27/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ (ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Κ.ΛΠ.)

Ενεργοβόρες βιομηχανίες: παίρνουν τις επιδοτήσεις που ζητούσαν

      Pin It

Κρατικές επιδοτήσεις συνολικού ύψους 140 εκατ. ευρώ θα απολαύσουν μέχρι το 2020 οι ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας, με την εφαρμογή του περιβόητου μηχανισμού της «αντιστάθμισης» του κόστους αγοράς δικαιωμάτων ρύπων που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται και στην Ελλάδα.

 

Η κυβέρνηση άναψε το πράσινο φως για να τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για το Ρυθμιστικό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, υλοποιώντας έτσι ένα επίμονο αίτημα των εγχώριων βιομηχάνων, οι οποίοι επαναφέρουν διαρκώς τις απειλές για λουκέτα ενεργοβόρων εργοστασίων και απολύσεις εφόσον δεν υλοποιηθούν μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους.

 

Το συγκεκριμένο μέτρο αφορά την ενίσχυση με περίπου 20 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο για την περίοδο 2013-2020 των ενεργοβόρων επιχειρήσεων (χαρτοβιομηχανία, κλωστοϋφαντουργία, μεταλλουργία, τσιμεντοβιομηχανία κ.ά.), προκειμένου να «αντισταθμίσουν» το αυξημένο κόστος ενέργειας που πληρώνουν λόγω της υποχρεωτικής αγοράς δικαιωμάτων ρύπων. Τα κονδύλια θα προέλθουν από τα έσοδα που έχει το Δημόσιο από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, τα οποία μέχρι σήμερα χρηματοδοτούν το Πράσινο Ταμείο και τον ειδικό λογαριασμό που διαχειρίζεται ο Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ). Για τη χορήγηση των ενισχύσεων δεν υπάρχει κανένας όρος όπως λ.χ. η δέσμευση ότι δεν θα μειωθούν θέσεις εργασίας κ.ά. Το μέτρο αποτελούσε αίτημα της βιομηχανίας εδώ και πολλούς μήνες, καθώς, παρ’ ότι αποτελεί έμμεση μορφή κρατικής ενίσχυσης, αξιοποιείται ευρέως στην υπόλοιπη Ευρώπη και καλύπτεται από ευρωπαϊκή Οδηγία.

 

Το αίτημα που είχε υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση είχε σκοντάψει δύο φορές στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ενέκρινε τελικά τον φάκελο στα μέσα Ιουλίου. Αγνωστο παραμένει πότε θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται στην πράξη, καθώς απαιτείται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα καθορίζει τη μεθοδολογία και τις λεπτομέρειες του μέτρου.

 

Β. Γεώργας

 

Scroll to top