28/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ΕΚΠΛΗΞΗ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΟΥ - ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΠΟΥ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ

Το νήμα της θέσης του επιτρόπου έκοψε τελικά ο Αβραμόπουλος

Θα παραμείνει στο υπουργείο Αμυνας μέχρι τον Οκτώβριο όπως άφησε να εννοηθεί - Οταν ο πρωθυπουργός πήρε την Ντόρα Μπακογιάννη τηλέφωνο για να της ανακοινώσει ότι δεν θα πάρει τη θέση, εκείνη του απάντησε: «Εσύ έχεις το μαχαίρι, εσύ έχεις και το πεπόνι».
      Pin It

Της Αλίκης Μάτση

 

Ο κύβος ερρίφθη. Επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ο νυν υπουργός Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος, όπως από το βράδυ του Σαββάτου είχε γράψει η «Εφ.Συν.» στην ιστοσελίδα της.

 

Η επιλογή του απετέλεσε έκπληξη, αν και το όνομά του είχε γραφτεί προ ημερών, αλλά το διέψευδαν από το μέγαρο Μαξίμου.

 

Προηγήθηκε, δε, παρασκήνιο, αφού οι διαρροές από επίσημες κυβερνητικές πηγές όλο το τελευταίο διάστημα έφεραν διάφορα ονόματα στο προσκήνιο, αλλά όχι εκείνο του υπουργού Άμυνας.

 

Μετά την επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση χθες το πρωί, δήλωσε (στον ρ/σ «Βήμα» FM) πως η επιλογή του «είναι μεγάλη τιμή για τον ίδιο», αλλά και ότι «δεν συζήτησε με τον πρωθυπουργό το όνομα του αντικαταστάτη του».

 

Η Φώφη Γεννηματά

 

Πάντως, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, δεν προτίθεται να παραιτηθεί πριν από τον Οκτώβριο, οπότε και θα μετακομίσει στις Βρυξέλλες, από τον υπουργικό θώκο. Πράγμα που δίνει και τον χρόνο στον πρωθυπουργό να καταλήξει σε κάποιο όνομα, αν και οι εκτιμήσεις από τώρα φέρουν τη Φώφη Γεννηματά να αναβαθμίζεται από τη θέση της αναπληρωτού στο ίδιο υπουργείο, προκειμένου να υπάρχει απόλυτη τήρηση ισορροπιών μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων.

 

Η επίσημη κυβερνητική εκδοχή, σύμφωνα με πηγές του μεγάρου Μαξίμου, είναι πως ο Αντ. Σαμαράς κατέληξε στον Δ. Αβραμόπουλο, διότι είναι η πρώτη φορά που θα εφαρμοστεί η Συνθήκη της Λισαβόνας, ο υπουργός Αμυνας είναι έμπειρος διπλωμάτης και επιπλέον χαίρει της συμπάθειας και της εκτίμησης τόσο του νέου προέδρου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ όσο όμως και σχεδόν του συνόλου των Ευρωπαίων εταίρων, λόγω των ήπιων τόνων που συνήθως κρατά.

 

Της ανακοίνωσης του ονόματος είχε προηγηθεί το βράδυ του Σαββάτου τηλεφωνική επικοινωνία του Αντ. Σαμαρά με την Ντόρα Μπακογιάννη, που κάνει τις καλοκαιρινές της διακοπές στην Κέρκυρα. Η συνομιλία τους κράτησε ελάχιστα, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός τής ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι η επίτροπος και η ίδια του απάντησε «εσύ έχεις το μαχαίρι, εσύ και το πεπόνι». Ο κ. Σαμαράς επικοινώνησε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, και με άλλους φερόμενους ως υποψήφιους, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί με ποιους. Τα ονόματα, πάντως, που ακούγονταν ήταν του πρώην υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, της σημερινής επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη αλλά και των πρώην ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκου και του ΠΑΣΟΚ Συλβάνας Ράπτη.

 

Λέγεται, μάλιστα, ότι ο Ευάγγ. Βενιζέλος επιθυμούσε διακαώς να παραμείνει η κυρία Δαμανάκη στη θέση της, πράγμα που, αν γινόταν, θα του προσέθετε στο προφίλ που προσπαθεί να οικοδομήσει, του εν δυνάμει ηγέτη της ευρύτερης Κεντροαριστεράς. Ο Αντ. Σαμαράς όμως δεν του έκανε το χατίρι.

 

Η επιλογή Αβραμόπουλου μόνο τυχαία δεν είναι. Ο κ. Σαμαράς «εκτοπίζει» στις Βρυξέλλες, δίχως όμως και να υποτιμά πολιτικά, για τα επόμενα πέντε χρόνια, έναν εν δυνάμει επόμενο αρχηγό της Ν.Δ., αφού ο ίδιος δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος, ακόμη κι αν χάσει τις επόμενες εκλογές.

 

Το ενδεχόμενο, δε, πρόωρων εκλογών στις αρχές του 2015, το οποίο γνωρίζει καλά ο πρωθυπουργός, αν δεν επιτευχθεί ο μαγικός αριθμός 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ήταν ένας ακόμη λόγος ώστε να προληφθούν εκ προοιμίου τυχόν αμφισβητήσεις του ηγετικού του ρόλου, αν η Ν.Δ. δεν τις κερδίσει.

 

Η Ντόρα Μπακογιάννη, εξάλλου, είναι εκτός ηγετικής μάχης, αφού έχασε από τον Αντ. Σαμαρά στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές. Στη δε Ν.Δ., κυρίως στο παραδοσιακό καραμανλικό κομμάτι του κόμματος, λέγεται πως είναι «δεκτή, αλλά όχι αποδεκτή».

 

Η κόντρα του Κυριάκου

 

Στη μη επιλογή της συνετέλεσε, εξάλλου, και η πρόσφατη κόντρα του αδελφού της και υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη με το ΠΑΣΟΚ για το θέμα της αξιολόγησης και των απολύσεων δημόσιων υπαλλήλων.

 

Ο Δ. Αβραμόπουλος δέχτηκε τη θέση έχοντας επίγνωση όλων αυτών. Η συμφωνία λέγεται ότι έκλεισε την περασμένη εβδομάδα, στη συνάντηση που είχαν στο Μαξίμου οι κύριοι Σαμαράς, Βενιζέλος και Αβραμόπουλος. Εκεί συμφωνήθηκε η Ελλάδα να διεκδικήσει την αναβαθμισμένη θέση του επιτρόπου Εσωτερικής Μετανάστευσης – η κ. Δαμανάκη είναι επίτροπος Αλιείας. Λέγεται, μάλιστα, ότι ο Ζ.-Κ. Γιούνκερ το έχει ήδη αποδεχτεί σε επικοινωνία που είχε με τον Αντ. Σαμαρά και απλώς θα ανακοινωθεί και επισήμως όταν, σε σύντομο χρονικό διάστημα, επισκεφτεί τη χώρα μας.

 

Για τον υπουργό Άμυνας η συγκεκριμένη θέση αποτελεί ένα εφαλτήριο, εφόσον πετύχει, να επιστρέψει έπειτα από μια πενταετία και να μπει με άλλα προσόντα στη διεκδίκηση της ηγεσίας. Υπάρχει πάντως και ο αστάθμητος παράγοντας. Είναι γνωστό ότι στη Ν.Δ. εκτιμούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει απλώς μια παρένθεση στη δική τους εξουσία και φιλοδοξούν να επανέλθουν, έχοντας ακόμη και αυτοδυναμία. Αν αυτό συμβεί, ίσως η επιλογή του κ. Αβραμόπουλου αποδειχτεί λάθος για τον ίδιο. Αν πάλι όχι…

 

………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Εμειναν με την ελπίδα

 

Με το ακουστικό του τηλεφώνου στο χέρι πέρασε, μαθαίνουμε, το απόγευμα του Σαββάτου ο πρωθυπουργός. Εκτός της Ντόρας Μπακογιάννη, η επικοινωνία με την οποία διεξήχθη σε θερμοκρασία Νευροκοπίου τον Φεβρουάριο, μίλησε, λέει, και με άλλους των οποίων τα ονόματα είχαν ακουστεί για τη θέση του επιτρόπου.

 

Το βέβαιο είναι πως δεν μίλησε με τον Κ. Χατζηδάκη και τον Γ. Κουμουτσάκο, όπως μας διαβεβαίωσαν σε δική μας τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους. Αλλωστε, είναι γνωστό πως και οι δύο δεν ήταν εκείνοι που είχαν αφήσει τα ονόματά τους να «διαρρεύσουν» ως υποψηφίων. Οπότε, ούτε καν περίμεναν τηλεφώνημα.

 

Ποιος απομένει; Μα η νυν επίτροπος Μαρία Δαμανάκη, την παραμονή της οποίας επιθυμούσε διακαώς ο Ε. Βενιζέλος.

 

Κάπως πρέπει και ο Αντώνης να στηρίξει τον φίλο του Βαγγέλη για να γίνει πρόεδρος και της ενιαίας Κεντροαριστεράς. Εκλογές έρχονται, ποτέ δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει. Κι αν δεν στηρίξουμε τους φίλους μας…

 

Α.Ε.Μ.

 

 

 

Scroll to top