28/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κυπριακό-«Μακεδονικό», η ατζέντα της εβδομάδας

Ερχεται σήμερα στην Αθήνα η κυπριακή αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον πρόεδρο, τον υπ. Εξωτερικών και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της μεγαλονήσου, ενώ καταφτάνει την Τετάρτη ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ για την ΠΓΔΜ.
      Pin It

Ερχεται σήμερα στην Αθήνα η κυπριακή αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον πρόεδρο, τον υπ. Εξωτερικών και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της μεγαλονήσου, ενώ καταφτάνει την Τετάρτη ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ για την ΠΓΔΜ

 

Τα δύο μεγαλύτερα θέματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, το Κυπριακό και το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, θα απασχολήσουν την κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα, λόγω των επισκέψεων σήμερα και αύριο του προέδρου της Κύπρου Γ. Αναστασιάδη και την Τετάρτη και την Πέμπτη του ειδικού διαπραγματευτή του ΟΗΕ για την ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς.

 

Η κυπριακή αντιπροσωπεία, αποτελούμενη, εκτός του κ. Αναστασιάδη, από τον υπουργό Εξωτερικών και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, θα έχει συνάντηση σήμερα με τον πρωθυπουργό στο μέγαρο Μαξίμου, ενώ αύριο με τις ηγεσίες και των υπόλοιπων κομμάτων.

 

Εμπλοκή

 

Οι πληροφορίες φέρουν να υπάρχει εμπλοκή στο Κυπριακό μετά και τις τελευταίες δηλώσεις του Αμπ. Γκιουλ την περασμένη εβδομάδα στη μεγαλόνησο «για λύση που θα εγγυάται στάτους κβο ισότητας της τουρκικής Κύπρου».

 

Σύμφωνα με δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη σε κυπριακά ΜΜΕ, «Κύπρος και Ελλάδα θα καθορίσουν τη στάση τους».

 

Η ίδια διέψευσε και ότι υπάρχει ρήγμα στις σχέσεις Ελλάδας–Κύπρου με αφορμή τις επικρίσεις της Κύπριας ευρωβουλευτού Ελένης Θεοχάρους κατά Βενιζέλου επειδή η Ελλάδα δεν αντέδρασε στην επίδοση κειμένου από την Τουρκία στην Ε.Ε., στο οποίο χαρακτηριζόταν «νεκρή» η Κυπριακή Δημοκρατία.

 

Ο κ. Νίμιτς φτάνει στην Αθήνα την Τετάρτη ερχόμενος από τα Σκόπια, όπου θα βρίσκεται αύριο και μεθαύριο. Στόχος, να αναζωογονηθούν οι συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος.

 

Η τελευταία συνάντηση των τριών πλευρών είχε γίνει στις 6 Μαΐου στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και τότε ο διαπραγματευτής εκ μέρους της Ελλάδας πρέσβης Ι. Βασιλάκης είχε δηλώσει πως «η Ελλάδα επιθυμεί να υπάρξει λύση, αλλά η άλλη πλευρά δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα μέχρι σήμερα. Βρίσκεται στη θέση που ήταν το 1995».

 

Α.Ε.Μ.

 

Scroll to top