28/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σώστε τις ακτές και τα δάση μας

Το WWF και το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος καλούν φορείς, πολίτες και βουλευτές να ψηφίσουν κατά του νομοσχεδίου που αποψιλώνει το πλαίσιο προστασίας τους.
      Pin It

Το WWF και το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος καλούν φορείς, πολίτες και βουλευτές να ψηφίσουν κατά του νομοσχεδίου που αποψιλώνει το πλαίσιο προστασίας τους

 

Το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος αναφέρει πως το νομοσχέδιο αντιλαμβάνεται ως δημόσιο πρόβλημα την υπερεπάρκεια της χώρας σε δάση και δασικές εκτάσεις, τα οποία πρέπει, ως εκ τούτου, να αποψιλωθούν και να οικοδομηθούν

 

 

Πρόσχημα, αναφέρει το WWF, η κρίση και η ανάγκη για προσέλκυση επενδύσεων. Οχημα, η Βουλή. Αλλοθι, οι «μνημονιακές δεσμεύσεις». Πραγματικότητα, η επαπειλούμενη καταστροφή του φυσικού μας πλούτου

 

Του Τάσου Σαραντή

 

Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς καλεί κάθε περιβαλλοντικά ενεργό πολίτη να εκφράσει προς τους βουλευτές τη διαφωνία του με κάθε νομοσχέδιο που αντιμετωπίζει τα δάση και τις ακτές σαν αναλώσιμο πόρο, αποψιλώνοντας το πλαίσιο προστασίας τους.

 

Από την πλευρά του, το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος καλεί φορείς και πολίτες να ψηφίσουν κατά του νομοσχεδίου για τα δάση και τους βουλευτές να το καταψηφίσουν.

 

Σε ανακοίνωσή του, το WWF αναφέρει ότι ενώ οι περισσότεροι ετοιμαζόμαστε να πάμε θερινές διακοπές, τα φετινά θερινά τμήματα της Βουλής ετοιμάζονται να ψηφίσουν περιβαλλοντικά εγκλήματα: το σχέδιο νόμου για την οικοδόμηση των δασών που κατατέθηκε την Πέμπτη 17 Ιουλίου και ήδη συζητήθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, και το σχέδιο νόμου για τις ακτές (αιγιαλός και παραλία) που προετοιμάζεται και βρίσκεται προ των πυλών της Βουλής.

 

Πρόσχημα, αναφέρει το WWF, η κρίση και η ανάγκη για προσέλκυση επενδύσεων. Οχημα, η Βουλή. Αλλοθι, οι «μνημονιακές δεσμεύσεις». Πραγματικότητα, η επαπειλούμενη καταστροφή του φυσικού μας πλούτου που είναι βασικό κεφάλαιο για ζωντανή οικονομία και βιώσιμη διέξοδο της χώρας από την κρίση.

 

Η περιβαλλοντική οργάνωση ζητά από τους βουλευτές να μην ψηφίσουν οποιοδήποτε σχέδιο νόμου απειλεί τα δάση και τις ακτές μας. Και επειδή πάντα υπάρχει η περίπτωση διασποράς περιβαλλοντικά επιζήμιων διατάξεων σε άσχετα νομοθετήματα, τους ζητά και να μην υποστηρίξουν οποιοδήποτε νομοσχέδιο περιέχει διατάξεις που δεν διασφαλίζουν την προστασία φυσικών οικοσυστημάτων, νομιμοποιούν οποιουδήποτε είδους αυθαίρετες κατασκευές και δραστηριότητες σε δάση, δασικές εκτάσεις και στην παράκτια ζώνη και μειώνουν την έκταση της κοινόχρηστης και αδόμητης παραλίας.

 

Το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος αναφέρει πως το επίμαχο νομοσχέδιο για τα δάση είναι προφανές ότι αντιλαμβάνεται ως δημόσιο πρόβλημα την υπερεπάρκεια της χώρας σε δάση και δασικές εκτάσεις, τα οποία πρέπει, ως εκ τούτου, να αποψιλωθούν και να οικοδομηθούν.

 

Αντιλαμβάνεται επίσης ως δημόσιο πρόβλημα την υπερβολική προστασία των αναδασωτέων εκτάσεων, με αποτέλεσμα να αίρεται η υποχρεωτική αναδάσωση, να ανακαλούνται οι αναδασώσεις χιλιάδων στρεμμάτων και να επιτρέπονται πλείστες όσες χρήσεις σε καμένα και αποψιλωμένα.

 

Θεωρεί επίσης δημόσιο πρόβλημα την ανεπάρκεια οικισμών στη χώρα, με αποτέλεσμα να επιτρέπεται η δημιουργία αόριστου αριθμού νέων οικισμών, εική και ως έτυχε, σε 50, 100 και 200 στρέμματα ακόμα και μέσα σε δάση, κατά το δοκούν των επιχειρηματιών, καθ’ υπέρβαση ακόμα και των Ρυθμιστικών Σχεδίων που επιβάλλουν την ανάσχεση εξάπλωσης πόλεων όπως η Αθήνα.

 

Φωτογραφικές διατάξεις

 

Θεωρεί ότι η σάρωση παγίων νομοθετημάτων, όπως ο Δασικός Νόμος 998/1979, και η αντικατάστασή τους με σωρεία φωτογραφικών διατάξεων, καθώς και η τροποποίηση δεκάδων διατάξεων που ψηφίστηκαν μέχρι και προχθές, δεν θα δημιουργήσουν καμία ανασφάλεια στους πολίτες που θα κληθούν να συμμορφωθούν, καμία σύγχυση στη διοίκηση που θα κληθεί να τις εφαρμόσει και καμία καθυστέρηση στα δικαστήρια που θα κληθούν να τις ελέγξουν.

 

Θεωρεί ότι δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο από το άρθρο 24 του Συντάγματος που επιβάλλει τον ορθολογικό χωροταξικό σχεδιασμό και απαγορεύει τη μεταβολή που προορισμού των δασών και δασικών εκτάσεων, εκτός εάν συντρέχει ανάγκη άλλης χρήσης ζωτικής για την εθνική οικονομία, με δεδομένα και παραμέτρους εθνικού επιπέδου, ούτε από το άρθρο 117 παρ. 3 του Συντάγματος, που επιτάσσει την υποχρεωτική αναδάσωση και αποκλείει τη διάθεση των αναδασωτέων για άλλο προορισμό.

 

Θεωρεί ότι η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έχει παγίως κηρύξει αντισυνταγματικές διατάξεις νόμων που επέτρεπαν την ιδιωτική πολεοδόμηση, καθώς και χρήσεις εντός δασών πολύ ηπιότερες από τις επίμαχες, δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα.

 

Το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος καλεί τους βουλευτές όλων των κομμάτων να το καταψηφίσουν και ζητά από φορείς και πολίτες που συμφωνούν με τα προαναφερόμενα να το γνωστοποιήσουν στο [email protected] το ταχύτερο δυνατόν.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Νομολογία στα… κινέζικα

 

Εναν «γρίφο» σε άρθρο του νομοσχεδίου για τα δάση κατάφερε να λύσει την περασμένη εβδομάδα κατά τη συζήτησή του στη Βουλή ο Γιάννης Κυριακόπουλος, πρόεδρος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ.

 

Οπως ανέφερε, «στο άρθρο 28, παράγραφος 23, αναφέρεται κατά λέξη “στο τέλος της παραγράφου Γ΄ του άρθρου 11 του νόμου 3986 προστίθεται περίπτωση 9 ως εξής: 9. Σε δημόσια ακίνητα με γενικό προορισμό τον τουρισμό-αναψυχή δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις των υποπαραγράφων 7 και 8 της παραγράφου Ε΄ του από 20.1.1998 (είναι η 28/1 του 1988 το σωστό διάταγμα), το Διάταγμα 61 προεδρικού διατάγματος”».

 

«Τι έχετε καταλάβει, κυρίες και κύριοι;» αναρωτήθηκε απευθυνόμενος προς τους βουλευτές. «Για να καταλάβει κάποιος τι λέει εδώ, πρέπει να κάνει τουλάχιστον μία ώρα έρευνα. Τι λέει αυτό; Λέει ότι στις τουριστικές επενδύσεις εκτός σχεδίου υπήρχε ένα ανώτατο όριο συντελεστού 4.000 τ.μ. Και πάνω από αυτό, εάν ήθελε κάποιος να πάει σε μεγαλύτερες επιφάνειες, θα έπρεπε ανταποδοτικά να διαθέσει έκταση στο Δημόσιο. Καταργείται. Και έρχεται μετά και δίνει συντελεστή στο 10% της πολεοδομούμενης έκτασης 0,5. Ξέρετε για τι μιλάμε; Οταν μιλάμε για εκτάσεις των 5.000, στα 500 στρέμματα το 0,5 είναι 250.000 τετραγωνικά μέτρα», εξήγησε ο ίδιος.

 

Τάσος Σαραντής

 

 

Scroll to top