Του Μάριου Χριστοδούλου
«Φαρμάκι» για την κυβέρνηση η νέα έκθεση από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Στην ίδια «σκληρή» γλώσσα με τις προηγούμενες συνεχίζει να λέει αλήθειες για την οικονομία και να καυτηριάζει την πολιτική λιτότητας του μνημονίου. Μια πολιτική η οποία, σύμφωνα με την έκθεση, θα συνεχίσει να κυνηγά ως «Ερινύα» τα ελληνικά νοικοκυριά, από τη στιγμή που η πόρτα για τρίτο δάνειο παραμένει πέρα για πέρα ορθάνοιχτη. «Στην περίπτωση αυτή θα υπάρξουν νέες συμβατικές δεσμεύσεις» τονίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.
Από την άλλη, τα «αγκάθια» στην οικονομία παραμένουν. Αν και μεγάλα, η κυβέρνηση κάνει πως δεν τα βλέπει. Οχι όμως και οι οικονομολόγοι του Γραφείου της Βουλής, που διαπιστώνουν από πολιτικές παρεμβάσεις και θεσμικά «κενά» μέχρι και οικονομικούς κινδύνους. Μεταξύ άλλων αυτοί είναι: η αποκατάσταση των ειδικών μισθολογίων, η μεγάλη «δεξαμενή» με τα ληξιπρόθεσμα χρέη, το χρηματοδοτικό «κενό» των 14,9 δισ. ευρώ για τη διετία 2014-2015 και η δυσκολία άντλησης χρημάτων από τις διεθνείς αγορές.
Οι συντάκτες της έκθεσης επιμένουν στην ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, αλλά ειδικά στο θέμα της φορολογίας είναι ιδιαίτερα επικριτικοί για τους χειρισμούς της κυβέρνησης.
Κλίμα δυσπιστίας
«Οι συνεχείς φορολογικοί ανασχεδιασμοί (δεν υπάρχει μέρα που να μην εξαγγέλλεται κάποια αλλαγή στη φορολογική νομοθεσία ή στις ερμηνευτικές της εγκυκλίους) αποτελούν μια πρακτική που απλά χειροτερεύει το ήδη υπάρχον κλίμα δυσπιστίας» τονίζει το Γραφείο, για να προσθέσει ότι «το μέγεθος των προβλημάτων της χώρας απαιτεί πιο θαρραλέα και αποφασιστική πολιτική»…
Αναλυτικότερα, τα «αγκάθια», σύμφωνα με την έκθεση, είναι τα εξής:
1. «Κόκκινα δάνεια»: Το ζήτημα των τραπεζών, παρά τις ανακεφαλαιοποιήσεις που επιτεύχθηκαν, δεν έχει λυθεί, καθώς εκκρεμεί λύση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία συνεχίζουν να αυξάνονται και να περιορίζουν τις δανειοδοτικές ικανότητες των τραπεζών. Στο τέλος Απριλίου του 2014 τα δάνεια με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών διαμορφώνονταν στα 77 δισ. ευρώ ή στο 36% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων.
2. Τρίτο μνημόνιο: «Ακόμα και χωρίς μνημόνιο η χώρα θα εξακολουθεί να βρίσκεται υπό εποπτεία» λέει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, «τη φορά τούτη των αγορών που θα αντικαταστήσουν την τρόικα – αν δεχθούμε ότι δεν θα προσφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Βοήθειας. Αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα προσφεύγει για δάνεια σε αυτόν ή σε κάποιο ad hoc διακρατικό “όχημα”. Στην περίπτωση αυτή θα υπάρξουν νέες συμβατικές δεσμεύσεις»…
3. Θεσμοί: Το θεσμικό μας πρόβλημα είναι μείζον…
4. Πολιτική συναίνεση: Ακόμα μια πηγή αβεβαιότητας είναι ότι δεν έχει επιτευχθεί κάποια ελάχιστη συναίνεση ανάμεσα στις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις του τόπου.
5. Χρηματοδοτικό «κενό»: Η Ε.Ε. υπολογίζει ότι τη διετία 2014-2015 οι επιπρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα ανέλθουν σε 14,9 δισ. ευρώ (2,6 δισ. για το 2014 και 12,3 δισ. για το 2015).
6. Μεταρρυθμίσεις: Οι μεταρρυθμίσεις έχουν «κολλήσει» και μπορεί να προκαλέσουν εκ νέου άνοδο των επιτοκίων δανεισμού της χώρας.
7. Επενδύσεις: Η επενδυτική άπνοια καλά κρατεί και ως και τούτου ο τομέας αυτός εξακολουθεί να υποχωρεί.
8. Εξαγωγές: Σε λήθαργο οι εξαγωγές παρά τη μείωση του εργασιακού κόστους.
9. Δημόσιο χρέος: Επικρεμάται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από την ελληνική οικονομία και κάνει επιφυλακτικούς τους σοβαρούς εγχώριους και ξένους επενδυτές. «Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την εξέλιξη του λόγου χρέους προς ΑΕΠ για την Ελλάδα στηρίζονται σε παραδοχές που μπορεί να διαψευστούν» τονίζει η έκθεση.
10. Ειδικά μισθολόγια: «Βόμβα» για το ελληνικό πρόγραμμα οι αποφάσεις των δικαστηρίων που δικαιώνουν πολλούς από τους προσφεύγοντες σε αυτά και είναι ικανές να ανοίξουν νέες τρύπες στον προϋπολογισμό.
11. Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Μεγάλη εστία κινδύνου οι αυξανόμενες ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές των πολιτών, που φτάνουν τα 67 δισ. ευρώ.
12. Φοροδιαφυγή: «Η φοροδιαφυγή εξακολουθεί να ανθεί παρά τα κάποια μέτρα για την περιστολή της που έχουν ληφθεί. Εκ του αποτελέσματος, κρίνουμε ότι στην πολιτική προσαρμογής η φοροδιαφυγή δεν είχε την προτεραιότητα που έπρεπε»…
………………………………………………………………………………………………………………………………..
«Μεγάλα ερωτήματα» που δεν απασχολούν την κυβέρνηση
Ως άλλο ένα στοιχείο που αποδεικνύει ότι η κοινωνική πραγματικότητα απέχει από τις υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις της κυβέρνησης για την έξοδο της χώρας από την κρίση, περιγράφουν τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης την τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Με σκληρό και ειρωνικό τρόπο σχολίασε την έκθεση ο βουλευτής Επικρατείας και εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ, συνδυάζοντας τα συμπεράσματα με την κατάρρευση του ΟΑΕΕ.
«Την ώρα που η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής περιγράφει την εικόνα κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας σε όλα τα ζωτικά επίπεδα, φιλοκυβερνητικές εφημερίδες γράφουν ότι καταρρέει και ο ΟΑΕΕ, υπό το βάρος των μεγάλων ελλειμμάτων. Ούτε αυτό έσωσαν οι Χουντίνι της τρόικας και της συγκυβέρνησης», δήλωσε ο Τέρενς Κουίκ.
Για αβεβαιότητες και κινδύνους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κάνει λόγο από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ, με ανακοίνωσή της, και συμπληρώνει απαριθμώντας τα «μεγάλα ερωτήματα» που θα έπρεπε να απασχολούν την κυβέρνηση για την προοπτική της χώρας.
Σύμφωνα με την Αγίου Κωνσταντίνου, τα ερωτήματα αφορούν την αβεβαιότητα της βιωσιμότητας της μεγέθυνσης της οικονομίας, την υψηλή ανεργία, «που συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά τη δυνητική παραγωγή στο μέλλον», τη φοροδιαφυγή «που δεν είχε την προτεραιότητα που έπρεπε στην πολιτική προσαρμογής, με το βάρος να συνεχίζει να πέφτει σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες», την εκρηκτική διόγκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τις επενδύσεις «που εξακολουθούν να υποχωρούν για έκτη συνεχή χρονιά», καθώς και την εξαγωγική άπνοια, «παρά τη μείωση του εργατικού κόστους».
Δ.Κ.