Του Δημήτρη Κανελλόπουλου
Αυτό που γίνεται φέτος με διάφορα μικρά και εναλλακτικά φεστιβάλ ανά την επικράτεια δεν έχει προηγούμενο. Κάθε νησάκι και Μοντερέι, κάθε βουνό και Γούντστοκ, η Ελλάδα όλη ένα απέραντο φεστιβάλ. Η νέα μόδα μετά τα πανηγύρια; Ναι, γιατί όχι; Εφη Θώδη και Μαριώ αυτοί; Baby Guru και Leon εμείς. Ο κόσμος τους και ο κόσμος μας. Και κάπου κάπου ανταλλάσσονται και επισκέψεις. Ετσι, για το φολκόρ και το παραδοσιακό της υποθέσεως.
Επόμενη στάση, λοιπόν, Κεφαλονιά. Για το Saristra Festival, ένα από τα πιο ιδιαίτερα, σχεδόν παγανιστικά, φεστιβάλ στην Ελλάδα. Το Σαββατοκύριακο 8, 9 και 10 Αυγούστου, στο εγκαταλειμμένο ημιορεινό χωριό-φάντασμα των Παλιών Βλαχάτων -γκρεμίστηκε το 1953 μετά τον σεισμό- το φεστιβάλ πραγματοποιείται ανάμεσα στα ερείπια. Είναι η τρίτη χρονιά και όλο και μεγαλώνει. Φέτος ειδικά θα έχει κι έναν ξένο καλλιτέχνη στο line up του, την Ελεονορ Φρινμπέργκερ των Fiery Furnaces από τη Νέα Υόρκη. Αν και το βασικότερο είναι τα τρία μεγάλα ονόματα, ένα για την κάθε νύχτα. Ο Φοίβος Δεληβοριάς με τους αυτοσαρκαστικούς σημειολογικούς του στίχους, ο μοναδικός Παύλος Παυλίδης και οι αγαπημένοι Last Drive, το καλύτερο αγγλόφωνο γκρουπ της εγχώριας alternative σκηνής, ever.
«Το Saristra Festival διοργανώνεται από τη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Σαρίστρα, στην οποία μέλη είναι μια ομάδα ανθρώπων που έχουν καταγωγή από την περιοχή της Σάμης. Μάλιστα οι γονείς και οι πρόγονοι κάποιων εξ αυτών γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στο συγκεκριμένο χωριό», μας λέει ο Φώτης Βαλλάτος, από τα παιδιά που το τρέχουν. «Οι ντόπιοι το έχουν αγκαλιάσει από το ξεκίνημά του. Οι νέοι, γιατί παρακολουθούν στο νησί τους ένα φεστιβάλ υψηλού επιπέδου και έχουν την ευκαιρία να ακούσουν εντελώς δωρεάν σπουδαία ονόματα της ελληνικής σκηνής, και οι γηραιότεροι, γιατί βλέπουν το χωριό στο οποίο γεννήθηκαν κάποιοι εξ αυτών να ξαναπαίρνει ζωή ύστερα από 60 χρόνια».
Ο Φώτης μάς δίνει και κάποια ενσταντανέ από την περσινή διοργάνωση. «Οι Mechanimal να παραφράζουν λίγο τους στίχους τού Ghost ως αναφορά στο “χωριό-φάντασμα”, όπως χαρακτηρίζουμε το μέρος αυτό, τα διονυσιακά after party που ακολουθούσαν τα live με το κοινό να χορεύει πάνω στα παλιά πηγάδια του χωριού, πλήθος κόσμου να ανεβαίνει πάνω στη σκηνή και να χορεύει μαζί με τον Vassiliko το Dancing Queen ρίχνοντας την αυλαία του Saristra 2013». Και ο κτηνοτροφικός πληθυσμός της περιοχής; «Θα θέλαμε πολύ να περάσει και ένα κοπάδι πρόβατα κάποια στιγμή μπροστά από τη σκηνή, αλλά δυστυχώς οι βοσκοί τα είχαν μαντρωμένα στα γύρω μαντριά».
Ποιοι άλλοι καλλιτέχνες θα συμμετάσχουν φέτος; Οι Penny & the Swinging Cats της Κεφαλονίτισσας στην καταγωγή Πέννυς Μπαλτατζή, ο Leon of Athens, που έβγαλε το «Baby Asteroid» με τη σκηνοθεσία του βιντεοκλίπ να φέρει την υπογραφή του Γιώργου Λάνθιμου, οι The Callas, στων οποίων το δεύτερο άλμπουμ έκανε την παραγωγή ο Τζιμ Σκλαβούνος από την μπάντα του Νικ Κέιβ, οι The Man From Managra του Coti K., οι Egg Hell του Ελληνοβραζιλιάνου Τζεφ Μαραουί, η Σtella που αναβιώνει ιδανικά τα grunge 90′s, οι Θεσσαλονικείς Plastic Flowers που επιλέχθηκαν πέρυσι στο roster του σημαντικού φεστιβάλ του Οστιν South By Southwest, οι Skull & Dawn, οι The Blank από το Schoolwave καθώς και δύο σχήματα με βάση την Κεφαλονιά, οι Συνθετικοί και οι Baiser Noir.
Η είσοδος είναι δωρεάν και το 25% των εσόδων των μπαρ θα διατεθεί στους πληγέντες από τους πρόσφατους σεισμούς. Εκτός από μουσική το φεστιβάλ προσφέρει πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων, από προβολές ταινιών και εκθέσεις έως δραστηριότητες για παιδιά, διαλέξεις, workshops και performances. Για τη διαμονή των επισκεπτών υπάρχουν ξενοδοχεία και δωμάτια στην ευρύτερη περιοχή της Σάμης, όπως και ένα εξαιρετικά οργανωμένο camping, το Karavomylos, με 15% έκπτωση στους επισκέπτες του φεστιβάλ. Η πρόσβαση στο νησί για όσους έρχονται από Αθήνα και Πελοπόννησο γίνεται από Κυλλήνη (1,5 ώρα), για όσους καταφτάνουν από Στερεά Ελλάδα μέσω Αστακού (δρομολόγιο Αστακός-Σάμη), ενώ όσοι κατεβαίνουν από Βόρεια Ελλάδα βολεύει περισσότερο το λιμάνι της Βασιλικής στη Λευκάδα (δρομολόγιο Βασιλική-Σάμη). Εχει και καλό φαγητό στην Κεφαλονιά, ξεχάσαμε να σας το πούμε.