29/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Young Artists Festival (7-13 Aυγούστου)

Η διεθνής των νέων μουσικών στη Σάμο

Από το Μανχάταν και την Αβάνα μέχρι τη Γερμανία, την Τουρκία, την Κορέα, τη Ρωσία και την Ουγγαρία θα συγκεντρωθούν για πέμπτη χρονιά στο Αρχαίο Θέατρο Πυθαγόρειο ανερχόμενα αστέρια τής κλασικής, της τζαζ, της πειραματικής, της όπερας και του crossover.
      Pin It

φεστιβαλ-σαμος

 

Μουσικές για λίγους και πολλούς. Ρεπερτόριο που ξεκινά από την κλασική και φτάνει ώς τα σημερινά πειραματικά ακούσματα. Διαφορετικές σχολές, αντιλήψεις και όργανα. Νέα παιδιά από όλον τον κόσμο (από την Ελλάδα, τη Γερμανία και τη Βουλγαρία ώς το Aζερμπαϊτζάν, την Τουρκία, την Αργεντινή και τις ΗΠΑ) συγκεντρώνονται για άλλη μια χρονιά στη Σάμο για να λάβουν μέρος στο Samos Young Artists Festival. Φέτος η διοργάνωση, που παραδοσιακά πραγματοποιείται στο Αρχαίο Θέατρο Πυθαγόρειο, ξεκινά στις 7 και ολοκληρώνεται στις 13 Αυγούστου. Για πέμπτη συνεχή χρονιά, λοιπόν, ετοιμάζεται σ’ έναν ιδιαίτερο τόπο μια εκλεκτή συνάντηση με καλλιτέχνες που είναι βέβαιο ότι θα μας απασχολήσουν και στο μέλλον. Καλλιτεχνικός διευθυντής και υπεύθυνος για την επιλογή του προγράμματος είναι και φέτος ο βιολιστής Ντάνιελ Νόντελ, που κατάγεται από το Μινσκ της Λευκορωσίας, ζει και εργάζεται στη Γερμανία και είναι μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας.

 

Την όλη πρωτοβουλία, εν τω μεταξύ, χρωστάμε στο Eλληνογερμανικό Πολιτιστικό Κοινωφελές Ιδρυμα Schwarz, το οποίο προσκαλεί νέους ταλαντούχους καλλιτέχνες να περάσουν μία εβδομάδα στο ακριτικό νησί της Σάμου, σε μια καλλιτεχνική συνύπαρξη που έχει στόχο να συμβάλει στη καλύτερη επικοινωνία των λαών μέσω της τέχνης. Στο παρελθόν, εκτός από τις προηγούμενες μουσικές διοργανώσεις που έχουν συγκεντρώσει πλήθος κόσμου, το ίδιο ίδρυμα έχει παρουσιάσει δύο εκθέσεις σημαντικών καλλιτεχνών (Χαρούν Φαρόκι/ 2012, Slavs and Tatars /2013) αλλά και τη θεατρική ομάδα νέων ηθοποιών του Εθνικού Θεάτρου («Πενθεσίλεια» του Κλάιστ, 2013). Στις 7 Αυγούστου, το φεστιβάλ ξεκινά με τους υπότροφους του Manhattan School of Music. Η σπουδαία μουσική ακαδημία, που ιδρύθηκε το 1917, ξεκίνησε ως ένα μικρό σχολείο (Neighborhood Music School) κι έφτασε σήμερα να φιλοξενεί ετησίως 900 φοιτητές από 40 διαφορετικές χώρες. Στη Σάμο θα την εκπροσωπήσουν ο κλασικός πιανίστας Γουιλάνι Νταρίας (γεννημένος το 1993 στην Αβάνα της Κούβας) και ο πιανίστας και συνθέτης Γκάι Μίντους (με καταγωγή από το Ισραήλ).

 

Τις επόμενες βραδιές εμφανίζονται: η Γερμανοβουλγάρα καλλιτέχνιδα των κρουστών Βίβι Βασίλεβα, που μεγάλωσε σε οικογένεια Βούλγαρων κρουστών μουσικών, σπούδασε στο Κονσερβατουάρ του Μονάχου και σήμερα διακρίνεται στη Γερμανία. Ενδιαφέρον είναι και το τρίο που αποτελούν η κλασική πιανίστα Σίλκε Αβενάους, η Κορεάτισσα βιολίστρια Τζέιχε Λι και ο Τούρκος τσελίστας Ντορουκάν Ντορούκ. Ενα ακόμα τρίο, διαφορετικών μουσικών προσεγγίσεων είναι αυτό που αποτελούν ο Αργεντίνος πιανίστας Χοσέ Γκαλάρντο, η Ουγγαρέζα βιολίστρια Καταλίν Κόκας και ο Ούγγρος τσελίστας Μπαρναμπάς Κέλεμεν. Ο Γκαλάρντο ξεκίνησε να μαθαίνει πιάνο στο Μπουένος Αϊρες σε ηλικία 5 ετών και συνέχισε σπουδές στη Γερμανία. Ο Κέλεμεν, με ένα ευρύ ρεπερτόριο που εκτείνεται από την κλασική ώς τη σύγχρονη μουσική, είναι -σύμφωνα με την Guardian- «ένας καλλιτέχνης με έμφυτη μουσικότητα, ο οποίος πρέπει να συγκαταλέγεται στους μεγάλους ερμηνευτές της εποχής μας». Ενώ, η εξαιρετική Καταλίν Κόκας (που παίζει και βιολί και βιόλα) εκτός από την καριέρα της ως σολίστ, διδάσκει στην Ακαδημία Λιστ της Βουδαπέστης και διατηρεί το δικό της κουαρτέτο εγχόρδων.

 

Σε δύο διαφορετικές συναυλίες θα ακούσουμε, από την άλλη, τον πιανίστα Ντέιβιντ Γκαζάροφ. Ενα βράδυ θα συμπράξει με το κουαρτέτο του γεννημένου στο Μόναχο σαξοφωνίστα, κλαρινετίστα και συνθέτη της τζαζ Mίλο Φράνσελ. Ενώ την επομένη, θα τον ακούσουμε σε μια σόλο παράσταση. Ο Γκαζάροφ, σπουδαγμένος στη Μόσχα, δισκογραφεί από το 1991 με τη γερμανική Anima Records (άλλωστε στους γερμανικούς συναυλιακούς χώρους έχει πολλαπλώς διακριθεί), έχει λάβει μέρος σε αρκετές crossover συναυλίες και συνήθως στα live συνδυάζει τις δύο μεγάλες μουσικές του αδυναμίες: στο πρώτο μέρος παίζει κλασικά θέματα και στο δεύτερο τζαζ standards.

 

Την τελευταία βραδιά του Φεστιβάλ, στις 13 Αυγούστου, εμφανίζονται οι τραγουδιστές από το εργαστήρι όπερας της Κρατικής Οπερας της Βαυαρίας με τους οποίους θα συμπράξει -προς το τέλος της βραδιάς- η διεθνούς φήμης Ελληνογερμανίδα μεσόφωνος Στέλλα Ντουφεξή.

 

Αναλυτικό πρόγραμμα

Βίβη Βασίλεβα

 

 

 

 

 

 

 

07/08: Υπότροφοι του Manhattan School of Music (Γουιλάνι Νταρίας, Γκάι Μίντους)

 08/08: Σίλκε Αβενάους Τρίο

 09/08: Βίβι Βασίλεβα, σόλο κρουστά

10/08: Tρίο Χοσέ Γκαλάρντο, Καταλίν Κόκας, Μπαρναμπάς Κέλεμεν

11/08: Mίλο Φρανσελ & Friends

12/08: Ντέιβιντ Γκαζάροφ

 

13/08: Στέλλα Ντουφεξή – Κρατική Οπερα της Βαυαρίας

 

• Ωρα έναρξης όλων των συναυλιών: 20.30. Τιμή εισιτηρίων: 5 ευρώ.

 

Μ. ΚΟΥΣΤΕΝΗ

 

Scroll to top