29/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αποτέφρωσαν τις ενστάσεις

Με τροπολογία ρυθμίζεται, 8 χρόνια μετά την ψήφισή του στη Βουλή, το ζήτημα της καύσης νεκρών και οι όροι λειτουργίας των σχετικών εγκαταστάσεων - «Ας ελπίσουμε ότι δεν θα παρέμβει πάλι το αόρατο χέρι του Θεού», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Ν. Βούτσης.
      Pin It

Του Κώστα Ζαφειρόπουλου

 

Ακριβώς οκτώ χρόνια μετά τη διακομματική ψήφιση ενός νόμου που επιτρέπει την αποτέφρωση των νεκρών, η κυβέρνηση έρχεται -επιτέλους- να κλείσει τη χρόνια εκκρεμότητα με την καύση νεκρών στη χώρα μας, με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή. Από το 2006 έως σήμερα, τα Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών δεν λειτούργησαν ποτέ λόγω προβλημάτων τεχνικού χαρακτήρα, αλλά κυρίως εξαιτίας των πιέσεων που δέχονταν οι εκάστοτε κυβερνήσεις από την Εκκλησία.

 

Με την τροπολογία ορίζεται ότι η διαδικασία εγκατάστασης και λειτουργίας των αποτεφρωτηρίων θα είναι παρόμοια με αυτήν για τις μηχανολογικές εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, επιλέχθηκε αυτή η διαδικασία, γιατί είναι οικεία στις αρμόδιες διευθύνσεις των περιφερειών της χώρας, ενώ επισημαίνεται ότι τα αποτεφρωτήρια είναι δραστηριότητα χαμηλής όχλησης και δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον με θόρυβο ή ρύπους.

 

Η διαδικασία

 

Γι’ αυτό τον λόγο, άλλωστε, στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. αυτές οι εγκαταστάσεις βρίσκονται στο κέντρο των πόλεων. Παρ’ όλα αυτά, τα αποτεφρωτήρια δεν θα εγκατασταθούν σε περιοχές αμιγούς κατοικίας, γενικής κατοικίας ή στα κέντρα των πόλεων. Επιπλέον, προβλέπεται ότι θα μπορούν να ιδρύονται αποτεφρωτήρια οστών νεκρών εντός υπαρχόντων κοιμητηρίων. Σύμφωνα με τις προωθούμενες ρυθμίσεις, η εγκατάσταση και λειτουργία κέντρων αποτέφρωσης επιτρέπεται σε χώρους ιδιοκτησίας των δήμων, οι οποίοι μπορεί να βρίσκονται και εκτός των διοικητικών τους ορίων.

 

Για την αποτέφρωση νεκρών συντάσσεται ληξιαρχική πράξη εντός 60 ωρών από τον θάνατο και αφού προηγουμένως προσκομιστούν, πέρα από τη ληξιαρχική πράξη θανάτου, έγγραφη δήλωση ή σημείωμα του θανόντος ότι επιθυμούσε την απότεφρωση της σορού του. Αν ο θανών δεν έχει κάνει τέτοια δήλωση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί έγγραφη δήλωση του/της συζύγου του ή του/της συντρόφου του, αν είχαν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

 

Στην Ε.Ε.

 

Σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πλην Ελλάδας, υπάρχουν και λειτουργούν αποτεφρωτήρια νεκρών ήδη από τον 18ο αιώνα. Η Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα που το 1789 επέτρεψε την καύση νεκρών και ακολούθησαν η Βρετανία (1884), η Γερμανία (1934) και η Ισπανία (1945).

 

Πριν από ένα μήνα είχε «καεί στην πυρά» -για πολλοστή φορά- η προηγούμενη τροπολογία που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ για δημιουργία αποτεφρωτηρίου. Ακολούθησαν έντονες αντιδράσεις των δημάρχων Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και Αθήνας Γιώργου Καμίνη, ο οποίος χθες ζήτησε από όλα τα κόμματα «να στηρίξουν την απόφαση του υπουργού ΥΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, να τερματίσει την αναιτιολόγητη οκταετή αδράνεια της πολιτείας».

 

«Είναι μια πολύ θετική εξέλιξη, για την οποία βοήθησε και η στάση των δημάρχων Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Παλεύουμε γι’ αυτό το ζήτημα πολλά χρόνια. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα επέμβει πάλι το αόρατο χέρι του Θεού», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης.

 

Scroll to top