Του Γιώργου Πετρόπουλου
Συνεχίζουν κανονικά την απεργία-αποχή από την αξιολόγηση οι υπάλληλοι του Δημοσίου, καθώς χθες ξεκίνησε -αλλά δεν ολοκληρώθηκε- η εκδίκαση της έφεσης της ΑΔΕΔΥ κατά της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που αφορά την απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στην αξιολόγηση.
Το δικαστήριο αποφάσισε η διαδικασία να συνεχιστεί την Πέμπτη 31/7/2014 στις 12.00 όπου οι δύο πλευρές (ΑΔΕΔΥ και Δημόσιο) καλούνται να καταθέσουν υπομνήματα με τα οποία θα ενισχύουν την επιχειρηματολογία τους και θα απαντούν στα επιχειρήματα της άλλης πλευράς.
Η απόφαση
Υπό αυτές τις συνθήκες, η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί στην καλύτερη των περιπτώσεων την προσεχή Παρασκευή ή κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Δευτέρα.
Εν τω μεταξύ, μέχρι τότε, η κυβέρνηση αναμένεται να έχει καταθέσει στη Βουλή -πιθανότατα στο πολυνομοσχέδιο- τροπολογία με την οποία θα συμπληρώνεται ο νόμος 4052/2014 και θα αποσαφηνίζεται ότι: «Κανένας υπάλληλος δεν πρόκειται να απολυθεί βάσει της αξιολόγησής του, ούτε πρόκειται να υποστεί μισθολογικές κυρώσεις ή οποιαδήποτε άλλη αρνητική υπηρεσιακή μεταβολή». Παράλληλα θα διευκρινίζεται πως όσοι υπάλληλοι επιμεριστούν στην κατώτερη βαθμολογική κατηγορία του 15% θα περνούν από προγράμματα επιμόρφωσης ώστε να βελτιωθούν οι ίδιοι και να βελτιώσουν τις αποδόσεις τους.
Με αυτές τις συμπληρώσεις η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκτιμά ότι θα καμφθούν οι αντιδράσεις των δημοσίων υπαλλήλων και η διαδικασία της αξιολόγησης θα περατωθεί. Αντίθετη είναι η γνώμη των συνδικαλιστών καθώς εκείνοι θεωρούν πως η αξιολόγηση σε κάθε περίπτωση αποτελεί μοχλό για απολύσεις στο Δημόσιο, δεδομένου ότι -παρά την όποια διαβεβαίωση περί του αντιθέτου- παραμένει σε ισχύ ο Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας που προβλέπει την απόλυση των υπαλλήλων με χαμηλό βαθμό αξιολόγησης.
Τι προβλέπεται
Συγκεκριμένα, ο Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας προβλέπει πως σε περίπτωση κατάργησης οργανικών θέσεων του ιδίου κλάδου απολύονται οι υπάλληλοι με τα λιγότερα προσόντα, ενώ σε περίπτωση που ένας υπάλληλος κριθεί ανεπαρκής σε δύο αξιολογήσεις, παραπέμπεται με το ερώτημα της απόλυσης.
Στο πλαίσιο αυτό η Μαχητική Εργατοϋπαλληλική Ταξική Ανατροπή (ΜΕΤΑ) καταγγέλλει την κυβέρνηση για τακτική ελιγμών στο ζήτημα της αξιολόγησης, καλεί τους εργαζόμενους να μην παραπλανηθούν και εκτιμά πως «δεν υπάρχει άλλος δρόμος για το συνδικαλιστικό κίνημα από τη συνέχιση της απεργίας-αποχής» στον δημόσιο τομέα.
………………………………………………………………………………………………………………………….
Δ.Σ. ΑΘΗΝΩΝ
Αποδυναμώνουν το δικαίωμα στην απεργία
Σε ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών αναφέρει σχετικά με την έκδοση της πρωτόδικης απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, όπου κρίνεται ότι αρμόδιο όργανο για την κήρυξη απεργίας της ΑΔΕΔΥ είναι η γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας και όχι το Γενικό Συμβούλιο, ότι «η υιοθέτηση της ερμηνείας αυτής οδηγεί στην περαιτέρω αποδυνάμωση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της απεργίας (άρθρο 23 Συντάγματος) δεδομένου ότι ο δικαστικός έλεγχος ενός συνταγματικού δικαιώματος δεν πρέπει να οδηγεί στην πλήρη κατάλυσή του».