29/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Εμείς ήμασταν εκεί, αυτοί κρύφτηκαν»

Θετικός ο απολογισμός τής εν πλω διαμαρτυρίας ανοιχτά της Κρήτης για την υδρόλυση των χημικών της Συρίας: «Σπάσαμε σε ένα βαθμό το τείχος της σιωπής. Αυτοί επέλεξαν να μη μας συναντήσουν», δήλωσαν οι συμμετέχοντες κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στα Χανιά.
      Pin It

Του Μάριου Διονέλλη

 

Για επιτυχημένη αποστολή μίλησαν από τα Χανιά οι ακτιβιστές που συμμετείχαν στην εν πλω διαμαρτυρία κατά της υδρόλυσης των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο. Αν και η αποστολή ολοκληρώθηκε συντομότερα από το αναμενόμενο, εντούτοις -όπως τόνισαν σε συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο της πόλης- ο στόχος για τη διάδοση του μηνύματος αντίστασης από τους λαούς της Μεσογείου επετεύχθη πλήρως. Εκ μέρους των ακτιβιστών μίλησαν ο δήμαρχος Σφακίων, Παύλος Πολλάκης, και ο συντονιστής της πρωτοβουλίας «Ενα Καράβι για τη Γάζα», Βαγγέλης Πισσίας, οι οποίοι δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα αποστολή στη θάλασσα τους επόμενους μήνες.

 

Ο καθηγητής Βαγγέλης Πισσίας τόνισε πως το «Cape Ray» κρύφτηκε και πως οι εκτιμήσεις των ακτιβιστών για την ακριβή του θέση ήταν σωστές. «Η δυσκολία βρισκόταν στο ότι από τη στιγμή που ο καιρός άλλαζε, αυτοί μπορούσαν να απομακρυνθούν, αλλά ο καιρός άλλαζε κυρίως στη δική μας την πλευρά», είπε ο κ. Πισσίας, περιγράφοντας τις συνθήκες του ταξιδιού. Ωστόσο, όπως είπε, «ήταν επιτυχία και μόνο το γεγονός ότι μπήκαν στη θάλασσα. Πήγαμε προς τα εκεί, δοκιμάσαμε και τις πληροφορίες μας, δοκιμάσαμε τα επιχειρησιακά μας δεδομένα, είχαμε πολύ μεγάλη επιτυχία στο να συγκροτήσουμε αυτό τον μικρό στολίσκο των τριών πλοίων. [...] Θεωρούμε ότι αυτό το πρώτο ταξίδι ήταν επιτυχές, δώσαμε έμφαση βέβαια στην κοινωνικότητα και κινηματικότητα και στον γενικό σχεδιασμό. Την επόμενη φορά θα δώσουμε στην αποτελεσματικότητα», ανέφερε ο ίδιος.

 

Ο δήμαρχος Σφακίων έδωσε ιδιαίτερο βάρος στη γεωπολιτική σημασία της αποστολής: «Ηταν μια αποστολή πολύ υψηλού πολιτικού συμβολισμού και κοινωνικού ακτιβισμού. Η διαδικασία της υδρόλυσης γίνεται δυτικά της Κρήτης και εντός της ελληνικής ΑΟΖ, περίπου στα 50 έως 150 μίλια. Σπάσαμε σε έναν βαθμό το τείχος της σιωπής. Στείλαμε το μήνυμα της αντίθεσής μας στην καταστροφή των χημικών της Συρίας μέσα στην ελληνική ΑΟΖ. [...] Εκείνοι στείλανε και ένα μη επανδρωμένο αεροπλανάκι να κάνει κύκλους από πάνω. Αυτοί επέλεξαν να μη μας συναντήσουν, γι’ αυτό τραβήχτηκαν προς τα πίσω. Αν έμεναν εκεί που ήταν, θα ήταν σίγουρο ότι θα συναντιόμασταν. Δεν θέλησαν να έρθουν σε καμία επαφή, συνεχίζουν να κάνουν το έγκλημα εν κρυπτώ. Κρύβονται σε ελληνική ΑΟΖ, δεν επιθυμούν να συναντηθούν με εκπροσώπους του λαού της Κρήτης και του κινήματος», είπε ο δήμαρχος των Σφακίων.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Η πρώτη προσφυγή σε διεθνή όργανα

 

Στην Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΟΗΕ με τη διεθνή Σύμβαση του Ααρχους στέλνουν την Ελλάδα 46 πολίτες, εκπρόσωποι φορέων της Κρήτης, κατηγορώντας την για παράβαση της διεθνούς περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Τις νομικές κινήσεις των φορέων της Κρήτης συντονίζει το Ιδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Οπως τονίζει στην «Εφ.Συν.» εκ μέρους του ιδρύματος ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Καζανάς, αυτή είναι μόνο η πρώτη από τις νομικές κινήσεις που θα φτάσουν μέχρι και την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 

Οι προσφεύγοντες, με ένα κείμενο 32 σελίδων, κατηγορούν τις ελληνικές Αρχές ότι παραβιάζουν κατάφωρα τη Σύμβαση του Ααρχους, η οποία κατοχυρώνει το δικαίωμα της πρόσβασης σε πληροφορίες για θέματα περιβάλλοντος, τις οποίες κατέχουν οι δημόσιες αρχές, της συμμετοχής στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων που αφορούν τα θέματα αυτά και της δικαστικής προστασίας σε περίπτωση παραβίασης των παραπάνω δύο δικαιωμάτων. Οι προσφεύγοντες κάνουν λόγο για αντιφατικές πληροφορίες και έλλειψη διαφάνειας κατά τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της επιχείρησης καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στη Μεσόγειο.

 

Πέρα από την περιγραφή του εν κρυπτώ χαρακτήρα της επιχείρησης, δίνονται συγκεκριμένα παραδείγματα παραπληροφόρησης στα οποία έχει υποπέσει η ελληνική κυβέρνηση όπως η εξόφθαλμη αντίφαση μεταξύ των επίσημων τοποθετήσεων του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Oπλων και του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ως προς τη «μοναδικότητα» της μεθόδου της υδρόλυσης. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι 46 προσφεύγοντες, στην επίσημη έκθεση του Οργανισμού τονίζεται πως η υδρόλυση θα είναι η πιο «γρήγορη» μέθοδος καταστροφής με δεδομένα τα σφιχτά χρονικά περιθώρια που έθεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ωστόσο, παραφράζοντας αυτή την τοποθέτηση, ο Eλληνας υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, σε ενημέρωση προς την ελληνική Βουλή είχε μιλήσει όχι για την πιο γρήγορη, αλλά για τη… «μοναδική» μέθοδο καταστροφής, αφού, όπως είπε, δεν υπήρχε η τεχνική δυνατότητα καταστροφής τους στην ξηρά, κάτι που προφανώς αποδεικνύεται πως ήταν ψέμα.

 

Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην προσφυγή, μεγάλη ανησυχία δημιουργείται από την απόκρυψη της έκθεσης του καθηγητή Σεϊμένη, ο οποίος ορίστηκε από την ίδια την ελληνική κυβέρνηση ως εθνικός παρατηρητής της διαδικασίας καταστροφής. Αν και ο καθηγητής έχει υποβάλει στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έκθεση για την κατάσταση του πλοίου «Cape Ray» και άλλα κρίσιμα θέματα της επιχείρησης, εντούτοις, η έκθεση αυτή παραμένει αδημοσίευτη, επισημαίνουν οι προσφεύγοντες.

 

 

Scroll to top