venizelos-anastasiadis

29/07/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεχίστηκαν οι επαφές Αναστασιάδη στην Αθήνα

Με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής, πλην της Χρυσής Αυγής, συναντήθηκε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την ελληνική πλευρά να εκφράζει τη θέληση για βοήθεια στη λύση του Κυπριακού.
      Pin It

Συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς είχε σήμερα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε πως «η Ελλάδα είναι στο πλευρό του κυπριακού λαού».

«Είμαστε ένα έθνος, έχουμε κοινή συνείδηση της γεωγραφίας και της ιστορίας, είμαστε δυο κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης και έχει πολύ μεγάλη σημασία να θυμόμαστε ότι στην Κύπρο δεν έχουμε απλώς μια διαδικασία διαπραγματεύσεων, που πρέπει να καταλήξει σε ένα αποδεκτό, δίκαιο αποτέλεσμα, σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Κεκτημένο, έχουμε και ένα κράτος- μέλος, εν λειτουργία, της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι «το Κυπριακό ως διεθνές πρόβλημα εξαρτάται από τη βούληση του παράγοντα, που είναι αυτός που φέρει την ευθύνη της εισβολής και της κατοχής, που είναι η Τουρκία. Άρα οι πιέσεις της διεθνούς κοινότητας θα πρέπει να είναι πάντα στραμμένες προς την κατεύθυνση αυτή».

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με τον ρόλο των ΗΠΑ στην άσκηση πιέσεων προς την Τουρκία, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «ο ρόλος των ΗΠΑ είναι εξαιρετικά σημαντικός. Ποτέ οι ΗΠΑ δεν θα χάσουν τη δύναμη πίεσης που έχουν, αλλά πάντα μέσα στο πλαίσιο που έχουμε οριοθετήσει, που είναι ο σεβασμός των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Κεκτημένου».

 

Τσίπρας: Πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας η Ελλάδα και η Κύπρος

Τη θέση ότι Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να αποτελούν πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

«Εξέφρασα στον πρόεδρο Αναστασιάδη τη σταθερή υποστήριξή μας στην προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στις συνομιλίες. Εντούτοις δεν μπορώ να κρύψω την ανησυχία μου για την αδιαλλαξία της τουρκοκυπριακής και της τουρκικής κυρίως πλευράς, διότι στους δυο πρώτους γύρους των συνομιλιών δεν υπήρξαν ουσιαστικές εξελίξεις. Δεν υπήρξε ούτε καν η καταγραφή των μέχρι σήμερα συγκλίσεων, προκειμένου να περάσουμε σε έναν ουσιαστικό τρίτο γύρο συνομιλιών» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Θέλω να επισημάνω για άλλη μια φορά ότι το Κυπριακό, ας μην το ξεχνάμε, είναι πρωτίστως ζήτημα εισβολής και κατοχής εδώ και 40 χρόνια του βόρειου τμήματος της Κύπρου. Ως εκ τούτου, η διαδικασία της λύσης βεβαίως και πρέπει να είναι στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, στη βάση των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η αταλάντευτη υποστήριξη της ελληνικής πλευράς προς την Κυπριακή Δημοκρατία, για την πρόοδο των συνομιλιών σε αυτή την κατεύθυνση, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη από όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα. Πόσο δε, μάλλον σήμερα που βρισκόμαστε σε μια περίοδο έντονης ρευστότητας και γεωπολιτικής αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή. Γεωπολιτική αστάθεια που παίρνει τον χαρακτήρα γενοκτονίας στη Γάζα, γεωπολιτική αστάθεια που παίρνει τον χαρακτήρα μιας διαρκούς ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή, στη Συρία, αλλά και στα βόρεια, στην Ουκρανία» κατέληξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

«Διεθνές πρόβλημα το Κυπριακό» ανέφερε ο Κουτσούμπας

Το Κυπριακό ήταν και παραμένει διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο Πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη.

«Όσο συνεχίζεται η τούρκικη αδιαλλαξία και επιθετικότητα, τόσο θα γίνεται και πιο φανερό σε όλους ότι ούτε η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και το περίφημο «κοινοτικό κεκτημένο» βοήθησαν και προώθησαν την επίλυση του Κυπριακού, ούτε σήμερα οι υδρογονάνθρακες μπορούν να αποτελέσουν εργαλείο για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, ενώ από την άλλη μεριά η όλο και περισσότερο και μεγαλύτερη συμπόρευση με το ΝΑΤΟ, τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των Αμερικάνων στην περιοχή δημιουργεί νέες επικίνδυνες καταστάσεις» δήλωσε ο γ.γ. του ΚΚΕ.

«Αυτή είναι η αντίληψη του ΚΚΕ και βεβαίως θέλουμε να τονίσουμε ότι το Κυπριακό ήταν και εξακολουθεί να παραμένει διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής και ως τέτοιο δεν πρέπει να αμφισβητείται από κανέναν, ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται. Άμεσα πρέπει να δοθεί τέλος στην κατοχή της Κύπρου, πρέπει να σταματήσει ο εποικισμός, πρέπει να επιλυθεί το πρόβλημα της επιστροφής των προσφύγων στις εστίες τους» είπε ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι «το ΚΚΕ θα εξακολουθήσει την πάλη για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, κυρίαρχη, ομόσπονδη με μια ιθαγένεια, μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς ξένες βάσεις, χωρίς ξένα στρατεύματα, χωρίς εγγυητές και προστάτες».

 

Κουβέλης: Ανάγκη βιώσιμης λύσης

Την αναγκαιότητα μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό που θα εξασφαλίζει την ενιαία κυριαρχία και κρατική οντότητα της Κύπρου και που θα έχει σαφώς ευρωπαϊκό πρόσημο, επισήμανε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, μετά την ημίωρη συνάντησή του με τον Νίκο Αναστασιάδη.

Ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον κ. Κουβέλη για τις διαπραγματεύσεις με την τουρκοκυπριακή πλευρά. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ πρόσθεσε ότι η αναζητούμενη λύση θα πρέπει να αντιμετωπίζει το θέμα της κατοχής και θα αίρει τον τεμαχισμό της Κύπρου, ενώ θα διασφαλίζει ενιαία διεθνή ταυτότητα και υπηκοότητα.

 

Καμμένος: Η Τουρκία καθυστερεί τις συνομιλίες

Η τρίτη φάση των συνομιλιών δείχνει να καθυστερεί εξαιτίας της στάσης της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων, δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο πρόεδρο.

Ο κ. Καμμένος έθεσε τρία θέματα στον κ. Αναστασιάδη «με τα οποία συμφωνήσαμε» όπως είπε και αφορούν την απόδοση στη Βουλή της Κύπρου των αρχείων του Φακέλου της Κύπρου, που βρίσκονται στη Βουλή των Ελλήνων, την υπογραφή συμφωνίας για τις ΑΟΖ και τη στάση που πρέπει να κρατήσουν Ελλάδα και Κύπρος σε σχέση με τα μέτρα που θέλει να πάρει κατά της Ρωσίας, η ΕΕ.

Τόνισε ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί αυτήν τη στιγμή να αρνείται να δώσει τα αρχεία, όταν ο ελληνισμός ενημερώνεται πλέον από τα αρχεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Φόρεϊν Όφις, τα οποία έχουν ανοίξει μετά από τόσα χρόνια».

Ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι ο κ. Αναστασιάδης συμφώνησε να δοθούν αυτά τα αρχεία του Φακέλου της Κύπρου, σύμφωνα εξάλλου και με το πόρισμα της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ερωτηθείς αν συμφωνεί με την απόφαση που ελήφθη χθες στην διευρυμένη επιτροπή, η Ελλάδα και η Κύπρος από κοινού να βρουν άλλους τρόπους πίεσης στην Τουρκία, και στους Τουρκοκύπριους, «όπως ΗΠΑ, ΕΕ, Ισραήλ και άλλες χώρες», ο κ. Καμμένος είπε «είναι πολύ σημαντικό και η Ελλάδα και η Κύπρος να έχουν καλές σχέσεις και με τις ΗΠΑ και με τη Ρωσία και με το Ισραήλ».
efsyn.gr

Scroll to top