Του Μπάμπη Αγρολάμπου
Μία βραδιά μόνον κράτησε η χαρά στην κυβέρνηση για το ραντεβού με την τρόικα στο Παρίσι. Η άγνοια του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Α. Κολομπανί, και στη συνέχεια η διόρθωση πως η συνάντηση στη γαλλική πρωτεύουσα θα είναι προπαρασκευαστικού χαρακτήρα, προκάλεσε αμηχανία στο Μέγαρο Μαξίμου. Η πρωτοβουλία είχε αποδοθεί στον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, ενώ και ο αντιπρόεδρος Ευ. Βενιζέλος έσπευσε να δρέψει μέρος της δόξας, πλην όμως το ερώτημα που τίθεται για τη σκοπιμότητα αυτής της πρωτοβουλίας δεν έχει απάντηση.
Το ραντεβού στο Παρίσι παρουσιάστηκε από κυβερνητικούς παράγοντες ως ατράνταχτη απόδειξη της διαδικασίας εξόδου από τα μνημόνια και την αυστηρή επιτήρηση. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σ. Βούλτεψη, σε συνεντεύξεις της μέχρι το μεσημέρι (Mega, ΣΚΑΪ, Βήμα Fm), υπογράμμιζε για τη συνάντηση ότι «η αξιολόγηση εκτός συνόρων είναι απόδειξη της σχέσης εμπιστοσύνης που έχουμε αποκτήσει με τους θεσμικούς μας εταίρους. Ο πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει ότι θα υπάρξει ένας οδικός χάρτης εξόδου από την κρίση. Είμαστε σε καλό δρόμο». Και δεν έμεινε σε αυτό. Εσπευσε να δηλώσει ότι «δεν θα πρόκειται για έλεγχο, αλλά για αξιολόγηση του προγράμματος και κατά συνέπεια κρίθηκε ότι δεν χρειάζεται η αυτοπρόσωπη παρουσία. Βεβαίως, τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεχίσουν να βρίσκονται εδώ και να προσφέρουν βοήθεια». Δεν παρέλειψε μάλιστα να εξάρει τον ρόλο του κ. Σαμαρά, λέγοντας ότι «η εκτός συνόρων αξιολόγηση σε ανώτερο επίπεδο ήταν μια σκέψη του πρωθυπουργού, η οποία συμφωνήθηκε με τους θεσμικούς εταίρους, καθώς η χώρα έχει ανακτήσει πλήρως την αξιοπιστία της».
Σε ανάλογο τόνο ήταν και οι δηλώσεις του αντιπροέδρου Ευ. Βενιζέλου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη: «Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι θα είναι σύντομη η παρουσία της στην Αθήνα και ένα μέρος των επαφών θα γίνεται εκτός Ελλάδος, στις Βρυξέλλες, στο Παρίσι ή αλλού. Αυτό δεν είναι μια απλή συμβολική κίνηση ότι αλλάζουμε σελίδα, είναι και μια ενθάρρυνση να κινηθούμε εμείς με βάση τις δικές μας εθνικές προτεραιότητες, όπως είναι υποχρέωσή μας». Υπενθύμισε μάλιστα ότι έχει ζητήσει επανειλημμένα «να σταματήσει η πρακτική της διαρκούς παρουσίας της τρόικας στην Αθήνα και της ανάμιξής της στην καθημερινή λειτουργία υπουργείων και δημοσίων υπηρεσιών».
Μετά τις δηλώσεις Κολομπανί και την πρώτη ψυχρολουσία, στην Αθήνα άναψαν οι τηλεφωνικές γραμμές με τις Βρυξέλλες για να γίνει ανασκευή, η οποία ωστόσο ήταν μισή και, αντί να διορθώσει τα πράγματα, περιέπλεξε την κατάσταση και δημιούργησε επιπλέον ερωτήματα. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι οι υπουργοί που φέρονται ότι θα μεταβούν στο Παρίσι (Γκ. Χαρδούβελης, Γ. Βρούτσης, Κυρ. Μητσοτάκης) και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Στ. Παπασταύρου, απέφυγαν οποιαδήποτε αναφορά, όπως και η κυβερνητική εκπρόσωπος. Κυβερνητικές πηγές απέδιδαν το μπλέξιμο στη γραφειοκρατία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όμως, δεδομένου ότι στην Αθήνα είχαν γίνει γνωστές όλες οι λεπτομέρειες, από την ημερομηνία έως και τη σύνθεση του κυβερνητικού κλιμακίου, η εξήγηση αυτή δεν θεωρείται ικανή να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν για την κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση είχε ανάγκη την καλή είδηση για το ραντεβού στο Παρίσι, αφενός για να συντηρήσει το κλίμα αισιοδοξίας που καλλιεργεί για την πορεία της οικονομίας και αφετέρου να τονώσει τους βουλευτές της, εν όψει των νέων προαπαιτούμενων που πρέπει να περάσουν από τη Βουλή μέχρι το φθινόπωρο.
Ο πρωθυπουργός συνεχίζει τις πυρετώδεις συσκέψεις με τους υπουργούς (χθες για τη βιομηχανία με τη συμμετοχή του προεδρείου του ΣΕΒ), αύριο για την ανάπτυξη, ενώ σήμερα αναμένεται στην Αθήνα ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για την ονομασία της ΠΓΔΜ, Μ. Νίμιτς.