30/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αποκαλύψεις από εμπλεκόμενο στο σκάνδαλο της αγοράς τους απο τη Γερμανία

«Η Ελλάδα αγόρασε υποβρύχια για να μπει στο ευρώ…»

      Pin It

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου

 

Εκτενές πορτρέτο και συνέντευξη του Αλέξη Αβατάγγελου, ο οποίος και εμπλέκεται στο σκάνδαλο των υποβρυχίων, παρουσίασε χθες η εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ».

 

Ο Αβατάγγελος, που ήδη είχε προφυλακιστεί στον Κορυδαλλό και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 500.000 ευρώ, μιλά για τον ρόλο του ως «συμβούλου» στο υπουργείο Αμυνας και τη σχέση του με τους Ελληνες πολιτικούς, αλλά και τη γερμανική εταιρεία HDW, στο Κίελο, η οποία και κατασκεύασε τα ελληνικά υποβρύχια.

 

Οπως αναφέρει σχετικά η εφημερίδα, «μέχρι την αλλαγή της χιλιετίας, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έδιναν πολλά χρήματα για εξοπλιστικά προγράμματα και η Ελλάδα –πριν από την οικονομική κρίση- ήταν ένας πολύ καλός πελάτης. Η ελληνική κυβέρνηση έκανε μεγάλες αγορές και πλήρωνε με ευχαρίστηση σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές. Οι αποφάσεις αυτές σπάνια είχαν να κάνουν με τα πλεονεκτήματα ενός οπλικού συστήματος. Στη συμφωνία των υποβρυχίων, για παράδειγμα, η δουλειά του Αβατάγγελου ήταν να πάρουν την παραγγελία τα ναυπηγεία στο Κίελο και όχι οι φτηνότεροι Γάλλοι ανταγωνιστές».

 

Ο ίδιος ο Αβατάγγελος λέει στη «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ»: «Δεν υπήρχε πραγματικός διαγωνισμός. Η αγορά όπλων είναι πάντοτε πολιτική απόφαση. Η Ελλάδα αγόρασε υποβρύχια για να μπούμε στο ευρώ. Το 80% πήγε γ’ αυτόν τον σκοπό. Στην Αθήνα τότε ήταν πρωθυπουργός ο σοσιαλιστής Κώστας Σημίτης και στο Βερολίνο ο σοσιαλδημοκράτης Γκέρχαρντ Σρέντερ. Η παραγγελία των υποβρυχίων ήταν σημαντική για τα ναυπηγεία του Κιέλου και για την εκλογική περιφέρεια των σοσιαλδημοκρατών στη βόρεια Γερμανία». Πάντως ο κ. Αβατάγγελος δεν θεωρεί εσφαλμένη τη στάση αυτή. Οπως δηλώνει, «ο Σημίτης έκανε τότε το σωστό. Εσωσε τότε την HDW, η οποία χωρίς εμάς δεν θα υπήρχε».

 

Προσθέτει πως «στην υπόθεση των υποβρυχίων υπήρχαν και πολλές off-set συμφωνίες, δηλαδή μικρότερες παραγγελίες που έπονται της βασικής συμφωνίας των πολλών δισ. Ηταν σαν ένα μεγάλο πάρτι. Από το πάρτι επωφελήθηκαν και πολλά άτομα στη Γερμανία», ενώ υπογραμμίζει πως «η Εισαγγελία του Μονάχου θέλησε να μιλήσει μαζί μου. Υποτίθεται πως δεν με βρήκαν», λέει και χαμογελά.

 

Scroll to top