Της Αννας Ανδριτσάκη
Περί τα οχτώ εκατ. ευρώ από τα «κλεμμένα που επεστράφησαν στο υπουργείο Οικονομικών», θα διατεθούν στην ανώτατη Παιδεία, ενώ υπάρχει η σκέψη ένα μέρος αυτών να διανεμηθεί ως επίδομα πρώτης εγκατάστασης των φοιτητών, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Παιδείας στους πρυτάνεις και προέδρους ΤΕΙ, στη μεταξύ τους συνάντηση.
Πρόκειται για μία από τις πρωτοβουλίες στο πλαίσιο ανεύρεσης πόρων ενίσχυσης των ΑΕΙ, στο οποίο εντάσσεται και η αυριανή συνάντηση με πρωθυπουργό, αντιπρόεδρο κυβέρνησης και συναρμόδιους υπουργούς, για την εξαίρεση των ειδικών λογαριασμών (ΕΛΚΕ) από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, προκειμένου να εξασφαλιστεί ευελιξία στην αυτοχρηματοδότηση των Ιδρυμάτων.
Σε ό,τι αφορά την άντληση των οχτώ εκατ. ευρώ, ο κ. Λοβέρδος ενημέρωσε τα προεδρεία των Συνόδων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ ότι το ποσό πρέπει να απορροφηθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 και γι’ αυτό θα πρέπει να καταθέσουν προτάσεις σχετικά με την κατανομή των κονδυλίων, ενώ για το ζήτημα των ΕΛΚΕ ζήτησε άμεσα (μέχρι τέλος Ιουλίου) την απογραφή, που δεν έχει ακόμα τελειώσει, σε αντίθεση με το υπόλοιπο Δημόσιο -όπως τόνισε δηκτικά, χωρίς να λαμβάνει υπόψη την επίκληση από μέρους των διοικήσεων της δραστικής έλλειψης προσωπικού.
Κατά τ’ άλλα, ο κ. Λοβέρδος ξεκαθάρισε ότι οι μετεγγραφές θα γίνουν, οι προϋπολογισμοί δεν μπορούν να αυξηθούν, ο νόμος για τους λιμνάζοντες θα εφαρμοστεί, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα θα παραδοθεί από τον εμπειρογνώμονα το πόρισμα για την αξιολόγηση των οχτώ Ιδρυμάτων ως προς τη διαθεσιμότητα. Ωστόσο, άφησε ένα ενδεχόμενο αναθεώρησης των δεδομένων, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις μετεγγραφές, παραπέμποντας στην εικόνα που θα διαμορφωθεί τον Σεπτέμβριο.
Εν ολίγοις, η συζήτηση στο Μαρούσι μονοπωλήθηκε από τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα των Ιδρυμάτων, για τα οποία ο κ. Λοβέρδος ενημέρωσε επίσης ότι θα προβεί άμεσα και σε δύο τεχνικές πρωτοβουλίες: α) την απελευθέρωση της διαδικασίας λειτουργίας των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, με στόχο οι αποφάσεις να λαμβάνονται με υπογραφή των πρυτάνεων και όχι του υπουργού, ενώ η αξιολόγησή τους θα γίνεται από την ΑΔΙΠ και β) την έκδοση εγκυκλίου σχετικά με τη χρησιμοποίηση κονδυλίων από τα αποθεματικά τους για την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού.
Πάντως, σε ό,τι αφορά τους ΕΛΚΕ, καθώς και άλλες κινήσεις διευκόλυνσης, όπως αυτές για τα μεταπτυχιακά, υπάρχει εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας προβληματισμός για τους κινδύνους αδιαφάνειας, μη ύπαρξης ελέγχου και εφαρμογής ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στη διάθεση των κονδυλίων.