metanastes-Manolada-nosokomeio-fraoules-Xrisi-Augi

31/07/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Ατιμώρητα εγκλήματα σε Μανωλάδα – Φαρμακονήσι

Το δικαστήριο αθώωσε ομόφωνα τους κατηγορούμενους για τους πυροβολισμούς κατά των εργατών γης, οι οποίοι δεν μπορούν να ασκήσουν ούτε έφεση – Στο αρχείο και ο φάκελος για το πολύνεκρο ναυάγιο του Φαρμακονησίου.
      Pin It

patra-diki-fraouloxorafaΤο μήνυμα που πέρασε η χθεσινή απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Πάτρας για την υπόθεση της Μανωλάδας είναι ουσιαστικά ένα:

Στην Ελλάδα πλέον μπορεί κάποιος να χρωστάει, να εκμεταλλεύεται, ενίοτε και να πυροβολεί τους υπαλλήλους του -ιδιαίτερα αν είναι μετανάστες- και να πέφτει στα μαλακά ή να αθωώνεται.

Έγκυροι νομικοί κύκλοι δεν έκρυβαν την έκπληξή τους χθες στο άκουσμα της απόφασης που αθώωνε εντελώς από τις κατηγορίες τον φραουλοπαραγωγό Νίκο Βαγγελάτο και τον έτερο κατηγορούμενο Κώστα Χαλούλο, ενώ καταδίκαζε σωρευτικά σε 14 χρόνια και 7 μήνες τον Γ. Χαλούλο για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών και σε 8 χρόνια και 7 μήνες τον Θ. Αποστολόπουλο για απλή συνέργεια.

Πρόκειται για ποινές που έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα έως την έφεση και είναι εξαγοράσιμες. Με λίγα λόγια, εάν έχουν τα χρήματα, θα πληρώσουν το ποσό που αντιστοιχεί στην περίπτωσή τους και η δικαιοσύνη θα έχει απονεμηθεί. Χθες βράδυ θα κοιμόντουσαν στα σπίτια τους…

Η ανακοίνωση της απόφασης προκάλεσε τα χειροκροτήματα των υποστηρικτών του κ. Βαγγελάτου και το πάγωμα των εργατών γης, οι οποίοι προσπαθούσαν να καταλάβουν τι έγινε, τι έκαναν λάθος, τι πήγε στραβά, ποια είναι η απονομή δικαιοσύνης που θ’ απαλύνει τις πληγές τους.

Είχαν ακούσει την προηγούμενη μέρα την αγόρευση–καταπέλτη της εισαγγελέως της έδρας, η οποία έθετε το θέμα στις σωστές και αποδεδειγμένες βάσεις και περίμεναν τη δικαίωση.

Η ομόφωνη απόφαση όμως του δικαστηρίου, με ψήφους 7–0, τούς προσγείωσε στην πραγματικότητα που επιβάλλει πως ούτε έφεση μπορούν να κάνουν, προκειμένου να έχουν άλλη μία ευκαιρία δικαίωσης.

Το αποτέλεσμα ήταν ν’ ακολουθήσουν σκηνές έντασης με μέλη αντιρατσιστικών οργανώσεων, φορέων και Μπανγκλαντεσιανούς εργάτες να πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία στον δρόμο έξω από τα δικαστήρια, παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, φωνάζοντας «αίσχος» και «ντροπή».

 

Στο αρχείο και η τραγωδία στο Φαρμακονήσι

Ο εισαγγελέας του Ναυτοδικείου Πειραιά αποφάσισε να θέσει στο αρχείο την υπόθεση για το πολύνεκρο ναυάγιο στο Φαρμακονήσι. Eτσι, ουσιαστικά τερματίζει τη δικαστική διερεύνηση για τις ευθύνες των λιμενικών στις 20 Ιανουαρίου, όταν -κατόπιν εμπλοκής σκάφους του Λιμενικού- πνίγηκαν 8 ανήλικοι και 3 γυναίκες πρόσφυγες από το Αφγανιστάν που επέβαιναν σε πλοιάριο.

metanastes-Farmakonisi-nauagioΑπό τους διασωθέντες, οι οποίοι έχασαν γυναίκες και παιδιά στο δυστύχημα, είχαν γίνει τότε σοβαρές καταγγελίες: το Λιμενικό -που βρήκε ακυβέρνητη τη βάρκα τους- την προσέδεσε στο σκάφος του με κατεύθυνση τα τουρκικά παράλια, και ενώ κατά την επιχείρηση βυθίστηκε η βάρκα, όχι μόνο δεν συνέδραμαν, αλλά παρεμπόδισαν τους διασωθέντες να βοηθήσουν τους δικούς τους. Αυτές οι καταγγελίες είχαν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, τόσο διεθνώς όσο και στο εσωτερικό της χώρας.

Για το θέμα δίνουν σήμερα στις 12 το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών και η Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών.

 

 

 

* Αναλυτικά ρεπορτάζ, στις σελ. 34-36 της «Εφημερίδας των Συντακτών» που κυκλοφορεί σήμερα, Πέμπτη 31 Ιουλίου.

 

efsyn.gr

Scroll to top