Της Ελενας Βαρίνου
Μετά και τις τελευταίες παρεμβάσεις –αφού προηγήθηκε η… κανονική επέμβαση, που αφαίρεσε το σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη– υπερψηφίστηκε χθες το μεσημέρι από το β΄ θερινό τμήμα της Ολομέλειας το ρυθμιστικό νομοσχέδιο της Αθήνας, που περιλαμβάνει και τους όρους κατασκευής του νέου γηπέδου της ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια.
Από… παραζαλισμένους πάντως βουλευτές, λόγω της σωρείας των τροπολογιών και των νομοτεχνικών βελτιώσεων, που εκτείνονται σε ευρύ φάσμα δημοσίου ενδιαφέροντος, αφού αφορούν ζητήματα από τα αποτεφρωτήρια νεκρών και τα κτηματολογικά γραφεία μέχρι τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα. Αξιωματική αντιπολίτευση και ΚΚΕ καταψήφισαν τελικά τις διατάξεις για το γήπεδο της ΑΕΚ, για τις εγκαταστάσεις του οποίου, σύμφωνα με τις τελικές τροποποιήσεις, παραχωρούνται περί τα 43 στρέμματα.
Τα δύο άρθρα (81 και 82) του νομοσχεδίου που περιγράφουν το πλαίσιο κατασκευής του γηπέδου αποτέλεσαν και στη χθεσινή συνεδρίαση το επίκεντρο της αντιπαράθεσης. Παρά την αμετακίνητη θέση και τις προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ για ομόφωνες αποφάσεις, στη βάση της αναγκαιότητας της αναβίωσης του χώρου στη Ν. Φιλαδέλφεια, οι βουλευτές του τελικά καταψήφισαν τις διατάξεις λόγω του περιεχομένου του άρθρου 82. Μιλώντας για «τυράκι», ο γραμματέας της Κ.Ο. του κόμματος, Ν. Βούτσης, ζήτησε από την κυβέρνηση να το αποσύρει, ώστε να ξαναμπεί η αξιωματική αντιπολίτευση στη σχετική συζήτηση.
Και αυτό διότι, όπως υποστήριξε ο ίδιος αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Κουρουμπλής, ενώ με το άρθρο 81 παραχωρούνται 29,1 στρέμματα στην ερασιτεχνική ΑΕΚ για την κατασκευή του γηπέδου, με το άρθρο 82 προβλέπονται 23,5 στρέμματα για αθλητικές εγκαταστάσεις και αλλαγή στις χρήσεις γης. «Κοντά στο γήπεδο και κοντά στη δίκαιη πίεση των φιλάθλων της ΑΕΚ υπάρχει και κάτι άλλο», είπε ο κ. Κουρουμπλής, αναφερόμενος σε «εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων».
Παρότι το ζήτημα του άρθρου 82 που ανέδειξαν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ προβλημάτισε τους βουλευτές της ευρύτερης αντιπολιτευτικής πλευράς, τελικά ΑΝ.ΕΛΛ. και ΔΗΜΑΡ υπερψήφισαν τις διατάξεις, με το αιτιολογικό ότι η κυβέρνηση συμπεριέλαβε τρεις κρίσιμες προϋποθέσεις (όπως τις χαρακτήρισε η εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκη Φούντα), με τις οποίες α) διασφαλίζεται πλήρως ο δασικός χαρακτήρας του υπόλοιπου τμήματος του άλσους, β) προβλέπεται επιπλέον υποχρέωση αναδάσωσης επιφάνειας ίσης με το τμήμα τους άλσους που παραχωρείται και γ) αποφεύγεται κάθε εμπλοκή στην εξέλιξη του έργου.
Εικάζεται, πάντως, πως κανείς από τους βουλευτές του β΄ θερινού τμήματος, που μετείχαν στην ψήφιση του ρυθμιστικού νομοσχεδίου, δεν μπορεί να ισχυριστεί πως τοποθετήθηκε μετά λόγου γνώσεως, αφού και στη χθεσινή συνεδρίαση «σήκωσαν τα χέρια» μπροστά στις σωρηδόν τροποποιήσεις και προσθήκες.
«Δεν έχω λόγια, πραγματικά…» είπε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, αθροίζοντας πρόχειρα 19 συνολικά τροπολογίες και τρεις νομοτεχνικές βελτιώσεις. Η Νίκη Φούντα επανέλαβε τα περί «απαξίωσης του κοινοβουλευτικού έργου», ενώ ο Δημ. Αναγνωστάκης (επίσης από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ) υπερθεμάτισε, μιλώντας για «όργιο» τροπολογιών: «Χάσαμε την μπάλα!».
Αξίζει να σημειωθεί πως στη χθεσινή συνεδρίαση, και λόγω των θυελλωδών αντιδράσεων της προηγούμενης ημέρας για την καρατόμηση του Ρυθμιστικού της Θεσσαλονίκης, στάλθηκαν ενισχύσεις στον υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη. Παραβρέθηκε, δηλαδή, για λίγο στη συζήτηση ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γ. Ορφανός, προκειμένου να πείσει πως η αφαίρεση του μισού νομοσχεδίου ικανοποιεί το συνολικό αίτημα, ώστε «το τελικό σχέδιο που θα ψηφιστεί να εκφράζει την πλειοψηφία των πολιτών της ευρύτερης περιφέρειας».