31/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δήμαρχος έβαψε γαλάζιο γλυπτό, που του φαινόταν «πένθιμο»

Το Εθνικό Μέτωπο θέλει εύθυμα έργα τέχνης

      Pin It

Aδικα πήγαν τα μεγάλα λόγια και οι διακηρύξεις των δημάρχων της Γαλλίας, που εκλέχτηκαν με το Εθνικό Μέτωπο. Οτι, δηλαδή, δεν θα επαναλάβουν τα σφάλματα του παρελθόντος, τότε που είχαν βάλει κάμποσοι από δαύτους χέρι σε θεσμούς και φεστιβάλ. Το πολιτισμένο, ανεκτικό πρόσωπο του κόμματος, που προωθεί και η Μαρίν Λε Πεν, κατέρρευσε μπροστά σε ένα… αυγό. Που ήταν σκούρο, σκοτεινό, καθόλου ελκυστικό, βρε αδελφέ. Και έτσι όπως αποτελούσε μέρος γλυπτικής σύνθεσης του Αλεν Μιλά σε μια πηγή στο κέντρο της πόλης, κολλημένο σε έναν επίσης άχαρο βράχο, γινόταν ενοχλητικό. Ασε που το λέγαν και «Πηγή της ζωής». Ξύπνησαν, λοιπόν, ένα πρωί οι άνθρωποι, ψηφοφόροι ή μη του Λαϊκού Μετώπου, και είδαν το αυγό βαμμένο σε ένα ωραιότατο γαλάζιο χρωματάκι.

 

Η παραπάνω ιστορία δεν είναι, βέβαια, καθόλου αστεία. Συνέβη στη μικρή πόλη Αγιάνζ της Μοζέλ, που από τον Μάρτιο βρίσκεται στα χέρια του δημάρχου Φαμπιάν Ενγκελμάν του FN, ο οποίος, εκτός από λεπενικός, είναι και ισχυρών αισθητικών απόψεων. Βρήκε το γλυπτό του Μιλά «πένθιμο και θλιβερό», λέει. Δεν καταλαβαίνει γιατί η πράξη του προκάλεσε τόση φασαρία. «Εδώ και λίγους μήνες που εκλεγήκαμε, προσπαθούμε να δώσουμε λίγη ευθυμία στην πόλη», εξήγησε στο ραδιόφωνο France info. «Εαν ο καλλιτέχνης διαφωνεί, είμαστε πρόθυμοι να αγοράσουμε το έργο του, να του προτείνουμε μια συγκεκριμένη τιμή».

 

O Aλεν Μιλά έγινε φυσικά έξαλλος. Κατέφυγε στη Δικαιοσύνη, εξασφαλίζοντας έναν γνωστό δικηγόρο, και έγραψε στη σελίδα του στο facebook: «Τα λόγια του κ. Ενγκελμάν αποδεικνύουν ότι είναι ανόητος και έχει πλήρη άγνοια των νόμων, δηλαδή είναι εντελώς ακατάλληλος γι’ αυτή τη θέση. Υπερασπιζόμενος τον εαυτό μου, το έργο μου και την εικόνα μου, δεν επιτίθεμαι στους ψηφοφόρους που τον επέλεξαν. Και ελπίζω ότι με όλη αυτή την ιστορία το αυγό μου θα γονιμοποιήσει και πάλι την αιτία της ύπαρξής του, θα ξαναγίνει, όπως το φαντάστηκα αρχικά, “Πηγή ζωής”, αλλά και χαράς και περηφάνιας για τους κατοίκους που είναι ευαίσθητοι στην τέχνη και την ποίηση, αυτές τις “άχρηστες” αλλά απαραίτητες αξίες».

 

Το θέμα απασχόλησε και την υπουργό Πολιτισμού Ορελί Φιλιπετί, η οποία πρώτα έγραψε το εξής tweet: «Κανείς δεν μπορεί να αλλάζει ένα έργο τέχνης χωρίς την άδεια του καλλιτέχνη. Η πράξη του δημάρχου μάς καλεί σε επαγρύπνηση». Ενώ, με επίσημη δήλωσή της, του επιτέθηκε κατηγορώντας τον για «βίαιη καταπάτηση των ηθικών δικαιωμάτων και των κανόνων που προστατεύουν την καλλιτεχνική ιδιοκτησία και την πολιτιστική κληρονομιά». Τηλεφώνησε και στον γλύπτη Αλέν Μιλά, ο οποίος, καταγοητευμένος από αυτήν, έγραψε στο facebook: «Ακουσα από το στόμα της λόγια εξαιρετικής λεπτότητας, ικανότητας και αδιαφιλονίκητου στιλ. Είναι παρήγορο για μας τους καλλιτέχνες να έχουμε μια υπουργό Πολιτισμού που υπερασπίζεται με τόσο πάθος την τέχνη».

 

Επιμ.: Β. Γεωργ.

 

Scroll to top