Της Ανθής Παζιάνου

Οι πρόεδροι των δύο σωματείων, Στρατής Τσουλέλλης και Özkan Arıkantürk φύτεψαν στην αυλή του Μουσείου, μιά ελιά, σύμβολο της φιλίας των δύο λαών
Οι ρίζες της ελιάς απλώνονται στη γειτονιά του Αιγαίου χωρίς να γνωρίζουν σύνορα, μοιράζονται κοινούς καρπούς, την ίδια ποικιλία, κι ας βρίσκονται σε Ελλάδα και Τουρκία. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφοι των γειτονικών λαών που χτίζουν τη φιλία τους με τις γνώριμες εικόνες της ελιάς και τις εκθέτουν στον «φυσικό» της χώρο, στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Αγίας Παρασκευής Λέσβου.
Η Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης (ΦΕΜ) και η Φωτογραφική Λέσχη Αδραμυττίου της Τουρκίας ZEYFOD οργάνωσαν την έκθεση με τίτλο «Ρίζες κοινές, ρίζες βαθιές» και οι πρόεδροι των δύο σωματείων, Στρατής Τσουλέλλης και Özkan Arikantürk, φύτεψαν στην αυλή του μουσείου, στα εγκαίνια της έκθεσης, μια ελιά, σύμβολο της φιλίας των δύο λαών.
Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως το τέλος Ιουλίου, περιλαμβάνει μια συλλογή παραστάσεων και συναισθημάτων που αμβλύνουν τις αποστάσεις, γεφυρώνουν και καταργούν τις διακρίσεις. Το μέσο, επίσης κοινό: η φωτογραφία, που υπηρετεί η Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης από το 1980 μέχρι σήμερα, με γνώμονα την αγάπη για τη φωτογραφική τέχνη και την προσφορά στον πολιτισμό, τη συμβολή στη διαμόρφωση του καλλιτεχνικού και πολιτιστικού χάρτη του τόπου, την ανάδειξη της ιδιαίτερης ταυτότητάς του, εντός και εκτός συνόρων.
Ο πρόεδρος της ΦΕΜ χαρακτηρίζει την έκθεση «εμπνευσμένη από το ευλογημένο δέντρο της ελιάς, τον σμιλευτό κορμό με τα χρυσοπράσινα λιόφυλλα, την απαστράπτουσα ουσία του καρπού της, τους ανθρώπους που ζουν από τη φροντίδα της. Πρόκειται για εικόνες που αντανακλούν… ολάκερη τη γειτονιά του Αιγαίου».
«Η ελιά, ακρογωνιαίος λίθος της ζωής των ανθρώπων του Αιγαίου, έχει επιλεγεί ως το θέμα της έκθεσης και συσφίγγει τις σχέσεις των δύο συλλόγων. Πιστεύουμε ότι Τούρκοι και Ελληνες θα γνωρίσουν καλύτερα ο ένας τον άλλον μέσα από αυτή την έκθεση. Κι αυτή με τη σειρά της θα οδηγήσει σε μόνιμες φιλίες και θα εξυπηρετήσει την εγκαθίδρυση της ειρήνης στον κόσμο», λέει ο πρόεδρος του συμβουλίου τής ZEYFOD, Özkan Arikantürk.
Τα μέλη τής ΦΕΜ βρίσκουν σημεία όπου οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Ενας κορμός δέντρου μεταμορφώνεται στα μάτια του φωτογράφου σε πρόσωπο ή σε γυναικείο σώμα. Οι σκιές της ελιάς ζωγραφίζουν άλλες εικόνες, οι κορυφές των λιόδεντρων μοιάζουν να συνομιλούν, ενώ κάποιες κομμένες ελιές στέκουν αγέρωχα και επιβάλλονται στο τοπίο. Τα μέλη τής ZΕYFOD εστιάζουν στους ανθρώπους και κυρίως στο βλέμμα τους, στην αποφασιστικότητα, άλλοτε στην ηρεμία και τη σιγουριά, άλλοτε στο σφίξιμο στα χείλη για να βγάλουν την κοπιώδη εργασία.
Απαραίτητη γίνεται και η ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Αγίας Παρασκευής Λέσβου, της «μηχανής του κοινού», όπως λεγόταν έως το 1967 όταν έκλεισε το κοινοτικό ελαιοτριβείο του χωριού. Τα κτίρια και ο μηχανολογικός εξοπλισμός έχουν αποκατασταθεί υποδειγματικά, ώστε οι επισκέπτες να γνωρίσουν την εξέλιξη του εργοστασίου από την ατμοκίνηση στην πετρελαιοκίνηση, συγχρόνως με την καθημερινή ζωή στη «μηχανή του κοινού», αυτή την πρωτοποριακή για την εποχή διαδικασία της κοινοτικής ιδιοκτησίας και του αντίκτυπού της στον κοινωνικό ιστό και τις οικονομικές δομές της περιοχής.
Το μουσείο είναι μέλος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς και είναι ανοιχτό καθημερινές και Σαββατοκύριακα από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, πλην της Τρίτης που παραμένει κλειστό.