patra-diki-fraouloxorafa

31/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οπλίζουν το χέρι των τσιφλικάδων

Κανείς δεν θα περάσει το κατώφλι της φυλακής για τους πυροβολισμούς κατά των εργατών γης στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας! Αθώος ο ιδιοκτήτης και ένας από τους επιστάτες, καταδίκη με αναστολή για τους άλλους δύο, αποφάνθηκε το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πάτρας, και μάλιστα ομόφωνα, παρά την εισήγηση-καταπέλτη της εισαγγελέως.
      Pin It

Του Δημήτρη Τερζή

 

Το μήνυμα που πέρασε η χθεσινή απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Πάτρας για την υπόθεση της Μανωλάδας είναι ουσιαστικά ένα: Στην Ελλάδα πλέον μπορεί κάποιος να χρωστάει, να εκμεταλλεύεται, ενίοτε και να πυροβολεί τους υπαλλήλους του -ιδιαίτερα αν είναι μετανάστες- και να πέφτει στα μαλακά ή να αθωώνεται.

 

Εγκυροι νομικοί κύκλοι δεν έκρυβαν την έκπληξή τους χθες στο άκουσμα της απόφασης που αθώωνε εντελώς από τις κατηγορίες τον φραουλοπαραγωγό Νίκο Βαγγελάτο και τον έτερο κατηγορούμενο Κώστα Χαλούλο, ενώ καταδίκαζε σωρευτικά σε 14 χρόνια και 7 μήνες τον Γ. Χαλούλο για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών και σε 8 χρόνια και 7 μήνες τον Θ. Αποστολόπουλο για απλή συνέργεια. Πρόκειται για ποινές που έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα έως την έφεση και είναι εξαγοράσιμες. Με λίγα λόγια, εάν έχουν τα χρήματα, θα πληρώσουν το ποσό που αντιστοιχεί στην περίπτωσή τους και η δικαιοσύνη θα έχει απονεμηθεί. Χθες βράδυ θα κοιμόντουσαν στα σπίτια τους…

 

Πάγωσαν

 

Η ανακοίνωση της απόφασης προκάλεσε τα χειροκροτήματα των υποστηρικτών του κ. Βαγγελάτου και το πάγωμα των εργατών γης, οι οποίοι προσπαθούσαν να καταλάβουν τι έγινε, τι έκαναν λάθος, τι πήγε στραβά, ποια είναι η απονομή δικαιοσύνης που θ’ απαλύνει τις πληγές τους. Είχαν ακούσει την προηγούμενη μέρα την αγόρευση–καταπέλτη της εισαγγελέως της έδρας, η οποία έθετε το θέμα στις σωστές και αποδεδειγμένες βάσεις και περίμεναν τη δικαίωση.

 

Η ομόφωνη απόφαση όμως του δικαστηρίου, με ψήφους 7–0, τους προσγείωσε στην πραγματικότητα που επιβάλλει πως ούτε έφεση μπορούν να κάνουν, προκειμένου να έχουν άλλη μία ευκαιρία δικαίωσης. Το αποτέλεσμα ήταν ν’ ακολουθήσουν σκηνές έντασης με μέλη αντιρατσιστικών οργανώσεων, φορέων και Μπανγκλαντεσιανούς εργάτες να πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία στον δρόμο έξω από τα δικαστήρια, παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, φωνάζοντας «αίσχος» και «ντροπή».

 

«Εχω μείνει κυριολεκτικά άφωνος με το αποτέλεσμα», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο ένας εκ των δικηγόρων των εργατών γης, Βασίλης Κερασιώτης. «Είχαμε μια ορθότατη εισαγγελική πρόταση που ανήγε την ιστορία της Μανωλάδας στα επίπεδα της εκμετάλλευσης της ανθρώπινης εργασίας και το δικαστήριο δεν την έλαβε υπόψη. Είναι προφανές, δεν γνωρίζουν τον νόμο. Το δικαστήριο αγνοούσε τα νομοθετήματα περί trafficking. Και φυσικά, όταν το δικαστήριο δεν γνωρίζει τον νόμο, δεν περιμένω από τους ενόρκους να τα ξέρουν. Ειλικρινά νομίζω πως αυτή η απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης μάς γυρίζει πολλά χρόνια πίσω».

 

Η αλήθεια είναι πως προχθές η εισαγγελέας ήταν καταιγιστική. Σχεδόν για μία ώρα μιλούσε για όσα συνέβησαν στη Μανωλάδα στις 18 Απριλίου του 2013, ενώ επέρριψε ευθύνες και στο κράτος, αφού -όπως τόνισε- απουσίαζαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Για τον Νίκο Βαγγελάτο ζήτησε να καταδικαστεί για το αδίκημα της εμπορίας ανθρώπων, ενώ για τους άλλους δύο εισηγήθηκε την καταδίκη τους για βαριές σκοπούμενες σωματικές βλάβες σε βάρος των μεταναστών και για τον τέταρτο τη συνέργειά του σε διάφορα αδικήματα. Δεν παρέλειψε να τονίσει μάλιστα πως οι τρεις κατηγορούμενοι που ενεπλάκησαν στο επεισόδιο δεν βρίσκονταν σε κατάσταση άμυνας εκείνη την ώρα.

 

«Είναι απαράδεκτο αυτό που έγινε σήμερα», δηλώνει ο έτερος συνήγορος των εργατών γης, Μωυσής Καραμπεΐδης, στην «Εφ.Συν.» και συνεχίζει: «Εχουμε την απόλυτη κακοδικία σε όλες της τις μορφές. Είναι ντροπή και αίσχος. Είχαμε περίπτωση εκμετάλλευσης ανθρώπων και αυτή η κατηγορία ουσιαστικά πέρασε… έτσι από το δικαστήριο. Το θέμα είναι πως και να κάνουμε αγωγή κακοδικίας αυτή τη στιγμή, οι εργάτες δεν πρόκειται να δικαιωθούν. Σας ξαναλέω, είναι ντροπή και αίσχος».

 

Τι μας έμεινε απ’ τη δίκη

 

Τα κυριότερα σημεία απ’ αυτή τη δίκη λοιπόν, που τελείωσε χθες με την ανακοίνωση των ποινών, είναι τα εξής:

 

● Οι κατηγορίες της υπεράσπισης προς τους μετανάστες ότι ζήτησαν 1 εκατ. ευρώ από τον Βαγγελάτο, προκειμένου ν’ αποσυρθούν και οι οποίες δεν αποδείχτηκαν ποτέ.

 

● Η ανοχή που έδειξε το προεδρείο του δικαστηρίου σε ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης του τύπου «τρώτε σκυλιά εσείς στο Μπανγκλαντές;».

 

● Η απουσία των μεγάλων ΜΜΕ από την κάλυψη της δίκης, τα οποία, ενώ «χόρτασαν» με αίμα πέρυσι στο συμβάν, χάθηκαν μετά, ψάχνοντας μάλλον τον δρόμο για την Πάτρα…

 

● Η κοροϊδία της πολιτείας απέναντι στους εργάτες γης, όσον αφορά την αποκατάστασή τους και τη δημιουργία συνθηκών εργασίας τέτοιων που ν’ αρμόζουν σε μια πολιτισμένη κοινωνία. Προφανώς ακόμα συσκέπτονται οι υπουργοί με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας αναφορικά με το τι είδους καταυλισμό θα φτιάξουν…

 

● Οι προσπάθειες εκφοβισμού μαρτύρων της πολιτικής αγωγής που καταγγέλθηκαν –τέθηκε μάλιστα και θέμα προστασίας τους– και οι οποίες έμειναν στα συρτάρια, χωρίς να διερευνηθούν περαιτέρω.

 

● Η γνήσια συμπαράσταση αρκετών ανθρώπων που βρέθηκαν στο πλευρό των εργατών γης από αντιρατσιστικές οργανώσεις και φορείς όλο το διάστημα που κράτησε η δίκη.

 

● Η… σιγουριά του Νίκου Βαγγελάτου την ώρα της απολογίας του: «Δεν είχα καμία επαφή μαζί τους, δεν ήξερα τι γίνεται» και το βίντεο που έπαιξε από την πολιτική αγωγή και το οποίο τον έδειχνε να μιλά στους εργάτες λίγο καιρό πριν από το περιστατικό και να επιχειρεί να τους καθησυχάσει για τα χρήματα που χρωστούσε.

 

● Η αίσθηση που επικρατεί πως μετά τη χθεσινή απόφαση, η κοινωνία μας πλησίασε λίγο περισσότερο τον Μεσαίωνα…

 

Scroll to top