Του Γιάννη Μπασκάκη
Είναι πολύ παλιά η ιστορία των σύγχρονων δουλοπάροικων της Νέας Μανωλάδας Ηλείας και διαδραματίζεται υπό την ανοχή των τοπικών αρχών και της τοπικής κοινωνίας. Είναι η ιστορία της εκμετάλλευσης των μεταναστών που δουλεύουν στα χωράφια της φράουλας, σε συνθήκες μαύρης, αδήλωτης εργασίας, με μεροκάματα μικρότερα από αυτό του ανειδίκευτου εργάτη και που -ακόμα και αυτά- πολλές φορές δεν τα παίρνουν καν. Των ανθρώπων που ζουν σε παράγκες και σε συνθήκες εξαθλίωσης και που, όταν διεκδικούν δεδουλευμένα και καλύτερες συνθήκες ζωής και εργασίας, η διαμαρτυρία τους πνίγεται στο αίμα.
Αυτό ακριβώς συνέβη πέρυσι τον Απρίλιο όταν 200 μετανάστες από το Μπανγκλαντές, απλήρωτοι για μισό χρόνο, συγκεντρώθηκαν για να ζητήσουν τα δεδουλευμένα τους. Οι τρεις επιστάτες του ιδιοκτήτη της εταιρείας, Ν. Βαγγελάτου, απάντησαν με καραμπίνες και πυροβολώντας τραυμάτισαν 29 μετανάστες που διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, με τους τέσσερις να βρίσκονται σε αρκετά σοβαρή κατάσταση με τραύματα από σκάγια στο μάτι, στον θώρακα και στην κοιλιά, στο Νοσοκομείο Πύργου και άλλους 8 επίσης σοβαρά τραυματισμένους στο Νοσοκομείο του Ρίου.
*Μάλιστα ο ένας από τους τρεις επιστάτες, όπως είχε καταγγείλει η ΚΕΕΡΦΑ, συμμετείχε και σε παλαιότερη αντίστοιχη επίθεση εναντίον μετανάστη στη Νέα Μανωλάδα. Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο του 2012 δύο Ελληνες βασάνισαν με απάνθρωπο τρόπο έναν Αιγύπτιο 22 ετών, σφηνώνοντας το κεφάλι του στην πόρτα αυτοκινήτου και σέρνοντας τον σε κεντρικό δρόμο της περιοχής.
*Τα φώτα της δημοσιότητας άρχισαν να πέφτουν έντονα στην περιοχή το 2008. Τον Απρίλιο εκείνης της χρονιάς, οι μετανάστες εργάτες γης έκαναν απεργία και συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Νέας Μανωλάδας, για να διεκδικήσουν αφενός τα δεδουλευμένα τους και αφετέρου καλύτερο μεροκάματο και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Οι ντόπιοι ιδιοκτήτες οργάνωσαν αντισυγκέντρωση και οπλισμένοι με ξύλα και καραμπίνες τούς επιτέθηκαν, με τα δημοσιεύματα της εποχής να κάνουν λόγο για πογκρόμ και λιντσαρίσματα.
*Το 2009 δύο ντόπιοι κτηνοτρόφοι βασάνισαν δύο μετανάστες από το Μπαγκλαντές, τους έδεσαν με σκοινί και τους έσυραν με τις μηχανές τους στους δρόμους της Νέας Μανωλάδας. Συγγενής των δύο δραστών εισέβαλε την ίδια χρονιά στο σπίτι μετανάστη, επίσης από το Μπανγκλαντές, και άρχισε να τον χτυπά με μανία με ένα ρόπαλο.
*Το 2011, συνελήφθησαν τρεις δουλέμποροι που κακοποιούσαν μετανάστες, ανάμεσά τους κι ένα παιδί, στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας.
*Τον Μάιο του 2012 πραγματοποιήθηκε νέα συγκέντρωση των μεταναστών εργατών γης της Ν. Μανωλάδας που απεργούσαν. Οι ιδιοκτήτες έκαναν και πάλι αντισυγκέντρωση, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια. Η Αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 10 άτομα, κυρίως… μετανάστες.
*Θύματα των ιδιοκτητών γης της Ν. Μανωλάδας και των επιστατών τους δεν έχουν πέσει μόνο οι μετανάστες εργάτες, αλλά και δημοσιογράφοι που κατά καιρούς έχουν δεχτεί επιθέσεις και απειλές εν ώρα ρεπορτάζ.
Κατακλείδα στην ιστορία των σύγχρονων δουλοπάροικων της Ν. Μανωλάδας η χθεσινή δικαστική απόφαση. Επανάληψη της δίκης ζητά η ΚΕΕΡΦΑ και κάνει λόγο για «απόφαση-σκάνδαλο», η οποία «στέλνει μήνυμα στα αφεντικά να μεταχειρίζονται με ανοικτή βαρβαρότητα τους εργάτες, όταν διεκδικούν τα δικαιώματα τους. Η αξία της ανθρώπινης ζωής μπαίνει σε άλλο μέτρο, όταν μάλιστα πρόκειται για μετανάστες εργάτες και δη σκουρόχρωμους από το Μπανγκλαντές. Είναι μια απόφαση ποτισμένη από ρατσισμό και στήριξη των μεγάλων συμφερόντων της εταιρείας Βαγγελάτος Α.Ε.».
Προσθέτει επίσης ότι από την πρόταση της εισαγγελέως για παραδειγματική τιμωρία, «μεγαλύτερη «απήχηση» είχε η αγόρευση Κούγια, με την οποία χαρακτήριζε «νοικοκυραίο» τον Βαγγελάτο και «δολοφόνους, βιαστές, δουλεμπόρους τους μετανάστες εργάτες Γης». Το έλλειμμα δικαιοσύνης καταδεικνύουν έντονα με ανακοινώσεις τους ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και η ΔΗΜΑΡ.