31/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο αρχείο (τους) το Φαρμακονήσι

Το Ναυτοδικείο έκλεισε τον φάκελο του πολύνεκρου ναυαγίου με τους μετανάστες, για το οποίο αποφάνθηκε ότι δεν έφταιγε κανένας.
      Pin It

Είναι το δεύτερο «χτύπημα» της Ελληνικής Δικαιοσύνης σε μία μέρα, χθες. Μετά την απόφαση για τις ματωμένες φράουλες της Μανωλάδας, ο εισαγγελέας του Ναυτοδικείου Πειραιά αποφάσισε να θέσει στο αρχείο την υπόθεση για το πολύνεκρο ναυάγιο στο Φαρμακονήσι. Eτσι, ουσιαστικά τερματίζει τη δικαστική διερεύνηση για τις ευθύνες των λιμενικών στις 20 Ιανουαρίου, όταν -κατόπιν εμπλοκής σκάφους του Λιμενικού- πνίγηκαν 8 ανήλικοι και 3 γυναίκες πρόσφυγες από το Αφγανιστάν που επέβαιναν σε πλοιάριο.

 

Από τους διασωθέντες, οι οποίοι έχασαν γυναίκες και παιδιά στο δυστύχημα, είχαν γίνει τότε σοβαρές καταγγελίες: το Λιμενικό -που βρήκε ακυβέρνητη τη βάρκα τους- την προσέδεσε στο σκάφος του με κατεύθυνση τα τουρκικά παράλια, και ενώ κατά την επιχείρηση βυθίστηκε η βάρκα, όχι μόνο δεν συνέδραμαν, αλλά παρεμπόδισαν τους διασωθέντες να βοηθήσουν τους δικούς τους. Αυτές οι καταγγελίες είχαν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, τόσο διεθνώς όσο και στο εσωτερικό της χώρας.

 

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, είχε παρακάμψει την ΕΔΕ, επικαλούμενος ότι την ευθύνη της ανάκρισης την έχει εισαγγελέας, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, είχε διαβεβαιώσει -τόσο την Ευρωβουλή όσο και την ελληνική κοινωνία- για ανεξάρτητη έρευνα που θα διερευνήσει πλήρως το συμβάν, ώστε να μην υπάρχει αναπαραγωγή ερωτημάτων. Η χθεσινή απόφαση -αν μη τι άλλο…- τούς εκθέτει.

 

Γεγονός παραμένει ότι -όπως προκύπτει από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, σύμφωνα με τους δικηγόρους που παρακολουθούν την υπόθεση- το Λιμενικό δεν ξεκίνησε τη διαδικασία διάσωσης με τον εντοπισμό της βάρκας, αλλά ενημέρωσε το κέντρο επιχειρήσεων, αφού αυτή είχε βυθιστεί.

 

Για το θέμα δίνουν σήμερα στις 12 το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών και η Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών, επισημαίνοντας ότι «με το κλείσιμο του φακέλου μιας τέτοιας υπόθεσης, που οδήγησε στον χαμό 11 γυναικών και ανηλίκων, επικροτούνται και δεν τιμωρούνται περιστατικά επαναπροωθήσεων που διαρκώς καταγγέλλονται ότι λαμβάνουν χώρα από λιμενικούς υπαλλήλους στα θαλάσσια σύνορά μας, σε βάρος προσφύγων που χρήζουν διεθνούς προστασίας, ενώ συνεχίζονται αμείωτοι οι θάνατοι προσφύγων στο Αιγαίο και στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης».Ιωάννα Σωτήρχου

 

Scroll to top