Οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ και σε όλα τα υπόλοιπα λιμάνια της χώρας, το είπαν και το έκαναν. Εστειλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή νέα στοιχεία και ενημερωτικές πληροφορίες αναφορικά με το ζήτημα του «φιλικού διακανονισμού» μεταξύ ΟΛΠ και COSCO, που αφορά την επέκταση της προβλήτας ΙΙΙ και την αναστολή της καταβολής του εγγυημένου τιμήματος, όπως προβλεπόταν στη σύμβαση παραχώρησης του 2009. Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων [η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ), η Ενωση Λιμενεργατών ΟΛΠ, η Ενωση Τεχνικών και Χειριστών Υπαλλήλων ΟΛΠ και η Ενωση Μονίμων Υπαλλήλων], εκμεταλλευόμενοι το δικαίωμα που τους έδινε η ίδια η Ε.Ε., την Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014, λίγο πριν λήξει η προθεσμία, απέστειλαν στη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών της Ε.Ε. επιστολή με τα νέα στοιχεία που είχαν συγκεντρώσει.
Η επιστολή της Ε.Ε.
Στην πράξη αυτή προχώρησαν, αφού, στις 30 Ιουνίου 2014, η Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς της Ε.Ε., μέσω επιστολής της προς την ελληνική κυβέρνηση, την οποία κοινοποίησε και στην ΟΜΥΛΕ, εξέφραζε την εκτίμηση ότι μπορεί κατ’ αρχάς να γίνει αποδεκτή η συμφωνία (φιλικός διακανονισμός) επικαλούμενη την οικονομική κρίση και την μεταβολή της εσωτερικής ζήτησης, αλλά ταυτόχρονα έδινε τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να προσκομίσουν νέα στοιχεία για επανεξέταση της αρχικής τους καταγγελίας, μέσα σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων. Οι εργαζόμενοι απέστειλαν ακόμα επιπρόσθετη ενημερωτική επιστολή προς τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού – Τμήμα Κρατικών Ενισχύσεων, σε συνέχεια της καταγγελίας που είχαν κάνει για το θέμα των κρατικών ενισχύσεων. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, οι υπηρεσίες της Ε.Ε. ήδη εκδήλωσαν προφορικό ενδιαφέρον, ζητώντας από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ορισμένα επιπλέον συμπληρωματικά στοιχεία.
Οι πληροφορίες λένε ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, μέσω των δικηγόρων τους, ανάμεσα στ’ άλλα αποδεικνύουν με τα στοιχεία που καταθέτουν ότι η οικονομική κρίση δεν δικαιολογεί το «πάγωμα» του εγγυημένου ανταλλάγματος που ζητούν οι Κινέζοι, αφού το 80% των διακινούμενων κοντέινερ είναι in transit, με αποτέλεσμα να μην επηρεάζεται από την κρίση. Σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι κάνουν γνωστό ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους σε νομικό, κοινωνικό και αγωνιστικό επίπεδο απέναντι στην πολιτική ιδιωτικοποίησης των λιμανιών.
Να υπενθυμίσουμε ότι πριν από μερικές μέρες το Δ.Σ. του ΟΛΠ ενέκρινε κατά πλειοψηφία τον «φιλικό διακανονισμό», ο οποίος εστάλη στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο.
Ο «ευτυχής» υπουργός
Μάλιστα, την ημέρα εκείνη παραβρέθηκε στον ΟΛΠ ο υπουργός Ναυτιλίας και αμέσως μετά την απόφαση, σε κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο του ΟΛΠ, Γιώργο Ανωμερίτη, δήλωσε «ευτυχής» για την εξέλιξη, λέγοντας ότι όλη αυτή η πορεία έγινε επί υπουργίας του και χαρακτήρισε τη συμφωνία ΟΛΠ-COSCO «τη μεγαλύτερη επένδυση που γίνεται στη χώρα μας στα χρόνια της κρίσης». Πέρα όμως από αυτό, το τελευταίο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση είχε στήσει ένα επικοινωνιακό μπαράζ σε μια προσπάθεια να πείσει ότι η εκκρεμότητα που υπήρχε με την Ε.Ε. έκλεισε οριστικά, καθώς οι Κινέζοι αναμένουν την τελική απόφαση της Ε.Ε., γιατί από αυτή θα εξαρτηθεί η προσφορά που θα υποβάλουν για τον διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη από το ΤΑΙΠΕΔ για το 67% των μετοχών του ΟΛΠ.
Η νέα προσφυγή των εργαζομένων στην Ε.Ε. δείχνει, όμως, ότι καμιά εκκρεμότητα δεν έχει κλείσει, καθώς τώρα τα στελέχη της είναι υποχρεωμένα να συνεχίσουν τις έρευνες αναφορικά με τα νέα στοιχεία των συνδικαλιστών και βέβαια κανείς δεν γνωρίζει το χρονικό διάστημα που θα κρατήσει η έρευνα μέχρι να ολοκληρωθεί.