Των Φώτη Παπούλια – Δημήτρη Κουκλουμπέρη
Τέσσερα χρόνια, από την αποχώρηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας από τον Συνασπισμό, είχαν να καθίσουν σε κοινό τραπέζι οι κομματικές αντιπροσωπείες του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ.
Το πρώτο χθεσινό ραντεβού, με σκοπό μάλιστα την προγραμματική προσέγγιση των δύο κομμάτων, δεν θύμιζε σε τίποτα την αντιπαλότητα και την έχθρα του αρχικού διαστήματος του διαζυγίου, που εντάθηκε την περίοδο της συμμετοχής της Αγίου Κωνσταντίνου στην τρικομματική.
Εξάλλου, τα δεδομένα έκτοτε έχουν αλλάξει σημαντικά και έχει κυλήσει αρκετό νερό στ’ αυλάκι… Η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση και η μετακίνησή της στα αντιπολιτευτικά έδρανα αφ’ ενός και αφ’ ετέρου το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ για συμμαχίες με αριστερό και αντιμνημονιακό περιεχόμενο είναι δύο κομβικά σημεία, τα οποία φέρνουν πιο κοντά τους δύο χώρους και όχι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο.
Κοινές παρουσίες
Μόνο τυχαία δεν είναι η κοινή παρουσία σε εκδηλώσεις-δημόσιες διαβουλεύσεις που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και παραβρέθηκαν βουλευτές και στελέχη της ΔΗΜΑΡ. Υπενθυμίζουμε τη διαβούλευση για την προστασία των αιγιαλών και των δασών, όπου είχαν παραστεί οι βουλευτές Νίκη Φούντα και Νίκος Τσούκαλης, καθώς και το στέλεχος του κόμματος Θράσος Φωτεινός.
Για μιάμιση ώρα σε χαλαρό και φιλικό κλίμα, οι Δημήτρης Βίτσας, Κώστας Πουλάκης και Χρήστος Στάικος (απουσίαζε εκτάκτως ο Στάθης Λεουτσάκος) από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Δημήτρης Αναγνωστάκης και Στέφανος Μανίκας από τη ΔΗΜΑΡ εγκαινίασαν τον δημόσιο διάλογο.
Τη συζήτηση άνοιξε ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ, ο οποίος παρουσίασε τα 12 σημεία της επιστολής του Φώτη Κουβέλη και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε αυστηρά το «πρωτόκολλο» παρουσιάζοντας τα 9 σημεία της αντίστοιχης επιστολής του Αλέξη Τσίπρα.
Η συζήτηση υπερέβη τα στενά όρια ενός προκαθορισμένου διαλόγου, γεγονός που επέτρεψε στις δύο αντιπροσωπείες να κινηθούν με μεγαλύτερη ελευθερία, ξεπερνώντας ενίοτε το πλαίσιο των επιστολών.
Απόρροια αυτού ότι αμφότεροι τάχθηκαν κατά των προαπαιτούμενων, των διλημμάτων και της πίεσης του χρόνου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η συζήτηση «θα τραβήξει σε μάκρος», αφού οι πολιτικές εξελίξεις φαίνονται ραγδαίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σημεία στα οποία καταγράφηκε κατ’ αρχήν συμφωνία είναι τα εξής: ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους, εξυγίανση της δημόσιας διοίκησης, αντιμετώπιση της ανεργίας, αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος, αποκατάσταση εργασιακών σχέσεων, παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, επιμονή στον δημόσιο χαρακτήρα της παιδείας και της υγείας, αποκρατικοποιήσεις μόνον υπέρ του δημόσιου συμφέροντος.
Εκλογικό σύστημα
Παραγωγικός χρόνος αφιερώθηκε στη θεσμοθέτηση πάγιου εκλογικού συστήματος απλής αναλογικής και κυρίως στον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθούν σειρά εξυγιαντικών παρεμβάσεων στους θεσμούς και το πολιτικό σύστημα.
Αμφότεροι σεβόμενοι την εκατέρωθεν πολιτική αυτονομία των κομμάτων τους απέφυγαν να αναφερθούν σε εσωκομματικά ζητήματα, με δεδομένο ότι το παρόν διάστημα είναι μάλλον δύσκολο για την πορεία της ΔΗΜΑΡ.
Αυτό όμως δεν εμπόδισε τις δύο πλευρές να συζητήσουν με ευρύτητα πολιτικής σκέψης τα δύο κρίσιμα ζητήματα, εκείνο της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.
Με ειλημμένη την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα ψηφίσει για Πρόεδρο, την οποία και επανέλαβε, η πλευρά της Αγίου Κωνσταντίνου ανέπτυξε τη γνωστή θέση της ότι το θέμα θα κριθεί τον κατάλληλο χρόνο και σε κάθε περίπτωση αυτό συνδέεται με τις ασκούμενες κυβερνητικές πολιτικές. Διευκρίνισαν πάντως, όπως και στην αντίστοιχη συνάντηση με το ΠΑΣΟΚ, ότι το εν λόγω θέμα δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο του διαλόγου που ξεκίνησαν τα δύο κόμματα για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου.
Στο σημείο αυτό, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βίτσας, με κομψό τρόπο απέρριψε τα περί Κεντροαριστεράς σενάρια, τα οποία «προσπαθούν να αναπαραγάγουν εξουσιαστικούς μηχανισμούς και πρόσωπα όπως και να διαμορφώσουν αναχώματα σε ένα κοινωνικό κύμα ανατροπής».
Από την πλευρά του ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ, Θ. Θεοχαρόπουλος, επέμεινε στη θέση του κόμματος, βάσει και της απόφασης που έχει λάβει η Κεντρική Επιτροπή για συνεργασία Κεντροαριστεράς-Αριστεράς με ένα εναλλακτικό προς τη Ν.Δ. σχέδιο, υπενθυμίζοντας ότι «η ΔΗΜΑΡ θα συνεχίσει τον διάλογο για την Κεντροαριστερά και την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας». Καθίσταται σαφές ότι στην επόμενη συνάντηση το θέμα αυτό θα απασχολήσει εκτενέστερα τους δύο συνομιλητές.
Οσο δε για το ζήτημα των πρόωρων εκλογών η συζήτηση, σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, αναλώθηκε σε προβλέψεις χωρίς κανείς να ρισκάρει… ακριβείς ημερομηνίες.
Οι «διαφορές»
Διαφορετικές προσεγγίσεις καταγράφηκαν κυρίως από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ όσον αφορά το θέμα της διαχείρισης του χρέους, καθώς οι εκπρόσωποι της Αγίου Κωνσταντίνου ξεκαθάρισαν ότι είναι κάθετα αντίθετοι σε μονομερείς ενέργειες, όπως και στο θέμα της κατάργησης των ψηφισμένων μνημονιακών νόμων με την κοινοβουλευτική πρακτική του ενός νομοσχεδίου.
Οσο αφορά τη θέση της χώρας στην Ευρώπη και τις σχέσεις της με τις Βρυξέλλες η κατ’ αρχήν συμφωνία και των δύο για την αδιαπραγμάτευτη πορεία της Ελλάδας υπερτονίστηκε από τη ΔΗΜΑΡ που υπογράμμισε ιδιαίτερα το ζήτημα της παραμονής στο ευρώ.
Εν κατακλείδι, παρ’ όλο που οι δύο γραμματείς μεταχειρίστηκαν διαφορετικά λεκτικά σχήματα, η ουσία είναι ότι συμφώνησαν στο βασικό ζήτημα, να σταματήσει η πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου και να προχωρήσουν με δημοκρατικό δρόμο.
Για τον μεν κ. Βίτσα, «αυτό σημαίνει όσο το δυνατόν ταχύτερα και με όλους τους τρόπους προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία», για τη δε ΔΗΜΑΡ προέχει η αλλαγή πολιτικών και η μετακίνηση του άξονα σε προοδευτικές κατευθύνσεις με απαγκίστρωση από τις συντηρητικές πολιτικές.