01/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Eνα ταμείο… τυρί σε γερμανική φάκα για τα Καλάβρυτα

Μια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της μαρτυρικής πόλης ενέχει τον κίνδυνο της de facto παραίτησης από τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.
      Pin It

Της Νόρας Ράλλη

 

Στις 25 Ιουλίου 2014, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καλαβρύτων, υπό την προεδρία του Δημήτρη Χουλιάρα και επί δημαρχίας Γιώργου Λάζουρα, αποφάσισε κατά πλειοψηφία (!) να αποδεχτεί και να στηρίξει την πρωτοβουλία των Προέδρων της Ελληνικής και Γερμανικής Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια και Γιόαχιμ Γκάουκ, για την ίδρυση και λειτουργία του Ελληνογερμανικού Ταμείου.

 

Το «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον», όπως ονομάζεται, ανακοινώθηκε τον Μάρτιο από τον Γερμανό πρόεδρο Γιόαχιμ Γκάουκ, μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, στους Λυγγιάδες Ιωαννίνων –ακόμη έναν ιστορικό τόπο μνήμης της γερμανικής θηριωδίας την περίοδο της Κατοχής. Η επίσημη συμφωνία ίδρυσής του αναμένεται για τις 12 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του Εθνικού Συμβουλίου για τις Γερμανικές Οφειλές, μέσα από αυτό το ταμείο οι απόγονοι των σφαγέων, για να λύσουν το θέμα της δικαίωσης των νεκρών, θα δίνουν επιχορηγήσεις στις κοινότητες για να τους κλείσουν το στόμα, και βέβαια για να αποσυρθούν από τα δικαστήρια με κατηγορούμενη τη Γερμανία.

 

Σύμφωνα με τα πρακτικά της 25ης Ιουλίου του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων: «Υπό τον απαράβατο, σαφή, ρητό και κατηγορηματικό όρο ότι δεν παραιτούμαστε, σε καμιά περίπτωση, από τη διεκδίκηση των οφειλομένων γερμανικών αποζημιώσεων, ούτε τις απεμπολούμε ούτε τις συμψηφίζουμε με τις όποιες χρηματοδοτήσεις από το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον, αλλά συνεχίζουμε να τις διεκδικούμε, δυναμικότερα και ανυποχώρητα και παρά και ανεξάρτητα από τυχόν χρηματοδοτήσεις που θα λάβουμε από το Ταμείο αυτό. Ταυτόχρονα, αποδεχόμαστε και υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία για την ίδρυση και λειτουργία Ταμείου αυτού και αναμένουμε την υποβολή από τον Δήμο προτάσεων, δράσεων, προγραμμάτων και έργων για την υποστήριξη και χρηματοδότησή τους, από το Ταμείο αυτό».

 

Το θέμα έχει αρχίσει να παίρνει διαστάσεις. Ο υποψήφιος δήμαρχος Καλαβρύτων, Δημ. Κατσικόπουλος, υποστηρίζει πως «Η ένταξη στο ταμείο στην ουσία σημαίνει τη συναινετική παραίτηση από κάθε μελλοντική απαίτηση αποζημιώσεων». Μέλη του δημοτικού συμβουλίου επισήμαναν τον κίνδυνο σκοπιμότητας της γερμανικής πλευράς και έθεσαν την ανάγκη ενημέρωσης όλων των Καλαβρυτινών και όχι λήψη σχετικής απόφασης απλώς από τον δήμο. Πολλές οι αμφισβητήσεις, ωστόσο ο δήμαρχος υποστήριξε πως «η συζήτηση στην πόλη και οι σχέσεις που πρέπει να έχει με τη Γερμανία, έχει γίνει και έχει λυθεί, από χρόνια, από την αποστολή των νέων Καλαβρυτινόπουλων στη Γερμανία, το 1953, για εκπαίδευση και επαγγελματική αποκατάσταση». Μίλησε για δωρεές από τη Γερμανία πυροσβεστικών οχημάτων (όπως έγινε και στην Καισαριανή!), πιάνων κ.λπ. Μετά από αυτό, η ένταξη στο Ταμείο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αποφασίστηκε με δώδεκα (12) ψήφους υπέρ, έναντι μίας (1) αποχής και δύο (2) υπέρ της αναβολής.

 

[email protected]

 

Scroll to top