01/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Για όλα φταίει (μόνο;) ο διοικητής

      Pin It

Τα ‘κανε όλα μόνος του ο διοικητής! Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παραπέμπεται να δικαστεί με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης ο πρώην διοικητής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, του μεγαλύτερου νοσηλευτικού ιδρύματος της χώρας, για απιστία στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση. Κατηγορείται ότι ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο κατά 2,7 εκατ. ευρώ από παράνομες προμήθειες αναλώσιμων υλικών στην ορθοπεδική και τη νευροχειρουργική κλινική.

 

Με το ίδιο βούλευμα απαλλάσσονται πλήρως άλλα 18 άτομα που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση, ανάμεσα στα οποία διευθυντές κλινικών και γιατροί. Πάντως, ο εισαγγελέας εφετών Χαράλαμπος Παπαγεωργίου, στην πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών, ζητούσε να παραπεμφθούν μαζί με τον πρώην διοικητή και οι δύο διευθυντές των κλινικών για το ίδιο αδίκημα.

 

Η υπόθεση των προμηθειών αναλώσιμων υλικών στη νευροχειρουργική και στην ορθοπεδική κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ελέγχθηκε, τόσο από το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας όσο και από το ΣΔΟΕ, ύστερα από πρόσθετη παραγγελία του εισαγγελέα. Αποκαλύφθηκε πάντως τυχαία, όταν μία από τις προμηθεύτριες εταιρείες προσέφυγε στη δικαιοσύνη σε βάρος των υπηρεσιών Υγείας, επειδή δεν καταβάλλονταν χρήματα για πωλήσεις υλικών.

 

Την επίμαχη περίοδο, από τον Ιανουάριο του 2008 έως το καλοκαίρι του 2009, όπως προέκυψε από την έρευνα των ελεγκτικών μηχανισμών, στα χειρουργεία του νοσοκομείου έγιναν επεμβάσεις με χρήση υλικών, τα οποία δεν προβλέπονταν από καμία σύμβαση που υπογράφηκε από το νοσοκομείο. Παρατηρήθηκε επίσης σειρά παρατυπιών, για να δικαιολογηθούν οι αγορές των εξωσυμβατικών αναλώσιμων.

 

Συγκεκριμένα, πρώτα συντασσόταν η ιατρική βεβαίωση για τη χρησιμοποίησή τους και 2,5 μήνες αργότερα το δελτίο παραγγελίας για τα συγκεκριμένα υλικά! Το παράδοξο είναι ότι οι εταιρείες εξέδιδαν στη συνέχεια δελτία αποστολής των υλικών με ημερομηνίες προγενέστερες των παραγγελιών, οι οποίες όμως συνέπιπταν με αυτές των ιατρικών βεβαιώσεων για τη χρήση τους, όπως καταγράφεται στη δικογραφία.

 

Το κατηγορητήριο καταλογίζει ευθύνες για παραγγελίες υγειονομικών υλικών, όπως μοσχεύματα και άλλα υλικά ορθοπεδικών και νευροχειρουργικών επεμβάσεων, διεγέρτες νεύρων, αιμοστατικά κ.λπ. από εξωσυμβατικές προμηθεύτριες εταιρείες, σε τιμές υψηλότερες των συμβατικών εταιρειών. Η ζημιά που προκλήθηκε στο νοσοκομείο προσεγγίζει τα 2,7 εκατ. ευρώ, ποσό με το οποίο επωφελήθηκαν συγκεκριμένες εταιρείες. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι χαρακτηρίζονταν, με αυθαίρετο τρόπο, τακτικά ιατρικά περιστατικά ως «επείγοντα», ενώ δεν τηρούσαν την προβλεπόμενη διαδικασία προμήθειας υγειονομικών υλικών.

 

Τον Μάιο του 2012, ο εισαγγελέας πρωτοδικών Λάμπρος Τσόγκας, τότε αρμόδιος για οικονομικά εγκλήματα, άσκησε ποινικές διώξεις κατά παντός υπευθύνου για απιστία σε βάρος του Δημοσίου, με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών, «φωτογραφίζοντας» γιατρούς και διοικούντες. Τελικά, σύμφωνα με το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, μόνος υπεύθυνος φέρεται να είναι ο πρώην διοικητής του νοσοκομείου, που παραπέμπεται να δικαστεί στο Κακουργιοδικείο.

 

Scroll to top