Pin It

Εξαγγελίες περί πάντων τού Κώστα Τζαβάρα στη Θεσσαλονίκη

 

Το υπουργείο Πολιτισμού θέλει να δείξει ότι μπορεί και χωρίς το ΕΚΕΒΙ. Ασχετα αν οι διάσημοι συγγραφείς της Αγγλίας, τιμώμενης χώρας, δεν είναι ακόμα προς ανακοίνωση. Οσο για τη συγχώνευση των δύο μουσείων σύγχρονης τέχνης της πόλης σε ένα, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΙΘΠΑ, είναι αδιανόητο μια πόλη να έχει δύο μουσεία με το ίδιο αντικείμενο

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

Πρωτεύουσα του βιβλίου φιλοδοξεί να κάνει τη Θεσσαλονίκη ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας, που ανακοίνωσε χθες επιτόπου την οργάνωση διεθνούς έκθεσης από τις 16 ώς τις 19 Μαΐου, με… φιλοξενούμενες προσωπικότητες της παγκόσμιας λογοτεχνίας!

 

«Η Θεσσαλονίκη θα φιλοξενήσει τη διεθνή έκθεση βιβλίου κατά τέτοιον τρόπο, ώστε πραγματικά η πόλη να γνωρίζει μια γιορτή πολιτισμού με επίκεντρο το βιβλίο. Μετά τις εξελίξεις στην αναδιοργάνωση της κρατικής πολιτικής για το βιβλίο ήρθαμε να συνεχίσουμε αυτή τη διοργάνωση και θα είναι η πρώτη εκδήλωση των νέων δεδομένων», εξήγησε.

 

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, για την επιτυχία του εγχειρήματος έχει εξασφαλιστεί ότι οι οργανισμοί που εποπτεύονται από το υπουργείο θα υπηρετήσουν αυτή τη νέα πολιτική, ενώ συνεισφορά θα υπάρχει από τους δήμους και άλλους περιφερειακούς φορείς, που θα οργανωθούν σ' ένα συγχρονισμένο πρόγραμμα με 200 πολιτιστικές εκδηλώσεις.

 

«Θα ξεκινήσουμε με ένα πρελούδιο, με εκδηλώσεις δηλαδή που θα αρχίσουν πριν από τις 16 του μήνα και θα περιλαμβάνουν μηνύματα προς τη Βαλκανική. Εχουμε ήδη εξασφαλίσει 30 διεθνείς συμμετοχές και πολύ καλή αποδοχή απ' όλους τους φορείς, όπως η πανελλήνια ομοσπονδία εκδοτών και βιβλιοπωλών, η ένωση εκδοτών βόρειας Ελλάδας… Κανείς δεν πρόκειται να αποκλειστεί».

 

Ο κ. Τζαβάρας υποσχέθηκε τη συμμετοχή και φιλοξενία «σημαντικών συγγραφέων απ' όλο τον κόσμο», αλλά όταν ρωτήθηκε επιφυλάχθηκε να απαντήσει ποιοι θα είναι αυτοί, περίπου στα μέσα Μαρτίου… Είπε ωστόσο ότι θα υπάρξουν αφιερώματα σε συγκεκριμένους συγγραφείς, ημερίδες για τον επαγγελματικό κόσμο του βιβλίου, ειδικό αφιέρωμα στο έτος Καβάφη, στον οποίο θα είναι αφιερωμένη και η όλη διοργάνωση. Φιλοξενούμενη χώρα θα είναι η Μεγάλη Βρετανία απ' όπου προέρχεται και ο μεγαλύτερος όγκος των μεταφρασμένων βιβλίων στην Ελλάδα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. «Η Θεσσαλονίκη είναι μοιραία επιλογή, γιατί δεν υπάρχει άλλος τόπος που να υπηρέτησε τόσο επάξια τη λογοτεχνία όσο η Θεσσαλονίκη«, κατέληξε.

 

Περιττά τα δύο μουσεία

 

Στη συνέντευξη Τύπου, που έδωσε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ.Τζαβάρας ανακοίνωσε επισήμως την πολυσυζητημένη συγχώνευση δύο μουσείων: τού Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και τού Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. «Το νέο μουσείο που προκύπτει από τη συγχώνευση θα έχει τη μορφή νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου, με διοικητικό συμβούλιο κλπ…», είπε για να δεχθεί την παρατήρηση από παρευρισκόμενο μέλος του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης ότι «η ενημέρωση για τις λεπτομέρειες καθυστερεί».

 

Ο αναπληρωτή υπουργός χαρακτήρισε «αδιανόητο να υπάρχουν δύο μουσεία με ίδιο αντικείμενο στην ίδια πόλη. Τώρα δημιουργείται ένας μεγάλος θεσμός, μια εξωστρεφής μηχανή πολιτισμού, που έχει να κάνει με προβολή και αξιοποίηση της σύγχρονης τέχνης». Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Ξανθίππη Χόιπελ, που ήταν παρούσα, απάντησε ότι «η πρωτοβουλία συγχώνευσης είναι καλοδεχούμενη» και εξέφρασε την ελπίδα, «ο νέος φορέας να αναδείξει όλα αυτά που είπατε». Πάντως, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, το Μουσείο Φωτογραφίας θα μείνει εκτός συγχώνευσης, γιατί είναι μοναδικό στην Ελλάδα και με διαφορετικό χαρακτήρα.

 

Τα υπόλοιπα

 

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Τζαβάρας είπε ακόμη:

 

-Για την ΥΦΑΝΕΤ ότι η αξιοποίηση της εξακολουθεί να είναι ένα πρόβλημα – πρόκληση για το υπουργείο.

 

-Για την προτεινόμενη από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης συγχώνευση του ΚΘΒΕ με το Εθνικό, ότι «είναι αδιανόητη« και δεν θα περάσει.

 

-Για τα αρχαία του Μετρό, αν θα μεταφερθούν, πού και ποια, ότι «ενδεχομένως να χρειαστεί να κάνουμε στάθμιση ορισμένων πραγμάτων…»

 

-Για τη Συλλογή Κωστάκη, ύστερα από παρατήρηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα πολιτιστικό κέντρο μέσα στη Διεθνή Εκθεση για την ανάδειξη της συλλογής.

 

Και η Αμφίπολη

 

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός επισκέφθηκε το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, όπου έχουν ολοκληρωθεί τα 3/5 της ανασκαφής. «Είναι μια ανακάλυψη μεγάλης σημασίας που προοιωνίζεται ότι βρισκόμαστε εν όψει μιας μεγάλης αποκάλυψης», είπε. «Ανακοίνωσα ότι αναλαμβάνουμε την δαπάνη ώς την ολοκλήρωση της έρευνας με 50 χιλιάδες ευρώ άμεσης χρηματοδότησης και, αμέσως μετά, θα το εντάξουμε στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ώσπου να φτάσουμε στο τι ακριβώς περιέχει το εσωτερικό».

 

Scroll to top