Της Ελενας Βαρίνου
Αποπροσανατολισμό από το περιεχόμενο των σοβαρών νομοθετημάτων που επεξεργάζεται αυτές τις μέρες η Βουλή επιδιώκει προφανώς το στρατόπεδο της συγκυβέρνησης, αλλιώς δεν εξηγείται η «εμμονή» των εκπροσώπων του στις αφειδείς αναφορές για τις εξελίξεις στην Αργεντινή προκειμένου να «χτυπήσουν» τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τόσο στο β΄ θερινό τμήμα της Ολομέλειας (όπου συζητείται το νομοσχέδιο για τα δάση) όσο και στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, στην οποία ξεκίνησε η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου–σκούπα, παρά τις κρίσιμες διατάξεις που επηρεάζουν ευρύτατο φάσμα της οικονομίας και της κοινωνικής ζωής, ανέβηκαν και χθες οι τόνοι της αντιπαράθεσης στο «τέμπο» που ξεκίνησαν –από ραδιοφώνου και τηλεοράσεως κυρίως– στελέχη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.
Απάντηση από Σταθάκη
Με αφορμή το σίριαλ που συντηρείται, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Σταθάκης, μίλησε στην Επιτροπή για «αργεντινολόγους» με πρωτοφανή άγνοια δεδομένων. «Στην Αργεντινή το πρόγραμμα του ΔΝΤ έλεγε πλήρης ιδιωτικοποίηση των πάντων, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Ταχυδρομικά, τα πάντα και τελικά το έκαναν. Εγινε πλήρης απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων και πλήρης απελευθέρωση των αγορών. Σας θυμίζουν τίποτα όλα αυτά;» απευθύνθηκε στους εκπροσώπους της συγκυβέρνησης και κατέληξε: «Δεν θα πάρουμε από την αργεντινολογία της Ν.Δ. Να αποκτήσετε μια αίσθηση του μέτρου και να αφήσετε τον Τσίπρα γιατί τα ξέρουμε καλύτερα από εσάς».
«Το περίφημο “μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή” δεν το είπε ο κ. Σταθάκης –δεν θα μπορούσε να το πει με τις γνώσεις που έχει–, αλλά το είπε ο κ. Τσίπρας» απάντησε ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, Π. Ρήγας, και συνέχισε: «Οποιος προτρέπει την Ελλάδα σε μονομερείς ενέργειες, σε μαγκιές, χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες, μπορεί να δημιουργήσει θλιβερές καταστάσεις». Στον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ αλλά και στον εισηγητή της Ν.Δ. Κ. Σκρέκα, που στη συνέχεια τοποθετήθηκε στο ίδιο πνεύμα, απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Δημ. Αναγνωστάκης: «Αντί να δηλώσετε τη θλίψη και την αλληλεγγύη σας, έχετε τη διάθεση να συγκρουστείτε με την αξιωματική αντιπολίτευση χάνοντας το βαθύτερο νόημα αυτής της άσχημης εξέλιξης για την Αργεντινή».
Την ίδια ώρα, στην αίθουσα της Ολομέλειας, ο Αδ. Γεωργιάδης εξέφραζε –για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα– τις απορίες του προς την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή πρωινές τηλεοπτικές δηλώσεις εκπροσώπου της. «Ο Μητρόπουλος είπε το πρωί ότι ο αρχηγός σας εννοούσε ότι “φοβάμαι μη μας κάνετε χειρότερα απ’ ό,τι στην Αργεντινή”. Θα αποφασίσετε επιτέλους τι εννοείτε;»
«Αυτή η καρικατούρα ρητορείας, να λέμε τι λέει ο ένας και ο άλλος, πρέπει να σταματήσει, εδώ είναι Βουλή» απάντησε ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Βούτσης.
Αλλο Βουλή, άλλο ΤV
«Στα κανάλια μπορεί ο καθένας να λέει ό,τι θέλει, εδώ κρινόμαστε ο καθένας για το ύφος και το ήθος του» κατέληξε, επαναλαμβάνοντας πως τα τέσσερα τελευταία χρόνια η αξιωματική αντιπολίτευση συγκρούεται με την κυβέρνηση διότι «είναι πλήρως συντονισμένη με τις πιο λάθος λύσεις, που έχουν οδηγήσει τη χώρα μας στα όρια της ανθρωπιστικής καταστροφής, ενώ η επιλογή η δική μας, που με σαφήνεια έχουμε εκθέσει για την έξοδο από την κρίση, είναι η επιλογή της προτεραιότητας στην πολιτική, στην ανάπτυξη, στην αλληλεγγύη των χωρών».
Νωρίτερα, στην αποστροφή του ιδίου, πως τόσο από τη Ν.Δ. όσο και από το ΠΑΣΟΚ «αποκρύπτουν συνειδητά την πραγματική αλήθεια και την κατάσταση στην Αργεντινή», απάντησε ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, Θαν. Μπούρας, καταλογίζοντας «σύγχυση» στον ΣΥΡΙΖΑ. «Η Ελλάδα αισθάνεται θλίψη για τα δεινά του λαού της Αργεντινής. Ο ελληνικός λαός δεν θα βιώσει τις τραγικές καταστάσεις που δυστυχώς βιώνει ο λαός της».