Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη
Τα μπάνια ξεκίνησαν νωρίς φέτος για τον Φώτη Κουβέλη. Ισως να είναι ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που άρχισε διακοπές. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα διαρκέσουν πολύ και ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θα είναι εντελώς ξέγνοιαστος εκεί που βρίσκεται. Μάλλον αναχώρησε νωρίς για την απαραίτητη καλοκαιρινή ανάπαυλα, για να επιστρέψει στο γραφείο του εξίσου έγκαιρα. Τον περιμένουν βάσανα και δύσκολες αποφάσεις.
Η συντριβή των ευρωεκλογών προκάλεσε εκτός από θλίψη και θύελλες. Ο Φώτης Κουβέλης υπέβαλε την παραίτησή του, που δεν έγινε αποδεκτή, συνεδρίασαν τα όργανα για να αναζητήσουν τις αιτίες του ναυαγίου, ξέσπασαν εσωκομματικές αντιπαραθέσεις αλλά και κύμα αποχωρήσεων βουλευτών και στελεχών.
Αποφασίστηκε συνέδριο τον Σεπτέμβριο για την ανασύνταξη δυνάμεων, όμως η μειοψηφία δεν πρόκειται να λάβει μέρος και παραμένει άγνωστο αν θα παραμείνει μετέπειτα στο κόμμα, το οποίο περνά την πιο επίπονη φάση της βραχύβιας ιστορίας του.
Η ηγεσία της Αγίου Κωνσταντίνου ανέλαβε επίσης τις γνωστές πρωτοβουλίες για διάλογο με το ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα κόμματα της Κεντροαριστεράς αλλά και με τον ΣΥΡΙΖΑ, με το πρώτο ραντεβού να πραγματοποιείται σε θετική ατμόσφαιρα την περασμένη Πέμπτη.
Προγραμματική σύμπραξη
Αποψη της πλειοψηφίας του κόμματος είναι ότι η χώρα πρέπει να απαλλαγεί από τις συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης και, μέσα από μια προγραμματική σύμπραξη των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς με την Αριστερά, να εφαρμοστεί ένα κυβερνητικό σχέδιο με μέτωπο προς τη Ν.Δ.
Οι πιθανότητες επιτυχίας της παραπάνω στρατηγικής είναι για την ώρα άγνωστες και προσκρούουν σε ορισμένες αντικειμενικές δυσκολίες που έχουν ήδη διαφανεί. Από τη μια πλευρά, το ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζει ότι δεν συνομιλεί και δεν συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως άλλωστε το ίδιο τονίζει και η Κουμουνδούρου.
Από την άλλη, η ΔΗΜΑΡ διαμηνύει στη Χαριλάου Τρικούπη ότι το μοντέλο που προωθεί δεν περιλαμβάνει τη Δεξιά του Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίο συγκυβερνά ο Ευάγγελος Βενιζέλος, χωρίς να διευκρινίζει αν σκοπεύει να επαναλάβει και στο μέλλον την ίδια συνταγή της δικομματικής.
Στον αντίποδα, το ΠΑΣΟΚ πιέζει την Αγίου Κωνσταντίνου να πάρει σαφή θέση για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, για να μη διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, με την πλευρά Κουβέλη να απαντά ότι το θέμα θα συζητηθεί στον κατάλληλο χρόνο. Είναι προφανές ότι τα αγκάθια είναι πολλά…
Πάντως το τελευταίο ζήτημα, της προεδρικής εκλογής, αν στο μεταξύ δεν μεσολαβήσουν έκτακτα συμβάντα με κυβερνητική πρωτοβουλία, προβλέπεται να είναι ο καταλύτης για όλες τις εξελίξεις στη χώρα και όχι μόνο στην Κεντροαριστερά και ο Φώτης Κουβέλης το πρόσωπο που σε μεγάλο βαθμό θα τις καθορίσει, ανάλογα με τη στάση που θα κρατήσει, γεγονός που λόγω της μακράς του πείρας είναι βέβαιο ότι έχει αντιληφθεί.
Αν δηλαδή δεν συναινέσει στην ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, πολύ δύσκολα θα συγκεντρωθούν οι 180 ψήφοι και θα υπάρξει προσφυγή στις κάλπες. Αντιθέτως, εφόσον συμφωνήσει και τον ακολουθήσουν στην απόφαση αυτή και οι 10 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, τότε μάλλον θα προκύψει Πρόεδρος άνευ εκλογών. Την πρώτη εκδοχή προκρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, τη δεύτερη το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. που συναποτελούν την κυβέρνηση.
Ερώτημα αποτελεί τι θα πράξει ο κ. Κουβέλης στο ενδεχόμενο που και επισήμως του προταθεί να είναι ο ίδιος ο επόμενος ένοικος του προεδρικού μεγάρου. Μέχρι στιγμής, έχει απορρίψει κάθε σχετικό σενάριο, δηλώνοντας «μάχιμος πολιτικός».