03/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

INDIAN SUPER LEAGUE

Ανοίξαμε και… σας περιμένουμε

Μια εταιρεία, μερικοί επιχειρηματίες και κάποιοι αστέρες του Bollywood... βάλθηκαν να βάλουν την Ινδία στον παγκόσμιο ποδοσφαιρικό χάρτη.
      Pin It

Του Θ. Ασημακόπουλου

 

Η Ινδία μπορεί να είναι μια φτωχή χώρα, αλλά αποτελεί μια τεράστια και σχεδόν «παρθένα» αγορά. Οι ρυθμοί αύξησης του πληθυσμού είναι ταχύτατοι (πάνω από 20% ανά δεκαετία), σε σημείο που ο πληθυσμός της έφτασε το 2011 το 1,2 δισεκατομμύριο κατοίκους!

 

Οι ρυθμοί ανάπτυξης και εισχώρησης επενδυτών δεν είναι μεγάλοι, αλλά γίνονται τουλάχιστον μικρά βήματα. Ενα από τα τελευταία αφορά το ποδόσφαιρο. Εκεί, το κρίκετ είναι το εθνικό άθλημα, αλλά ο παγκόσμιος κυρίαρχος των σπορ δεν θα μπορούσε να μείνει πίσω.

 

Το πρωτάθλημα της χώρας είναι ανύπαρκτο, όπως και η εθνική ομάδα. Ετσι, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια κλειστή λίγκα, που θα μπορέσει να προσελκύσει το ενδιαφέρον του κόσμου και παράλληλα να πλάσει νέες φουρνιές παικτών, που θα μάθουν τα μυστικά του αθλήματος από τους πιο προηγμένους Ευρωπαίους. Γι’ αυτόν τον λόγο, στις 21 Οκτωβρίου του 2013 αποφασίστηκε η ίδρυση της ινδικής Σούπερ Λιγκ.

 

Ο πρωταρχικός σχεδιασμός ανέφερε πως το πρωτάθλημα θα ξεκινούσε τον Γενάρη του τρέχοντος έτος, όμως τελικά η έναρξη έχει μετατοπιστεί για τις 12 Οκτώβρη και βλέπουμε. Γιατί, όμως, αυτή η κωλυσιεργία; Οι άνθρωποι που τρέχουν το project πίστευαν πως με τα χρήματα που διαθέτουν θα κατάφερναν μέσα σε δύο μήνες να φτιάξουν ομάδες, να αγοράσουν παίκτες, να τα κάνουν όλα. Στην μπάλα, βέβαια, δεν είναι τα πάντα χρήματα. Χρειάζεται οργάνωση, αλλά και μεράκι.

 

Κι εδώ πιάστηκε αδιάβαστη η εταιρεία IMG, που προσπάθησε να τα φτιάξει όλα γρήγορα, όμως δεν τα κατάφερε. Ο αμερικανικός κολοσσός, που διοργανώνει αθλητικά –και όχι μόνο- events και διατηρεί τα δικαιώματα μεγάλων αθλητών, είναι ο κύριος διοργανωτής του νέου ινδικού πρωταθλήματος. Οι άνθρωποι δεν προσπάθησαν να εξελίξουν το υπάρχον πρωτάθλημα, αλλά δημιούργησαν ένα ανεξάρτητο δικό τους, με τη συμμετοχή οκτώ ομάδων, που ίδρυσαν οι ίδιοι! Συμφώνησαν με Ινδούς επιχειρηματίες να χρηματοδοτούν τους συλλόγους και κάπως έτσι αυτό το παράδοξο σχέδιο έχει τεθεί σε εφαρμογή.

 

Οι οκτώ πόλεις που θα έχουν ομάδες της ISL (Indian Super League) είναι η Κολκάτα (Καλκούτα, όπως τη μάθαμε στην Ελλάδα), το Δελχί, το Κοτσί, το Μουμπάι (ή Βομβάη όπως λεγόταν ώς το 1995), το Γκουεχατί, η Πούνε, η Μπανγκαλόρ και άλλη μία που δεν έχει οριστεί ακόμη, στην τουριστική περιοχή της Γκόα.

 

Για να διατηρηθεί το τοπικό στοιχείο και να βελτιωθούν οι ντόπιοι παίκτες (που αγοράζονται σωρηδόν από τους υπάρχοντες συλλόγους), κάθε ομάδα δικαιούται να αποκτήσει μόλις οκτώ ξένους. Μάλιστα, ο ένας απ’ αυτούς πρέπει να δηλωθεί ως παίκτης-σύμβολο για εμπορικούς λόγους. Κοντολογίς, κάθε σύλλογος πρέπει να αποκτήσει έναν ποδοσφαιριστή γνωστό στο παγκόσμιο στερέωμα.

 

Κι εκεί άρχισαν τα προβλήματα. Εχουμε δει πολύ γνωστούς άσους να πηγαίνουν στο τελείωμα της καριέρας τους στις ΗΠΑ, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, για να κολλήσουν τα τελευταία ποδοσφαιρικά ένσημα, όπως λέμε.

 

Η Ινδία ως προορισμός, όμως, δεν έθελξε πολλούς. Ετσι, οι υπεύθυνοι αναγκάστηκαν να κάνουν… ανασκαφές. Και να ανασύρουν από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας παίκτες που έχουν σταματήσει την ενεργό δράση!

 

Για παράδειγμα, η Ατλέτικο Κολκάτα (στην οποία μέτοχος είναι και η Ατλέτικο Μαδρίτης) απέκτησε τον Λουίς Γκαρσία. Τον Ισπανό μεσοεπιθετικό που έχει παίξει στη Λίβερπουλ, τον Παναθηναϊκό και πριν από έναν χρόνο είχε σταματήσει την μπάλα!

 

Ας δούμε, όμως, χαρακτηριστικά όλων των συλλόγων που συμμετέχουν, διότι έτσι προκύπτουν διάφορα ενδιαφέροντα συμπεράσματα:

 

ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΚΟΛΚΑΤΑ Οι ιθύνοντές της ομάδας δήλωσαν πως για πρώτη εμφάνιση θα έχουν φανέλα με κόκκινες-άσπρες ρίγες. Τόνισαν πως το κόκκινο επελέγη γιατί συμβολίζει την ενέργεια, τον κίνδυνο, τη δύναμη κ.λπ., ενώ θα υπάρχουν και κάποιες μπλε λεπτομέρειες, διότι αυτό το χρώμα φέρνει τη σταθερότητα, την εμπιστοσύνη, τη σοφία, την εξυπνάδα και την πίστη. Μπαρούφες! Η εμφάνιση της ομάδας είναι ίδια σαν της Ατλέτικο Μαδρίτης και όλα τα υπόλοιπα είναι για να «τσιμπάει» ο κόσμος… Πέρα από τον Λουίς Γκαρσία, αποκτήθηκε ένας ακόμη Ισπανός ονόματι Μπόρχα Φερνάντες που ξεκίνησε από τις ακαδημίες της Ρεάλ. Ο προπονητής είναι επίσης από τη χώρα της Ιβηρικής και λέγεται Αντόνιο Λόπεθ Χάμπας και ήταν άνεργος εδώ και ενάμιση χρόνο, αφού απολύθηκε από σύλλογο της Νοτίου Αφρικής.

 

ΔΕΛΧΙ ΝΤΑΪΝΑΜΟΣ Ακρως αμερικανικό το όνομα, με σήμα ένα πολεμικό αεροσκάφος! Η ομάδα ανοίγει στην εταιρεία καλωδιακής τηλεόρασης DEN και υπάρχει συνεργασία με την ολλανδική Φέγενορντ. Ως τώρα έχει πάρει δύο Δανούς, τον Σκούμπο και τον Γιούνκερ, με θητεία σε αρκετές ευρωπαϊκές ομάδες. Προπονητής είναι ο Ολλανδός Χαρμ Φαν Φελντχόφεν, με μέτρια πορεία στην καριέρα του.

 

NORTH EAST UNITED Ενας ακόμη ηθοποιός της χώρας, ο Τζον Εϊμπραμ, είναι ιδιοκτήτης, μαζί με την ομάδα Σιλόνγκ Λαγιόνγκ, η οποία αγωνίζεται στο κανονικό πρωτάθλημα της Ινδίας. Πρώτη και μοναδική μεταγραφή ξένου, ο Ζοάν Καπντεβίλα που έμεινε ελεύθερος από την Εσπανιόλ.

 

ΚΕΡΑΛΑ ΜΠΛΑΣΤΕΡΣ Η ομάδα αυτή εδρεύει στο Κοτσί και μπροστινός ενός επιχειρηματία είναι ο Σαχίν Τεντουλκάρ, ένας από τους καλύτερους παίκτες του παρελθόντος στο κρίκετ. Βοηθός προπονητή ανέλαβε ο Τρέβορ Μόργκαν, Αγγλος παλιός ποδοσφαιριστής που ζει για χρόνια στην Ινδία, ενώ θέση κάτω από τα δοκάρια θα πάρει ο Ντέιβιντ Τζέιμς. Ο 44χρονος διεθνής με την Εθνική Αγγλίας σταμάτησε πέρυσι την μπάλα έπειτα από μια σεζόν στην Ισλανδία (!), αλλά αποφάσισε να γυρίσει για χάρη των χρημάτων που δίνουν οι Ινδοί.

 

ΜΟΥΜΠΑΪ FC Κουμάντο κάνει ο φημισμένος αστέρας του Bollywood, Ρανμπίρ Καπούρ, αλλά ακόμη δεν μπόρεσε να προσελκύσει κάποιον ξένο παίκτη. Θεωρείται όμως δεδομένο ότι σύντομα θα τα καταφέρει, αφού για τον πάγκο προσέλαβε τον Ολλανδό Ρουντ Γκούλιτ, που σίγουρα θα έχει τις άκρες για να φέρει καλούς παίκτες στην ομάδα.

 

ΠΟΥΝΕ ΣΙΤΙ Ηθοποιοί, επιχειρηματίες και η Φιορεντίνα (με ποσοστό 15%) εμπλέκονται σε αυτή την ομάδα. Εδώ τα πράγματα είναι προχωρημένα. Το τεχνικό τιμ είναι έτοιμο με πέντε Ιταλούς και προπονητή τον Φράνκο Κολόμπα, ενώ στο ρόστερ συναντάμε και τέσσερις ποδοσφαιριστές από τη γείτονα χώρα. Τους Μπελάρντι, Μαλιοτσέτι και Κολόμπα δεν τους ξέρουμε, εν αντιθέσει με τον Μπρούνο Τσιρίλο, που δεν συνέχισε στην ΑΕΚ. Αστέρι, πάντως, είναι ο Νταβίντ Τρεζεγκέ, που δεν χρειάζεται συστάσεις. Ο Γάλλος στα 37 του απέρριψε τον Αστέρα Τρίπολης και προτίμησε να πάει στην Ασία. Κι εδώ τα λεφτά έπαιξαν τον ρόλο τους.

 

ΓΚΟΑ Ζάμπλουτοι εργοστασιάρχες από την Ινδία ανέλαβαν την όγδοη συμμετέχουσα, αλλά ούτε όνομα έχουν δώσει, ούτε έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα με τα χρώματα του συλλόγου και τους ανθρώπους που θα τον στελεχώσουν.

 

ΜΠΑΝΓΚΑΛΟΡ ΤΑΪΤΑΝΣ Δεν έχουν περάσει παρά λίγες μέρες από τότε που η εταιρεία Sun ανέλαβε την ομάδα και τη βάφτισε με το όνομα «Τιτάνες». Εχει πάρει λίγους Ινδούς παίκτες, αλλά κανέναν ξένο, ούτε καν προπονητή.

 

Στις παραπάνω ομάδες θα αγωνιστούν κι άλλα λαμπρά αστέρια του πρόσφατου παρελθόντος. Πριν από δέκα μέρες ο Φρέντι Λιούνγκμπεργκ συμφώνησε με τη Σούπερ Λίγκα της Ινδίας και τον ακολούθησε ο Ρομπέρ Πιρές. Οι δυο τους δεν υπέγραψαν συμβόλαιο με κάποια ομάδα, αλλά με τη διοργανώτρια αρχή! Ετσι, θα παίξουν όπου παραστεί ανάγκη… Ο Γάλλος μάλιστα έχει κόψει το ποδόσφαιρο από το 2011, αλλά πείστηκε να το ξαναρχίσει. Στις πρώτες του δηλώσεις ήταν εξαιρετικά ενθουσιώδης, τόσο ώστε δεν έπεισε κανέναν: «Είμαι πολύ χαρούμενος που θα αποτελέσω μέλος αυτού του πρωταθλήματος, ειδικά όταν βλέπω ότι το πάθος για το ποδόσφαιρο μεγαλώνει και στην Ινδία. Θα είναι θαυμάσιο να αγωνιστώ μπροστά στο ενθουσιώδες κοινό της χώρας και είμαι σίγουρος πως η νέα αυτή η Λίγκα θα γνωρίσει τεράστια επιτυχία»…

 

Πάντως, όσοι παίκτες πάνε εκεί δεν θα χρειαστεί να κοπιάσουν ιδιαίτερα. Μιλάμε για καθαρή αρπαχτή, αφού η σεζόν ξεκινά στις 12 Οκτωβρίου και τελειώνει στις 20 Δεκέμβρη. Μετά, του χρόνου πάλι, αν αντέξει βέβαια αυτό το κόλπο…

 

Scroll to top