Οχι μόνο έχουν υπολογίσει ότι στο 76% των ακτών δεν διασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση, αλλά εκτιμούν πως η κατάσταση πρόκειται να επιδεινωθεί ραγδαία με τις μελλούμενες εκποιήσεις για την ιδιωτική εκμετάλλευση των ακτών. Ο λόγος για τη Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και τα 60 χιλιόμετρα ακτογραμμής, για τα οποία εξέδωσαν μια αναλυτική ενημέρωση της κατάστασής της. Με βάση τα δεδομένα και τις μνημονιακές συμφωνίες «αξιοποίησης», περιγράφει την απειλή να εκμηδενιστεί ακόμη και αυτό το 24% των παραλιών που έχουν απομείνει με ελεύθερη πρόσβαση.
Σύμφωνα με την Κίνηση, στο στόχαστρο βρίσκονται:
*Η Α’ πλαζ και ο ελεύθερος χώρος του πρώην κάμπινγκ Βούλας -τον οποίο διατηρούν προσβάσιμο εθελοντές-, εκτάσεις άνω των 200 στρεμμάτων που έχουν περιέλθει στην «Αττικό Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.» για τα περαιτέρω.
*Η νήσος Υδρούσα, πολλαπλώς προστατευόμενη περιοχή, την οποία «οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες» προτίθενται να επενδύσουν σε μεγάλης κλίμακας έργα.
*Η Β’ πλαζ Βούλας (55 στρέμματα), που έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο και την οποία σήμερα διαχειρίζεται η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου.
*Η περιοχή Αγ. Νικολάου Καβουρίου, από την οποία πρόσφατα απομακρύνθηκε αυθαίρετη περίφραξη σε αμμουδιά μήκους 300 μέτρων και πολιορκείται ποικιλοτρόπως.
*Η χερσόνησος του «Αστέρα» (500 στρεμμάτων) μαζί με τους αιγιαλούς και τους αρχαιολογικούς χώρους «ξεπουλιέται ολόκληρη» με το «εξευτελιστικό τίμημα των 80 εκατ. ευρώ», ενώ τα υπό έγκριση σχέδια δίνουν τη δυνατότητα ανέγερσης πολυτελών κατοικιών συνολικής έκτασης 38.000 τ.μ.
*Η δασική και αρχαιολογική έκταση του Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης, για την οποία προβλέπεται προσάρτηση στον «Αστέρα», ενώ τα παλιά κτίρια έχουν ήδη μετατραπεί σε πολυτελείς βίλες.
*Η πλαζ Βουλιαγμένης, η μόνη πλαζ του δήμου από την οποία το Δημόσιο εισπράττει το σύνολο των εισιτηρίων, «δηλαδή περίπου 500.000 ευρώ τον χρόνο (…) παραδίδεται σε “επενδυτές” με διαγωνισμό της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.)…».
Η Κίνηση κάνει λόγο για τη δημιουργία ενός γκέτο πλουσίων, για απωθητικές για τους τουρίστες τσιμεντοποιημένες παραλίες, για αποκλεισμό κατοίκων και περιοίκων: «Ετσι δεν θα έχει απομείνει σχεδόν καμία ελεύθερη παραλία για τους δημότες και για τους επισκέπτες», παρατηρεί.
Και συνεχίζει: «Είναι σκανδαλώδες το γεγονός ότι όλα αυτά μεθοδεύονται στο όνομα του δημόσιου χρέους και της τουριστικής ανάπτυξης. Πέρα από τα εξευτελιστικά ανταλλάγματα, που υπολείπονται του 10% των αντικειμενικών αξιών των περιοχών αυτών, καταστρέφεται το φυσικό μας τοπίο, οι αιγιαλοί, οι αρχαιολογικοί χώροι και οι δασικές εκτάσεις, που είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα για βιώσιμη και αειφόρο τουριστική ανάπτυξη.
[...] Ως πρώτο βήμα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να περιέλθει η διαχείριση των ακτών στον δήμο. Αν και παλαιότερα ο ΕΟΤ ή η ΕΤΑ Α.Ε. υπέγραφε συμβάσεις παραχώρησης μεγάλων παραλιακών εκτάσεων στους δήμους, σήμερα η ΕΤΑΔ Α.Ε. όχι μόνο δεν υπογράφει νέες, αλλά ούτε ανανεώνει αυτές που έληξαν πρόσφατα. Ζητά χρηματικά ανταλλάγματα από τους δήμους σαν να είναι οι ακτές εμπορεύσιμο είδος. Οι δήμοι με την οικονομική ασφυξία που τους έχει επιβληθεί, δεν μπορούν φυσικά να ανταποκριθούν…».
ΙΩ.Σ.