Pin It

Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, κατέθεσαν τα μέλη της Πρωτοβουλίας για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα, SAVEGREEKWATER, με αφορμή το μήνυμά του για την ημέρα της 40ής επετείου από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Σε αυτό ο κ. Παπούλιας είχε αναφέρει ότι: «Η κρίση έφερε υποχώρηση της δημοκρατίας και αυτή είναι ίσως η δραματικότερη παρενέργεια της οικονομικής περιπέτειας. Η ποιότητα του κοινοβουλευτισμού, της αντιπαράθεσης μεταξύ κομμάτων, του πολιτικού διαλόγου, του τρόπου λήψης των αποφάσεων της εκτελεστικής εξουσίας τραυματίστηκε βαρύτατα».

 

Στην επιστολή, τα μέλη της SAVEGREEKWATER υπενθυμίζουν στον κ. Παπούλια το δημοψήφισμα για τη μη ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) που πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα με τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές. Σε αυτό, 218.002 Θεσσαλονικείς, που συμμετείχαν στο «άτυπο» κατά την κυβέρνηση δημοψήφισμα, εξέφρασαν σε ποσοστό 98,04% τη βούλησή τους να μην ιδιωτικοποιηθεί το νερό της πόλης τους, ενώ μια μέρα πριν, η κυβέρνηση προσπάθησε να εμποδίσει τη διενέργεια αυτής της διαδικασίας, χωρίς επιτυχία.

 

«Επιτρέψτε μας να θεωρούμε τη μαζική συμμετοχή στο συγκεκριμένο δημοψήφισμα ένα ύψιστο επίτευγμα για την υποχωρούσα κατά τα άλλα Δημοκρατία μας, που κατέδειξε ότι οι Ελληνες πολίτες όχι μόνο δικαιούνται, αλλά και επιθυμούν να ερωτώνται για ζητήματα που αφορούν το δημόσιο συμφέρον της πόλης τους», αναφέρεται στην επιστολή. «Δεδομένου ότι εμπίπτει στις αρμοδιότητές σας και σύμφωνα με την απόφασή σας να σεβαστείτε το Σύνταγμα, σας καλούμε λοιπόν, πριν το τέλος της θητείας σας να προωθήσετε μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας το θέμα για τη διενέργεια των τοπικών δημοψηφισμάτων που προβλέπονται από την υπάρχουσα νομοθεσία, ενέργεια που ίσως να μην αναιρεί πλήρως την υποχώρηση της Δημοκρατίας, σίγουρα ωστόσο δύναται να αποτελέσει ανάχωμα για την περαιτέρω συρρίκνωσή της».

 

«Καθώς, λοιπόν, μια από τις βασικές αιτίες του δημοσιονομικού εκτροχιασμού είναι η απουσία άσκησης κοινωνικού ελέγχου στις πράξεις των εκλεγμένων αντιπροσώπων, ελπίζουμε ότι θα συμφωνήσετε πως η εφαρμογή των τοπικών δημοψηφισμάτων θα αποτελέσει μια καλή αρχή για να καταστήσουμε κάποτε πραγματικότητα την ουσία της Δημοκρατίας η οποία δεν είναι παρά η κατά το δυνατόν αμεσότερη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων», καταλήγουν τα μέλη της Πρωτοβουλίας.

 

Τάσος Σαραντής

 

Scroll to top