ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ: Οι δύο μικρότεροι κυβερνητικοί εταίροι «ξέχασαν» όσα έλεγαν για τον νόμο Ραγκούση, που καταργείται με εντολή Σαμαρά, και σέρνονται στη γραμμή της Χρυσής Αυγής. Ακροδεξιές αντιλήψεις καταγγέλλει ο Γ. Ραγκούσης
Του Νίκου Σβέρκου
Στο άρμα της Χρυσής Αυγής «δένεται» σύσσωμη η κυβέρνηση για το θέμα της αλλαγής του νόμου για τη χορήγηση ιθαγένειας, με πρόσχημα μάλιστα την προγραμματική συμφωνία των τριών κυβερνητικών εταίρων. Παράλληλα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιχειρεί να σπρώξει κάτω από το χαλί τις πραγματικές αιτίες γιγάντωσης του ναζιστικού κόμματος.
Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ φαίνεται ότι δεν πρόκειται να διακινδυνεύσουν την κυβερνητική συνοχή για τον νόμο Ραγκούση. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εμφανίστηκε χτες καθησυχαστικός, λέγοντας ότι «από το σκεπτικό της πλειοψηφίας δεν προκύπτει ανάγκη ριζικής αλλαγής, δηλαδή εγκατάλειψης της φιλοσοφίας της ισχύουσας νομοθεσίας». Ωστόσο, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν έθιξε το θέμα της εξωπραγματικής αυστηροποίησης των κριτηρίων για τη χορήγηση της ιθαγένειας, αρκούμενος να σημειώσει ότι οι όποιες αλλαγές θα υπάρξουν μέσα από κοινή απόφαση των κυβερνητικών εταίρων.
Η ΔΗΜΑΡ πάντως εμφανίζεται έτοιμη να σεβαστεί την απόφαση του ΣτΕ, ενώ χτες έθεσε γενικώς τις αρχές της επί του ζητήματος, σημειώνοντας ότι είναι αντίθετη σε «απαγορευτικές διατάξεις οι οποίες περιστέλλουν ή και εξαφανίζουν το δικαίωμα», ενώ αντιτάσσεται και στην καθιέρωση «αδιευκρίνιστων όσο και επικίνδυνων “υποκειμενικών” αξιολογήσεων». Ο τρίτος κυβερνητικός εταίρος αρκέστηκε μάλιστα να σημειώσει ότι «πρέπει να αναγνωρίζεται και να εξασφαλίζεται το δικαίωμα στην ιθαγένεια των παιδιών των μεταναστών που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν στη χώρα μας», χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Ούτως ή άλλως, τα κόμματα που «συντροφεύουν» τον Αντώνη Σαμαρά στη συγκυβέρνηση δεν θέτουν καμία «κόκκινη γραμμή» επί του ζητήματος. Αντιθέτως, εγκαταλείπουν τα όσα είχαν υποστηρίξει την εποχή ψήφισης του νόμου στη Βουλή επί υπουργίας Ραγκούση και δηλώνουν διατεθειμένα να υιοθετήσουν το πνεύμα των αλλαγών που προκρίνει ο πρωθυπουργός, όπως η αύξηση των αναγκαίων ετών παραμονής στη χώρα.
Επί του ζητήματος πάντως παρενέβη με σκληρή ανακοίνωσή του και ο τότε υπουργός Γιάννης Ραγκούσης, μιλώντας για «ακροδεξιές αντιλήψεις και ψέματα με τα οποία συνειδητά κερδοσκόπησαν πολιτικά ορισμένοι, όπως ο σημερινός πρωθυπουργός κ. Α. Σαμαράς, βέβαια, με τελικό κερδισμένο τη Χρυσή Αυγή».
Οσο η κυβέρνηση επισπεύδει την αλλαγή του νόμου Ραγκούση σε συντηρητική κατεύθυνση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να υψώσει τους τόνους ενάντια στην ακροδεξιά οργάνωση. «Καμία μορφή οικονομικής κρίσης, εισοδηματικής περικοπής, δυσπραγίας, ανεργίας, αποεπένδυσης δεν δικαιολογεί τον φασισμό και τη βία» δήλωσε χτες ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο Νίκος Μιχαλολιάκος, σε συνέντευξή του στο KONTRA, είπε ότι υπάρχουν «αυτονομημένοι παρακρατικοί μηχανισμοί, οι οποίοι ενδεχομένως έως τις 20 Φεβρουαρίου (ημέρα της πανελλαδικής απεργίας της ΓΣΕΕ) θα προχωρήσουν σε προβοκάτσια εις βάρος της Χρυσής Αυγής, κάνοντας “κάτι” κατά του ΣΥΡΙΖΑ». Για «ευθεία απειλή ενάντια στους κοινωνικούς αγώνες και τη δημοκρατία» έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, καλώντας την κυβέρνηση και τις δικαστικές αρχές «να καλέσουν τον κ. Μιχαλολιάκο να δώσει εξηγήσεις για τις απειλές του».