04/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι καναλάρχες να ’ναι καλά

Στα ύψη το θερμόμετρο στη Βουλή από την τροπολογία που ευνοεί τους βαρόνους των ΜΜΕ, καθώς και από το πολυνομοσχέδιο, και το Ασφαλιστικό των ενστόλων.
      Pin It

Της Ελενας Βαρίνου

 

Εβδομάδα «των παθών» κατακαλόκαιρο ξεκινά σήμερα για τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, αφού, εκτός από το ογκώδες πολυνομοσχέδιο-σκούπα που αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη από το β’ θερινό τμήμα της Ολομέλειας, οι τροπολογίες για τα ΜΜΕ αλλά και τα σχέδια της κυβέρνησης για την Παιδεία αναμένεται να ανεβάσουν στα ύψη τον… υδράργυρο της κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης.

 

Και αυτό διότι, στους πυρετώδεις ρυθμούς των επόμενων ημερών, προστέθηκαν στο «παρά πέντε» νέες, σοβαρές αλλαγές, τις οποίες για άλλη μια φορά η κυβέρνηση επιχείρησε να περάσει εν κρυπτώ (οι σχετικές τροπολογίες κατατέθηκαν σε άσχετο νομοσχέδιο το βράδυ της περασμένης Παρασκευής), αγνοώντας τις διαρκείς αντιδράσεις των κομμάτων για τις αυθαιρεσίες που ευτελίζουν τη λειτουργία του κοινοβουλευτισμού. Οι προτεινόμενες διατάξεις που κατακρεουργούν το «αγγελιόσημο» και διευκολύνουν περαιτέρω τα συμφέροντα μεγαλοεκδοτών και καναλαρχών προβλέπεται να συζητηθούν αύριο το πρωί, οπότε και αναμένεται να ψηφιστεί σε μία συνεδρίαση το νομοσχέδιο για το ογκολογικό νοσοκομείο της Κηφισιάς «Αγιοι Ανάργυροι», στο οποίο και τις ενέταξε η κυβέρνηση.

 

Στο μεταξύ σήμερα, συνεχίζεται με β’ ανάγνωση από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου, η οποία θα ολοκληρωθεί το βράδυ, προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτησή του αύριο το απόγευμα στο β’ θερινό τμήμα της Ολομέλειας, από το οποίο προγραμματίζεται να ψηφιστεί το βράδυ της Τετάρτης.

 

Δεκτό κατά πλειοψηφία

 

Παρά τις αντιρρήσεις της αξιωματικής και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία κατά τη διαδικασία της α΄ ανάγνωσης, που ολοκληρώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη να επιχαίρει υποστηρίζοντας πως οι προτεινόμενες διατάξεις «συμβάλλουν στην απλοποίηση των διαδικασιών και στην αντιμετώπιση των χρόνιων στρεβλώσεων».

 

Στην αιχμή της αντιπαράθεσης βρέθηκαν ωστόσο, την ίδια ημέρα, και οι ρυθμίσεις για το Ασφαλιστικό των ενστόλων. Αμετακίνητος ο υπουργός Εργασίας, επιχείρησε να αποκλιμακώσει τις εκπεφρασμένες αντιδράσεις επιμένοντας πως δεν συνίσταται λόγος ανησυχίας και πως οι νέες διατάξεις κινούνται «προς το συμφέρον των ενστόλων».

 

Ενδοκυβερνητική κόντρα

 

Απαντώντας δε στον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Π. Ρήγα, ο οποίος ζήτησε διευκρινίσεις για τη ρήτρα του «αξιόμαχου» που προστέθηκε στις προϋποθέσεις για την καταβολή τού εφάπαξ, ο κ. Βρούτσης είπε ότι «συμβολίζει την αναγνώριση του έργου τους και τη συνεισφορά τους στην πατρίδα» και ότι θα αφορά όσους εφεξής θα υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις – όχι όσους ήδη έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους.

 

Παρότι ο ίδιος επανέλαβε πως διασφαλίζονται οι κύριες συντάξεις, πως δεν θα υπάρξουν μειώσεις από το 2015 ούτε αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης, ο Γ. Βρούτσης δεν γλίτωσε τις επιθέσεις, όπως του εκπροσώπου της ΠΟΑΞΙΑ (Ομοσπονδία Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.) και υποφρούραρχου της Βουλής, Γ. Κατσιαπάκα, ο οποίος αναφερόμενος στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας μίλησε για «νταβατζήδες». «Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να βάλετε στο χέρι τα 200 εκατομμύρια του Ταμείου μας», είπε, ωστόσο ο ίδιος στη συνέχεια αναδιπλώθηκε μπροστά στη βεβαιότητα που εξέφρασε ο υπουργός για το «ορθόν» των κυβερνητικών αποφάσεων.

 

Scroll to top