04/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πονοκέφαλοι γένους θηλυκού για τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

Οι υποσχέσεις που μοίρασε κατά την προεκλογική του εκστρατεία δημιουργούν προβλήματα στον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έχει να αντιμετωπίσει και την καθυστέρηση των κυβερνήσεων να ορίσουν τους υποψήφιους επιτρόπους.
      Pin It

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κώστα Μοσχονά

 

Ο Αύγουστος δεν θα είναι μήνας διακοπών για τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Στην έκτακτη σύνοδο κορυφής που έχει προγραμματιστεί για τις 30 του μηνός, θα πρέπει να ανακοινώσει στους ηγέτες των κρατών-μελών τα ονόματα των 27 επιτρόπων (το Λουξεμβούργο θα εκπροσωπηθεί από τον Ζ.-Κ. Γιούνκερ). Θα ακολουθήσει περί τα τέλη Σεπτεμβρίου η διαδικασία της ακρόασης των επιτρόπων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο, αν όλα πάνε καλά, θα εγκρίνει τη νέα Επιτροπή ώστε να αναλάβει επίσημα από την 1η Νοεμβρίου.

 

Προς το παρόν όμως, το τοπίο είναι θολό και το έργο του Λουξεμβούργιου προέδρου προσκρούει σε πολλά εμπόδια, ορισμένα εκ των οποίων έχουν δημιουργηθεί από τις υποσχέσεις που έχει δώσει κατά την προεκλογική του εκστρατεία. Υποσχέθηκε, λοιπόν, ο Ζ.-Κ. Γιούνκερ ότι η νέα Επιτροπή θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 10 γυναίκες έναντι 9 της απερχόμενης Επιτροπής Μπαρόζο.

 

Ο Μάρτιν Σουλτς

 

Ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και αντίπαλος του Λουξεμβούργιου στις εκλογές του Μαΐου, Γερμανός Μάρτιν Σουλτς, δεν του χαρίστηκε και φρόντισε να τον προειδοποιήσει ότι «μια Επιτροπή αποτελούμενη ουσιαστικά από άνδρες δεν θα έχει καμία ελπίδα να ψηφιστεί από την Ευρωβουλή».

 

Και ο Λουξεμβούργιος τρέχει τώρα και δεν προλαβαίνει βλέποντας ότι τα κράτη-μέλη δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του. Μέχρι στιγμής, μόνο η Σουηδία (Σεσίλια Μάλμστρομ, που στην Επιτροπή Μπαρόζο είχε το χαρτοφυλάκιο των εσωτερικών υποθέσεων-μετανάστευση) και η Τσεχία (Βέρα Τζούροβα) έχουν ανακοινώσει επίσημα επιτρόπους από το ασθενές φύλο. Και κυκλοφορούν, χωρίς να έχουν επιβεβαιωθεί από τις κυβερνήσεις τους, τα ονόματα της Βουλγάρας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα (επίτροπος για ανθρωπιστικές υποθέσεις στην απερχόμενη Επιτροπή) και της Βελγίδας Μαριάνε Τίσεν. Τα κουκιά δεν βγαίνουν…

 

Ο Ζ.-Κ. Γιούνκερ δεν μπορεί να κάνει πίσω. Πρέπει να παρουσιάσει στους 28 και στο Ευρωκοινοβούλιο έναν κατάλογο που να περιλαμβάνει τουλάχιστον 10 γυναίκες επιτρόπους. Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος να καθυστερήσει η όλη διαδικασία και να δεχτεί τα βέλη των άσπονδων «φίλων» του, με πρώτον τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

 

Αλλος πονοκέφαλος για τον Λουξεμβούργιο είναι η μέχρι στιγμής μεγάλη καθυστέρηση των κυβερνήσεων να ορίσουν τους υποψήφιους επιτρόπους. Λίγες χώρες έχουν ανακοινώσει επίσημα τους εκλεκτούς τους, μεταξύ των οποίων η Γερμανία (Γκίντερ Ετινγκερ, αρμόδιος για την ενέργεια στην Επιτροπή Μπαρόζο), η Γαλλία (Πιερ Μοσκοβισί), η Μ. Βρετανία (Τζόναθαν Χιλ), η Σουηδία, η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Ελλάδα. Στις υπόλοιπες συνεχίζονται οι ζυμώσεις και τα μαγειρέματα.

 

Μην ξεχνάμε ότι ο ορισμός των επιτρόπων συνδυάζεται από αρκετά κράτη-μέλη με την πλήρωση των θέσεων υψηλών αξιωματούχων που θα μείνουν κενές, όπως της Βρετανίδας Κάθριν Αστον (ύπατη εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας – αντιπρόεδρος της Επιτροπής) και του Βέλγου Χέρμαν Βαν Ρομπάι (πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου). Οι 28 έχουν επιχειρήσει δύο φορές σε ισάριθμα έκτακτα συμβούλια κορυφής να εναρμονιστούν και έχουν αποτύχει. Μάλιστα, το τελευταίο συμβούλιο ήταν ένα φιάσκο. Θα προσπαθήσουν πάλι στις 30 Αυγούστου, έχοντας ενδεχομένως στο τραπέζι και τον κατάλογο με τους επιτρόπους από τον Ζ.-Κ. Γιούνκερ.

 

Για τη θέση της Κάθριν Αστον, η υποψηφιότητα της Ιταλίδας ΥΠΕΞ Φεντερίκα Μογκερίνι έχει μπλοκαριστεί από την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, με την κατηγορία ότι ερωτοτροπεί με τη Μόσχα και είναι άπειρη. Το όνομά της, λοιπόν, δεν ακούγεται πλέον, παρά τη στήριξη του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι. Και επανήλθε το όνομα του… Μάσιμο ντ’Αλέμα, του «αριστερού» πρώην υπουργού Εξωτερικών, που επιδοκίμαζε στην έδρα του ΝΑΤΟ, έχοντας δίπλα του τον τότε γενικό γραμματέα «σοσιαλοδημοκράτη» Χαβιέ Σολάνα, τους βομβαρδισμούς της Συμμαχίας στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Παρά το πιστοποιητικό καλής διαγωγής που του έδωσε το ΝΑΤΟ, ο Μάσιμο αναζητεί από τότε χωρίς αποτέλεσμα μια υψηλή θέση στην Ε.Ε. Η υποψηφιότητα της Βουλγάρας επιτρόπου Γκεοργκίεβα παραμένει στο τραπέζι αλλά οι πιθανότητες είναι ισχνές. Τελευταία παίζει και το όνομα της πρώην Γαλλίδας υπουργού επί προεδρίας Μιτεράν, Ελιζαμπέτ Γκιγκού, αλλά η υποψηφιότητα αυτή εξαρτάται από το χαρτοφυλάκιο που θα πάρει ο Π. Μοσκοβισί.

 

Για τη θέση του Χ.Β. Ρομπάι δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο. Η υποψηφιότητα της Δανέζας πρωθυπουργού Χέλε Θόρνινγκ Σμιτ παραμένει στο τραπέζι, αλλά το γεγονός ότι ο σύζυγός της είναι υιός του πρώην Βρετανού επιτρόπου, Νιλ Κίνοκ, δεν ενθουσιάζει ούτε τη Γαλλία ούτε τη Γερμανία, και συνεπώς δεν επαρκεί η υποστήριξη του Ντ. Κάμερον. Η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής προσπαθούν να προωθήσουν τους δικούς τους υποψήφιους, αλλά χωρίς πολλές πιθανότητες επιτυχίας.

 

Μάχη για τους επιτρόπους

 

Μεγάλη μάχη αναμένεται και για τα χαρτοφυλάκια των επιτρόπων. Τα αποκαλούμενα καλά χαρτοφυλάκια προορίζονται πάντα για τους επιτρόπους των μεγάλων χωρών.

 

Η Γερμανία επιθυμεί τη βιομηχανία ή τις τηλεπικοινωνίες αλλά έχει και ως εναλλακτική λύση το εμπόριο, το οποίο κυνηγούν και οι Βρετανοί χωρίς να λένε όχι στην εσωτερική αγορά. Η Γαλλία θέλει τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, αλλά η Γερμανία δεν εμπιστεύεται τον Πιερ Μοσκοβισί. Η Πολωνία ζητεί την ενέργεια, τομέας που ενδιαφέρει και τους Βρετανούς, ενώ η Ιταλία με την Ισπανία και την Ολλανδία επιδιώκουν χαρτοφυλάκια όπως του ανταγωνισμού, της εσωτερικής αγοράς και της φορολογίας. Ολα, όμως, είναι ακόμη ρευστά…

 

Και η Ελλάδα; Ακούγεται στην Αθήνα ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επιδιώκει το χαρτοφυλάκιο των εσωτερικών υποθέσεων (μετανάστευση κ.λπ.). Είναι από τα μεσαία χαρτοφυλάκια, αλλά ανερχόμενο από πλευράς ενδιαφέροντος. Πρέπει να αποφευχθεί το χαρτοφυλάκιο της ανάπτυξης (σχέσεις με χώρες Αφρικής κ.λπ., χωρίς μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα), του προϋπολογισμού και της παιδείας. Το χαρτοφυλάκιο της γεωργίας δεν θα πρέπει να ελκύει τον Δ. Αβραμόπουλο, ενώ αυτό της αλιείας αποκλείεται, λόγω Μαρίας Δαμανάκη. Μένουν το περιβάλλον, οι κοινωνικές υποθέσεις, της υγείας, των καταναλωτών. Ιδωμεν…

 

Scroll to top