04/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΚΦΡΑΣΗ

      Pin It

Είμαστε όλοι καθαρίστριες…

 

Τα σκουπόξυλα σαν εργαλεία χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά πολύ πριν από την εποχή του πολιτισμού, τότε που δεν υπήρχαν καθαρίστριες αλλά οι πρωτόγονοι κυνηγούσαν την τροφή τους χρησιμοποιώντας τα για ακόντια.

 

Την εποχή της βαρβαρότητας δεν θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν ότι τα πρωτόγονα αυτά εργαλεία-όπλα, με το πέρασμα των αιώνων και με την προσθήκη επιπλέον υλικών θα χρησίμευαν σαν βασικό εργαλείο του πολιτισμού, γιατί πώς θα μπορούσε να υπάρξει ένας πολιτισμός βουτηγμένος στη βρομιά και τα σκουπίδια.

 

Δεν μπορούσαν να φανταστούν επίσης και τις θαυματουργικές ιδιότητες του σκουπόξυλου, που πρώτη αξιοποίησε η μάγισσα Ντε Σπελ νικώντας ακόμα και τη βαρύτητα.

 

Το παράδοξο είναι η υποβάθμιση αυτού του διαχρονικού εργαλείου στο επίπεδο του «σκουπιδιάρη» και της «καθαρίστριας», καθ’ ότι ούτε σπουδές χρειάζονται ούτε εμπειρία, ούτε καν προϋπηρεσία, με μια εξαίρεση τη συγγραφέα της σειράς Χάρι Πότερ που δόξασε το σκουπόξυλο με τα βιβλία της, ανεβάζοντας και τη χρηματιστηριακή ιδεατή του αξία.

 

Παρ’ ότι πέρασαν χιλιάδες χρόνια από την αρχική τους χρήση, τα σκουπόξυλα σαν διαχρονικά εργαλεία έχουν πράγματι κάτι μαγικό, μπορούν να μεταμορφώνονται ανάλογα με τη χρησιμότητα που θέλει να τους δώσει ο κάτοχός τους.

 

Σήμερα είναι αναγκαία όχι για το κυνήγι των άτυχων ζώων, αλλά για το καθάρισμα της κόπρου του Αυγεία της πολιτικής μας ζωής.

 

Η πολιτική κόπρος περιμένει τα σύγχρονα σκουπόξυλα να μεταμορφωθούν σε όπλα πολιτισμού στα χέρια εκατομμυρίων μικρών Ηρακλέων.

 

Ας γίνουμε όλοι καθαρίστριες!

 

Τάσος Βαρελάς

 

………………………………………………………………………

 

Για μια συνεταιριστική αναγέννηση

 

Υπό το καθεστώς της πλήρους οικονομικής ελευθερίας που έχουμε λόγω της παγκοσμιοποίησης, καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να ασκήσει μια άμεση παρεμβατική πολιτική στις επιμέρους οικονομικές μας δραστηριότητες. Ούτε, εννοείται, και στο κερδοσκοπικό παιχνίδι που παίζεται στη διακίνηση των γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων. Σε αυτό το πρόβλημα, στον περιορισμό της εκμετάλλευσης παραγωγών και καταναλωτών, έναν ανασχετικό ρόλο θα μπορούσαν να διαδραματίσουν οι γεωργικοί συνεταιρισμοί.

 

Αλλά αυτοί έχουν χρεοκοπήσει και ως εκ τούτου, έχουν γίνει στην πλειονότητα τους σχεδόν ανενεργοί. Μπορούμε όμως να τους ανασυγκροτήσουμε; Να προχωρήσουμε σε μια συνεταιριστική αναγέννηση; Μπορούμε. Και το μπορούμε αν θα κατορθώσουμε να κινητοποιήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση το νέο αγροτικό δυναμικό μας, με την προϋπόθεση βέβαια ότι αυτή τη φορά δεν θα παρατηρηθούν και πάλι φαινόμενα αγροτοπατερισμού στο συνεταιριστικό μας κίνημα.

 

Τάκης Σουβαλιώτης,  Χαλανδρίτσα Πατρών

 

………………………………………………………………………….

 

Δείγμα γραφής

 

Κύριε Γιώργο Γραμματικάκη. Σεβαστέ και φωτεινέ μου κ. καθηγητά. Οταν οι φίλοι μου πληροφορήθηκαν την υποψηφιότητά σου για την Ευρωβουλή με το Ποτάμι, εξανέστησαν.

 

Μα είναι δυνατόν αυτό το πνεύμα ανεξαρτησίας και επιστημονικής γνώσης, αυτός ο δάσκαλος των γενεών να εντάσσεται στο κόμμα που οι διαπλεκόμενοι καναλάρχες-εργολάβοι δημιούργησαν για να ψαρέψει στα θολά ποταμίσια νερά;

 

Τους καθησύχασα λέγοντας πως είναι αδύνατον, και ο κ. καθηγητής και ο γιος του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς, του Λεωνίδα Κύρκου, έχουν και νου και γνώση. Σας ακολούθησαν μια σειρά επωνύμων, όπως ο ακτιβιστής βουλευτής κ. Γρ. Ψαριανός, διαγραμμένος και ταυτόχρονα αποχωρών από τη ΔΗΜΑΡ, η κ. Λυμπεράκη που αποχώρησε από το κόμμα του κ. Τζήμερου, και άλλοι σοβαροί άνθρωποι της πολιτικής.

 

Εκλεγήκατε πανηγυρικά και πιστεύω ότι και στην Ευρωβουλή θα υπηρετήσετε επάξια, σε συνεργασία με τους σοσιαλδημοκράτες βουλευτές, τη χώρα μας. Ηδη η υπογραφή σας στην υπερψήφιση του ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου για την επιδρομή του Ισραήλ στην κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας αποτελεί το πρώτο δείγμα γραφής.

 

Και ποιος δεν θα μπορούσε να συμφωνήσει για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και από τις δύο πλευρές και το δικαίωμα στην αυτοάμυνα του Ισραήλ! Τώρα αν μια απόλυτα σύγχρονη πολεμική μηχανή επιτίθεται και κομματιάζει «ένοπλους» και άοπλους και παιδιά, αυτό είναι, όπως πάντα, μια «λεπτομέρεια» της Ιστορίας. Αλλωστε και στον τόπο μας όταν βρέθηκε παλιότερα και πρόσφατα υπό στρατιωτική γερμανική κατοχή οι σώφρονες «πατριώτες» τι έλεγαν, «Βασίλη κάτσε φρόνιμα, να γίνεις νοικοκύρης».

 

Κύριε καθηγητά μου, εύχομαι και στο μέλλον από σας και τον κ. Κύρκο να έχουμε παρόμοιες τοποθετήσεις για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. αλλά και θέματα που αφορούν τη χώρα μας που, όπως γνωρίζετε, τώρα βρίσκεται υπό οικονομική κατοχή λόγω χρέους.

Α. Μπόμπας, σ. εκπαιδευτικός

Παλλήνη

 

……………………………………………………………………..

 

Γαλήνη

 

Καλοκαίρι θερμό, ωραίο, με αγάπη και έρωτα. Είναι πάθος για αλλαγή, ελπίδα για το μέλλον και αόρατη τάση για κάτι καινούργιο. Με γαλήνη και αισιοδοξία. Με ορμή και λογική. Ανάμεικτα συναισθήματα με ποτό στην παραλία. Αντίσταση στο παλαιό και ξεκίνημα για το νέο. Ο παλιός κόσμος τελείωσε. Λάμπει ο ήλιος της αρετής και της αρμονίας. Είναι σχέση αλληλεγγύης και συντροφικότητας. Γνώση και πάθος. Δυνάμεις που νικούν τον φόβο και την ορμή. Υπερπηδούν το σύστημα των ιδεών και εκφράζουν την αλλοίωτη σκέψη.

 

Αλέξιος Μαυρουδής

[email protected]

 

Scroll to top