diki-dikastirio

04/08/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΣτΕ: Συνταγματικές οι περικοπές των μισθών στα μέλη ΔΕΠ

Το μέγεθος της οικονομικής κρίσης δικαιολογεί τις περικοπές κατά το ΣτΕ, το οποίο θεωρεί πως οι μισθοί -όπως έχουν διαμορφωθεί- είναι υπέρ αρκετοί για τις βιοποριστικές ανάγκες των μελών ΔΕΠ.
      Pin It

Απορρίφθηκαν από το ΣτΕ οι προσφυγές μελών ΔΕΠ που ζητούσαν να ακυρωθούν οι περικοπές στις αποδοχές τους. Στην Ολομέλεια για οριστική κρίση το όλο θέμα

Οι περικοπές που επιβλήθηκαν στις αποδοχές μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) κρίνονται σύμφωνες με τις συνταγματικές επιταγές που κατοχυρώνουν την ισότητα, την αναλογικότητα, την αξιοκρατία και την ιδιοκτησία από το ΣΤ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Παρ' όλα αυτά, η όλη υπόθεση παραπέμφθηκε από το ΣΤ' Τμήμα στην Ολομέλεια του ίδιου δικαστηρίου για οριστική κρίση.

Mε απόφασή του, το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές που είχαν καταθέσει κάποια από τα μέλη του ΔΕΠ, ζητώντας να κηρυχθούν ως αντισυνταγματικές οι μειώσεις που επήλθαν στις αποδοχές τους από την 1η Αυγούστου 2012 έως τις 30 Απριλίου 2013. Οι περικοπές στις αποδοχές τους επιβλήθηκαν βάσει του Ν. 4093/012 (Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013−2016) και σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των προσφευγόντων δεν ήταν οι πρώτες.

Όπως ανέφεραν στις αιτήσεις τους μέλη ΔΕΠ, οι αποδοχές τους είχαν υποστεί προηγούμενες αλλεπάλληλες μειώσεις που βασίστηκαν σε προγενέστερους νόμους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ασκήσουν τα ακαδημαϊκά τους καθήκοντα, ούτε να καλύψουν τα έξοδα διαβίωσής τους.

Το ΣΤ' Τμήμα του ΣτΕ, εξετάζοντας την υπόθεση, έκρινε ότι οι μειώσεις στις αποδοχές μελών ΔΕΠ επιβλήθηκαν για λόγους δημόσιου συμφέροντος, λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που έπληξε τη χώρα. Δέχονται, πάντως, ότι το Σύνταγμα επιτάσσει ιδιαίτερη μισθολογική μεταχείριση για τα μέλη ΔΕΠ λόγω της φύσης των καθηκόντων τους.

Όμως, προσθέτουν στην απόφασή τους, ο χαρακτηρισμός των μελών ΔΕΠ ως δημόσιων λειτουργών και η υποχρέωση ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισής τους, δεν επιβάλλει τη μισθολογική εξομοίωσή τους με τους δικαστικούς λειτουργούς ή άλλες κατηγορίες εργαζομένων που συνδέονται με τον πυρήνα της κρατικής εξουσίας. Για τις κατηγορίες αυτές, στις οποίες συγκαταλέγονται και οι στρατιωτικοί προβλέπονται δεσμεύσεις απασχόλησης, ειδικές συνθήκες εργασίας που συνεπάγονται κινδύνους, απαγορεύσεις και περιορισμούς δικαιωμάτων.

Επιπλέον, το ΣΤ΄ τμήμα του ΣτΕ δέχθηκε πως το μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ, μετά την τελευταία μείωση, αν και διαμορφώνεται σε μη ικανοποιητικά επίπεδα, δεν είναι τέτοιο που να μην διασφαλίζει στους προσφεύγοντες ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης ή να μην τους επιτρέπει να ασκήσουν τα καθήκοντά τους.

Παρ' όλα αυτά το ΣΤ΄ Τμήμα του ΣτΕ έκρινε ότι η υπόθεση πρέπει να παραπεμφθεί στην Ολομέλεια λόγω της σπουδαιότητας νομικών θεμάτων σχετικά με τη συμφωνία των διατάξεων με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

 

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top