Απέφυγε να αναφερθεί στον ιδιότυπο διάλογο που έχει ανοίξει στην Ε.Ε. για την οικονομία, όπως και στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Τρίτη με τον Αντώνη Σαμαρά.
Ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν επανέλαβε την εξαγγελία του προγράμματος επενδύσεων ύψους 300 δισ. ή του 3% του ΑΕΠ της Ε.Ε. που σχεδιάζει σε συνεργασία με την ΕΤΕ, επιμένοντας παράλληλα στη δημοσιονομική σταθερότητα «όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.».
Aξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη του νέου προέδρου της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στην Αθήνα και οι υποσχέσεις για τόνωση της ανάπτυξης παράλληλα με την τήρηση του δημοσιονομικού πλαισίου, συνέπεσαν με τις προειδοποιήσεις του προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ότι η χαμηλή ανάπτυξη μπορεί να τινάξει στον αέρα το πρόγραμμα και του πρωθυπουργού της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, που επιμένει ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερος χρόνος προσαρμογής και απορρίπτει το ενδεχόμενο να δεχθεί επιτήρηση κατά το πρότυπο της τρόικας.

Παρά τον σφιχτό εναγκαλισμό, ο πρόεδρος της Κομισιόν δεν έκανε παραχωρήσεις στις προσδοκίες του Έλληνα πρωθυπουργού.
Ευρωπαϊκά σενάρια για κατάργηση της τρόικας
Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους, αναφέρει πως οι Βρυξέλλες εξετάζουν το ενδεχόμενο να αντικαταστήσουν την τρόικα με μία ειδική ομάδα δράσης που θα ελέγχει την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος.
Το εν λόγω σενάριο προβλέπει κατάργηση της τρόικας, με αντάλλαγμα την εφαρμογή 6ετούς προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, για το οποίο την ευθύνη θα έχει η ελληνική κυβέρνηση. Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μετά τη λήξη του υπάρχοντος προγράμματος διάσωσης (τέλος του 2014).
Αξιωματούχος που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του δήλωσε: «Δεν θα υπάρχει τρόικα. Η ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων πρέπει να είναι ελληνική. Οι Έλληνες θα πρέπει να καταλήξουν σε ένα πρόγραμμα ως τον Οκτώβριο, το οποίο θα εγκριθεί ως τον Δεκέμβριο και θα ισχύσει από τις αρχές του 2015».
Στο μεταξύ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα συνεχίσει το δικό του πρόγραμμα διάσωσης έως το 2016.
Το παραπάνω σενάριο εντάσσεται στους προβληματισμούς κύκλων των Βρυξελλών που αφορούν την εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και ειδικότερα το δυσμενές κοινωνικό κλίμα έναντι της τρόικας, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης τής αντιπολίτευσης που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως σημειώνει το Reuters, ένα τέτοιο σχέδιο θα βοηθήσει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στην αντιπαράθεσή του με την αξιωματική αντιπολίτευση, τη στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, με αφορμή τη ψήφιση νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Σε αυτό το κλίμα, μόλις την Κυριακή, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, σε άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής» υποστήριζε ανάλογα σενάρια και δήλωνε: «Η Ελλάδα σταδιακά οδεύει προς το τέλος του Προγράμματος Προσαρμογής. Τώρα λοιπόν ήρθε η στιγμή για ένα Ελληνικό Σχέδιο Ανάπτυξης, στο οποίο θα δεσμευτούμε, όχι διότι αποτελεί προϋπόθεση για τη λήψη δανείων, αλλά διότι πιστεύουμε σε αυτό ως αναγκαία συνθήκη για την ευημερία της χώρας και την μακροοικονομική βιωσιμότητα εντός του απαιτητικού περιβάλλοντος του ευρώ».
efsyn.gr