Tου Νίκου Σβέρκου
Με κακόγουστη φαρσοκωμωδία παρομοιάζουν οι επιτελείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις κινήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα στις οποίες προβαίνει η κυβέρνηση τα τελευταία 24ωρα, οι οποίες εκτείνονται από την… Αργεντινή μέχρι τη νέα δέσμη προαπαιτούμενων μέτρων. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός, επισημαίνουν οι κορυφαίοι του ΣΥΡΙΖΑ, ότι οι αμοιβαίες φιλοφρονήσεις και τα φωτογραφικά φλας στη χθεσινή συνάντηση Σαμαρά – Γιούνκερ ήρθαν σε μια χρονική περίοδο που οι συμπολιτευόμενοι βουλευτές καλούνται να υπερψηφίσουν τρία «καυτά» νομοθετήματα μέσα σε τρεις μέρες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει μάλιστα ότι η κυβέρνηση είναι εμμονική σε μια πολιτική που «οδηγεί σε αδιέξοδο την κοινωνία και την οικονομία έχοντας εγκαταστήσει ένα μνημονιακό καθεστώς». Αυτό το «καθεστώς» μεταφράζεται τώρα, εν μέσω θέρους, στα νομοθετήματα του «πολυνομοσχεδίου» με τα προαπαιτούμενα, το δασικό νομοσχέδιο και την τροπολογία για τους καναλάρχες, τα οποία η κυβέρνηση επιθυμεί άρον άρον να υπερψηφιστούν και επισημαίνει ότι η διέξοδος εξαρτάται μόνο από την «κατάργηση των μνημονίων και ριζικές αλλαγές στην Ευρώπη και όχι από εθιμοτυπικά επαναλαμβανόμενα ευχολόγια περί ανάπτυξης και απασχόλησης».
Σε αυτό το μοτίβο η Κουμουνδούρου θεωρεί ότι «η επαναλαμβανόμενη αφήγηση περί τέλους της κρίσης», την οποία όμως διέψευσε ήπια ακόμα και ο ίδιος ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, «και η σύγκριση ανόμοιων καταστάσεων» από τον πρωθυπουργό, ο οποίος έβαλε στο ίδιο τσουβάλι την Ελλάδα και την Αργεντινή, «γίνεται μόνο και μόνο για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η σκληρή μνημονιακή πολιτική της λιτότητας που εφαρμόζει πιστά ο κ. Σαμαράς και υποστηρίζεται από κυρίαρχους κύκλους στην Ευρώπη».
Στην περιφέρεια
Εν τω μεταξύ τα κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκονται σε πόλεις της περιφέρειας, υλοποιώντας την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να «μην πάει διακοπές». Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, από την Κέρκυρα όπου περιόδευσε, εκτίμησε ότι «το φθινόπωρο θα είναι μια περίοδος όπου πρόκειται να οξυνθούν στο έπακρο όλες οι αντιφάσεις και τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής», προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι η περίοδος μετά τον Σεπτέμβριο «με πρώτο ορόσημο τη ΔΕΘ, θα είναι περίοδος μεγάλων, ραγδαίων και ανατρεπτικών κινηματικών και πολιτικών εξελίξεων που πιθανόν να επισπεύσουν και τις εκλογές».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε μάλιστα ότι η δυσαρέσκεια των πολιτών διογκώνεται καθώς «ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να αντέξει την ανεξέλεγκτη, κλιμακούμενη και πρωτοφανή φοροεπιδρομή» και πως «δεν μπορεί να ανεχθεί δίπλα στη φοροεξόντωση, το ξεσπίτωμα εξαιτίας των ‘’κόκκινων δανείων’’ και το λουκέτο σε δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη νέα επερχόμενη κατεδάφιση μισθών και του ασφαλιστικού συστήματος». Χαρακτήρισε μάλιστα «εφιάλτη» το «όνειρο της κυβέρνησης για 180 βουλευτές προς εκλογή του Προέδρου».
Για το χρηματοδοτικό κενό
Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης και Κωνσταντίνα Κούνεβα, κατέθεσαν παράλληλα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας, ύψους 12,6 δισ. ευρώ για το 2015, που προκύπτει από τις αξιολογήσεις του ΔΝΤ. Οι δυο ευρωβουλευτές λαμβάνουν μάλιστα αφορμή από τις δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κ. Ρέγκλινγκ, ο οποίος έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί υπέρ ενός νέου χρηματοδοτικού πακέτου για την Ελλάδα, αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Οι Δημήτρης Παπαδημούλης και Κωνσταντίνα Κούνεβα ρωτούν την Επιτροπή πώς τοποθετείται η ίδια και η τρόικα «σε σχέση με τις δυνατότητες που υπάρχουν για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του ελληνικού προγράμματος» και αν «υπάρχουν σκέψεις για νέα μέτρα οικονομικής πολιτικής».