Tης Λήδας Γαλανού
Ο Εμίλιο Μαρτίνεθ Λάθαρο μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστός στον υπόλοιπο κόσμο: στην Ισπανία, όμως, τα κατορθώματά του έχουν γράψει ιστορία. Ο Λάθαρο είναι ο Ισπανός σκηνοθέτης που κρατά τα δύο σημαντικότερα ρεκόρ στο σινεμά της χώρας του, μιλώντας για εισπρακτικούς θριάμβους και box office. Το 2002, με την ερωτική κωμωδία «Η άλλη πλευρά του κρεβατιού», σημείωσε τη μεγαλύτερη ισπανική εμπορική επιτυχία όλων των εποχών –κάτι σαν την «Υπολοχαγό Νατάσσα» για μας. Και φέτος, με την επίσης ερωτική κωμωδία «Ερωτας α λα ισπανικά», έκανε τη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία στην ιστορία της χώρας του, όχι ως προς τις ισπανικές ταινίες, αλλά ως προς όλες, ξεπερνώντας ακόμα και τα μεγαλύτερα αμερικανικά block busters.
Η ταινία, μια λαϊκή κωμωδία, που διασκεδάζει το κοινό με τις πολιτισμικές διαφορές των Βάσκων με τους υπόλοιπους Ισπανούς, με αφορμή τις αντιθέσεις σ’ ένα αντίξοο ζευγάρι, έχει τις αντίστοιχές της σε ολόκληρο τον κόσμο, από τον γαλλικό θρίαμβο του Ντάνι Μπουν του 2008, το «Bienvenue chez les Ch’tis», μέχρι τα δικά μας «I Love Karditsa» και «Λάρισα Εμπιστευτικό». Η εξήγηση είναι απλή: το κοινό απολαμβάνει να βλέπει τα εθνικά του ελαττώματα (ή των γειτόνων του), δοσμένα με χιούμορ, σε ιστορίες οικείες, πάνω στις οποίες μπορεί ν’ αφηγηθεί στην παρέα του δικά του βιώματα. Δεν είναι τυχαίο, ούτε μακρινό, ότι το «Τι σου κάναμε, Θεέ μου» είναι η μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες της φετινής καλοκαιρινής σεζόν στην Ελλάδα. Τι είναι εκείνο, όμως, που καθιστά μια τέτοια κωμωδία εμπορικά επιτυχημένη; Ποιο είναι το μαγικό άγγιγμα που πρέπει να έχει ένας σκηνοθέτης για να κερδίσει, όχι απλώς τη συμπάθεια του μεγάλου κοινού, αλλά και, μεταξύ μας, πολλά, πολλά χρήματα; Ο Εμίλιο Μαρτίνεθ Λαθάρο μάς δίνει τις δικές του εξηγήσεις:
*«Νομίζω πως η επιτυχία τού «Ερωτας α λα ισπανικά» είχε τις ρίζες της στην ίδια την επιθυμία μας να δει την ταινία μια μεγάλη μερίδα κοινού, κάτι που, χωρίς να το καταλάβουμε, έγινε πραγματικότητα. Το δελεαστικό της διαδικασίας είναι ότι έγινε αβίαστα, κάτι που, όπως φαντάζεστε, είναι πολύ δύσκολο».
*«Η οικονομική κρίση στην Ισπανία έχει επηρεάσει έντονα τον τοπικό κινηματογράφο. Οι περισσότερες ταινίες γίνονται χωρίς μέσα, ενώ οι περισσότεροι συνεργάτες ποτέ δεν πληρώνονται. Ζούμε στην εποχή του εθελοντισμού και της υπερβολικής οικονομίας, που συχνά μας οδηγεί στην εφευρετικότητα, άλλες φορές όμως εξαντλεί τις αντοχές μας και μας περιορίζει».
*«Το σημαντικότερο στοιχείο για να είναι επιτυχημένη μια κωμωδία είναι… να έχει πλάκα κι επίσης το κοινό να αναγνωρίζει τα καλά και τα κουσούρια των χαρακτήρων, άρα να ταυτίζεται με τους ήρωες. Μεταφορικά μιλώντας, όταν το κοινό αγαπάει μια ταινία, θέλει να αισθάνεται οικειότητα με τους ήρωες και να μην πιστέψει στιγμή ότι η ιστορία εξελίσσεται στον Αρη, ότι δηλαδή είναι εξωπραγματική».
*«Μια εμπορική επιτυχία αναμφίβολα επηρεάζει θετικά το επόμενο βήμα ενός σκηνοθέτη. Το «Ερωτας α λα ισπανικά» σίγουρα ενεργεί θετικά στο κοντινό μου μέλλον κι εύχομαι να γίνει και πολύ θετικά!».
*«Μπορεί η ταινία μου να καταπιάνεται με ισπανικά χαρακτηριστικά, αλλά φαίνεται αυτά μοιάζουν με την ταυτότητα και άλλων χωρών. Ανάλογα ισπανοκεντρικά ζητήματα με αυτά που θίγει η ταινία υπάρχουν, σε παραπλήσια μορφή, και στην Ιταλία, στην Ελλάδα ή ακόμα και στη Μεγάλη Βρετανία. Δεν ξέρω αν η ταινία μου έχει να πει κάτι στο κοινό του Βελγίου. Εκεί υπάρχει έντονο το αίσθημα της ενότητας και πιστεύω ότι η ιστορία θα τους φανεί κάπως παράξενη. Πάντως, σε άλλες χώρες με μεσογειακό ταμπεραμέντο θα καταλάβουν την αλήθεια των ηρώων της ταινίας».
*Info: Το «Ερωτας α λα ισπανικά» προβάλλεται αυτή την εβδομάδα στις ελληνικές αίθουσες, από τη Weird Wave.