ΓΙΟΝ ΒΟΙΤ

06/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΟ ΖΕΥΓΟΣ ΜΠΑΡΔΕΜ-ΚΡΟΥΖ

Ο Γιον Βόιτ στο πλευρό του Ισραήλ

      Pin It

Η τελευταία επιχείρηση γενοκτονίας στη Γάζα έχει βάλει ήδη σε χορό δηλώσεων καλλιτέχνες Ευρωπαίους και Αμερικανούς. Μετά τους Ισπανούς Χαβιέ Μπαρδέμ, Πενέλοπε Κρουζ, Πέδρο Αλμοδόβαρ, οι οποίοι τάχθηκαν κατά του Ισραήλ, ο Γιον Βόιτ, πατέρας της Αντζελίνα Τζολί, βγήκε λάβρος εναντίον τους με ανοιχτή επιστολή, καλώντας τους «να σκύψουν το κεφάλι από ντροπή». Επιτιθέμενος ονομαστικά στο ζεύγος Μπαρδέμ-Κρουζ, τους κατηγορεί για την έξαρση του αντισημιτισμού ανά τον κόσμο, καλώντας τους να διαχειριστούν τη δημοσιότητα που τους αναλογεί για «καλό σκοπό»… «Συκοφαντείτε τη μοναδική δημοκρατική χώρα στη Μέση Ανατολή: το Ισραήλ».

 

Στα τέλη Ιουλίου, σε κοινή επιστολή προς την Ε.Ε. και την ισπανική κυβέρνηση, οι διάσημοι σταρ είχαν χαρακτηρίσει την επίθεση των Ισραηλινών «γενοκτονία», καλώντας τη διεθνή κοινότητα να μην παραμένει αδρανής και αποδοκιμάζοντας τη «συνεχώς επεκτεινόμενη ισραηλινή κατοχή και εισβολή στα παλαιστινιακά εδάφη αντί της αναδίπλωσης στα σύνορα του ’67».

 

Επειτα από κάποιες αντιδράσεις και πριν από την τοποθέτηση του Βόιτ, η Πενέλοπε Κρουζ, μέσω δήλωσής της στην εφημερίδα «USA Today», μετριάζει τους τόνους: «Η μόνη επιθυμία μου υπογράφοντας την ομαδική επιστολή είναι η ελπίδα να υπάρχει ειρήνη και στο Ισραήλ και στη Γάζα. Αισιοδοξώ ότι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να συμφωνήσουν σε κατάπαυση του πυρός, ώστε να υπάρξει ενότητα, ειρήνη. Πιστεύω σ’ έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι μπορούν να ζουν πλάι πλάι».

 

Ο σύζυγός της Χαβιέ Μπαρδέμ όμως δεν παίρνει πίσω τίποτα. Στην ισπανική εφημερίδα «El Diario» θέλει να ενισχύσει ακόμα περισσότερο το «απόλυτο» του μηνύματος της αρχικής επιστολής, τονίζοντας: «Δεν μπορώ να καταλάβω αυτή τη βαρβαρότητα, που γίνεται ακόμα πιο βάναυση και ακατανόητη με δεδομένα όλα τα φριχτά πράγματα που οι Εβραίοι έχουν υποστεί στο παρελθόν».

 

Φαίνεται όμως πως η εξισορροπητική δήλωση της Κρουζ δεν κατάφερε να αμβλύνει τις έριδες γύρω απ’ το ζήτημα, αφού ο Γιον Βόιτ καταφέρεται έντονα εναντίον όλων των «ανιστόρητων», όπως αποκαλεί όσους υπογράφουν την επιστολή, και παραδίδει μαθήματα Ιστορίας: «Αγνοούν προφανώς όλη την ιστορία της γέννησης του Ισραήλ, όταν το 1948 τα Ηνωμένα Εθνη τούς πρόσφεραν ένα κομμάτι γης που προοριζόταν γι’ αυτούς από το 1921 και ταυτόχρονα προσφέρθηκε στους Αραβες Παλαιστίνιους το άλλο μισό. Οι Αραβες απέρριψαν την προσφορά, οι Εβραίοι τη δέχτηκαν, μόνο και μόνο για να δεχτούν επίθεση από πέντε γειτονικές αραβικές χώρες που είχαν σκοπό να τους οδηγήσουν στη θάλασσα. Αλλά οι Ισραηλινοί κέρδισαν», τονίζει για να καταλήξει: «Καταφέρατε να γίνεται διάσημοι και να διατηρήσετε τις οικονομικές σας απολαβές γιατί ζείτε σε μια δημοκρατική χώρα: την Αμερική. Πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να το πετύχετε αυτό στο Ιράν, τη Συρία, τον Λίβανο;».

 

Επιμ.: Βλάσης Κωστούρος

 

Scroll to top