Αναφερόμενος στην εκτεταμένη δημοσιότητα που έχει λάβει η υπόθεση επεσήμανε ότι έχει υπάρξει σωρεία διορθώσεων λαθών και η σχετική εργασία συνεχίζεται. «Έχουμε αναγνωρίσει πολλά λάθη που έχουν γίνει και προσπαθούμε να τα διορθώσουμε. Ήδη, μάλιστα, προ ενός μηνός, επιλήφθηκα του θέματος και διόρθωσα πολλά λάθη τα οποία δεν έχετε δει καν και αφορούν περίπου 2 εκατ. κόσμο. Χρειάζεται πολλή δουλειά, δεν είναι εύκολο, αλλά θα το κάνουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Επί της ουσίας του πολυνομοσχεδίου και των προβλέψεών του, ο κ. Χαρδούβελης κατέστησε σαφές ότι στόχος είναι η διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου ανάπτυξης και «η μετάβαση από μια οικονομία που βασίζεται στην εσωτερική κατανάλωση σε μια οικονομία που βασίζεται στην εξωτερική ζήτηση, στην παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών».
Αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο υποστήριξε ότι «έχει προοδευτικό χαρακτήρα» και τόνισε ότι βάσει πολλών εκ των προβλέψεών του θα ενισχυθεί η προσπάθεια να δημιουργηθεί μια «διεθνώς ανταγωνιστική οικονομία που θα φέρει θέσεις εργασίας, θα κρατήσει τη νεολαία μέσα στη χώρα μας, και θα ικανοποιήσει τις προσδοκίες των πολιτών».
Όπως τόνισε ο κ. Χαρδούβελης, η Ελλάδα διέφυγε τη μοίρα της Αργεντινής επειδή δεν ήταν μόνη της.
Οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου
Αναφερόμενος στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, ο κ. Χαρδούβελης τόνισε πως «οι ρυθμίσεις που εισάγονται είναι κυρίως διαρθρωτικού χαρακτήρα…Οι παρεμβάσεις αυτές δομούν τις σχέσεις κράτους και αγοράς ή αποσκοπούν στη βελτίωση βασικών λειτουργιών του κράτους μας. Είναι δηλαδή φιλοπρόοδες πολιτικές και βασίζονται σε δύο παραδοχές:
• Πρώτον, ότι μόνο μια αξιόμαχη κρατική μηχανή μπορεί να προφυλάξει το δημόσιο συμφέρον. Μπορεί να προσφέρει στους πολίτες και την οικονομία της χώρας τα ποιοτικά δημόσια αγαθά και υπηρεσίες που χρειάζονται για να ευημερήσουν.
• Δεύτερον, ότι προϋπόθεση ευημερίας της χώρας και των πολιτών είναι η καταπολέμηση των ολιγοπωλιακών στρεβλώσεων στη λειτουργία των αγορών. Αντιστρόφως, η καθολική άρνηση αυτών των πολιτικών συνιστά βαθύτατα συντηρητική στάση και συνασπίζει πίσω της πελατειακά συμφέροντα».
Σχετικά με τις κυριότερες των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου ο κ. Χαρδούβελης κατέστησε σαφές ότι «η διασφάλιση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος είναι έκφραση διαγενεακής αλληλεγγύης… Δεν νοείται, επίσης, η υπεράσπιση φόρων υπέρ τρίτων, να δωρίζουμε κόλλυβα με τα λεφτά των άλλων».
Όπως τόνισε, «ο κεντρικός στόχος του εθνικού σχεδίου ανάπτυξης είναι η μετάβαση από μια οικονομία που βασίζεται στην εσωτερική κατανάλωση σε μια οικονομία που βασίζεται στην εξωτερική ζήτηση, στην παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών».
Σχετικό θέμα: Στο θερινό τμήμα το πολυνομοσχέδιο – σκούπα (live)
efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ