Ο στρατός του Λιβάνου περικύκλωσε την παραμεθόρια πόλη Άρσαλ την οποία έχουν καταλάβει ισλαμιστές μαχητές. Προχώρησαν σήμερα, Τετάρτη, σε συλλήψεις ανδρών και απομάκρυναν πρόσφυγες, καθώς η κρίση εκεί συνεχίζεται για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα.
Μια Σύρη πρόσφυγας την οποία απομάκρυναν οι στρατιώτες από την πόλη Άρσαλ, που βρίσκεται σε μια περιοχή με λόφους, είπε πως είδε πτώματα να κείτονται στους δρόμους.
«Είδαμε τον Χάρο με τα μάτια μας» δήλωσε η Μαριάμ Σαϊφαντίν, 35χρονη μητέρα εννιά παιδιών, προσθέτοντας πως αναγκάστηκε να μείνει μαζί με άλλους 50 ανθρώπους σε ένα μόνο δωμάτιο, χωρίς τροφή και νερό, επί τρεις ημέρες εν μέσω των σφοδρών μαχών.
Πυρά βαρέων πολυβόλων και βομβαρδισμοί του πυροβολικού ακούγονταν στα όρια της πόλης κατά παραβίαση μιας 24ωρης εκεχειρίας η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 19:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) χθες, Τρίτη.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο στρατός του Λιβάνου δεν σχεδιάζει να αρχίσει άμεσα μια επιχείρηση ανακατάληψης της Άρσαλ, αλλά να απομακρύνει τους αμάχους, ενώ πολλοί από τους ισλαμιστές μαχητές έφυγαν για να κρυφτούν σε λόφους στην περιοχή μετά την έναρξη των βομβαρδισμών του στρατού.
Η κατάληψη της Άρσαλ, που οι αρχές του Λιβάνου λένε ότι έγινε από σουνίτες εξτρεμιστές, μαχητές του Μετώπου αλ Νόσρα και του Ισλαμικού Κράτους. Οι ενέργειες των εξτρεμιστών, οι οποίοι ανακινούν τη θρησκευτική βία σε όλη την περιοχή, απειλεί τη σταθερότητα του Λιβάνου καθώς αναζωπυρώνει προϋπάρχουσες εθνοτικές και θρησκευτικές εντάσεις.
Συμμετοχή του Λιβάνου στις συγκρούσεις της Συρίας
Παρότι επίσημα ο Λίβανος προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, η Χεζμπολάχ, το ισχυρό σουνιτικό ένοπλο κίνημα του Λιβάνου, έχει στείλει δυνάμεις στο συριακό έδαφος, όπου μάχονται στο πλευρό των δυνάμεων που είναι πιστές στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.
Δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και άρματα μάχης κινούνταν στον δρόμο που οδηγεί στην περιοχή της Άρσαλ. Στην περιοχή αναπτύχθηκαν επίσης ειδικές δυνάμεις, οι οποίες έφθασαν στην κοντινή πόλη αλ Λάμπουα, όπου σταθμεύουν εκατοντάδες στρατιώτες.
Δεκάδες πολίτες και εξτρεμιστές χάνουν τις ζωές τους
Ασθενοφόρα έφευγαν από το τελευταίο σημείο ελέγχου του στρατού πριν από την Άρσαλ, ενώ περίπου 30 αιχμάλωτοι, με τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα, οδηγήθηκαν έξω από την πόλη με ένα φορτηγό του στρατού. Οι περισσότεροι ήταν νέοι άνδρες, πολλοί με κόκκινα μαντίλα στα κεφάλια.
Τουλάχιστον 17 στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί και πάνω από 30 αγνοούνται στις συγκρούσεις στην και γύρω από την Άρσαλ. Πληροφορίες μέσα από την πόλη δείχνουν ότι έχουν επίσης χάσει τη ζωή τους δεκάδες πολίτες και εξτρεμιστές.
«Συνήφθη μια εκεχειρία, όμως δεν εφαρμόστηκε»
Ο δήμαρχος της Άρσαλ Άλι Χουτζάιρι μιλώντας τηλεφωνικά στο Ρόιτερς επιβεβαίωσε πως οι μαχητές συνεχίζουν να βρίσκονται στα όρια της πόλης. «Συνήφθη μια εκεχειρία, όμως δεν εφαρμόστηκε», σημείωσε και πρόσθεσε ότι στην περιοχή υπάρχουν πολλοί ακόμη εξτρεμιστές.
«Ο στρατός είναι ακόμη εκεί, οι ένοπλοι είναι ακόμη εκεί, κι αυτοί που υποφέρουν είναι οι άμαχοι», ανέφερε.
Συμφωνήθηκε εκ νέου η εκεχειρία
Παρά ταύτα, η εκεχειρία μεταξύ του στρατού του Λιβάνου και των ισλαμιστών μαχητών που έχουν καταλάβει την πόλη Άρσαλ παρατάθηκε για ακόμη 24 ώρες, όπως δήλωσαν μουσουλμάνοι ιερωμένοι που μεσολαβούν μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών ώστε να αποχωρήσουν οι ισλαμιστές από την πόλη και να αποφευχθεί η επέμβαση του στρατού.
Παράλληλα οι ιερωμένοι έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των μελών των δυνάμεων ασφαλείας του Λιβάνου που κρατούνται αιχμάλωτοι, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για συνολικά 27 ανθρώπους: δέκα στρατιώτες και δεκαεπτά αστυνομικούς.
Μια στρατιωτική πηγή έχει αναφέρει ότι οι αντάρτες κρατούν συνολικά 22 στρατιώτες και 17 αστυνομικούς.
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), 38 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 268 τραυματιστεί από τις μάχες στην πόλη αυτή, στην οποία ζουν 35.000 κάτοικοι και 47.000 πρόσφυγες.
efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ