Της Ελενας Βαρίνου
Εντρομη μπροστά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, εμφανίστηκε για άλλη μια φορά χθες η κυβέρνηση, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου–σκούπα στη Βουλή, σε σημείο να ζητεί από την αξιωματική αντιπολίτευση «παράταση χρόνου» διακυβέρνησης ώστε να ολοκληρώσει τη μνημονιακή της στρατηγική.
Μπροστά στην εφ’ όλης της ύλης κριτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, για τα «έργα και ημέρες» Σαμαρά στην εξουσία –ο Αλ.Τσίπρας με αιχμή το περιεχόμενο των νομοθετημάτων που εισήχθησαν στα δύο πρώτα θερινά τμήματα μίλησε για «περιφρόνηση της δημοκρατίας» και «διαρκή παράκαμψη» του Κοινοβουλίου– ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης, αφού επανέλαβε πως η κυβέρνηση «θα κινηθεί και θα εξαντλήσει τους ρυθμούς που προβλέπει το Σύνταγμα», παραδέχθηκε ότι «επιθυμεί να ολοκληρώσει τη θητεία της στα προβλεπόμενα (χρονικά) όρια –το μόνο που μπορεί να την εμποδίσει είναι η αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας».
«Νέος άνθρωπος»…
Συνέχισε, επιχειρώντας μάλιστα να «προστατεύσει» πολιτικά την προοπτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απευθυνόμενος συγκαταβατικά στον αρχηγό της: «Εσείς είστε νέος άνθρωπος και το κόμμα σας νέο κόμμα… Εμείς μπήκαμε στη λάσπη για να βγάλουμε το κάρο… Και, πολιτικά θα σας το έλεγα, δεν σας συμφέρει να έρθετε τώρα, γι’ αυτό δεν μπορώ να καταλάβω τη βιασύνη σας…».
«Προσπερνώντας τις πατερναλιστικές προτροπές σας, σας δηλώνω ότι το θέμα δεν είναι να περιμένουμε εμείς, αλλά ότι δεν μπορεί να περιμένει ο λαός», απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Νωρίτερα, στην τοποθέτησή του, που προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Επικρατείας, έδωσε ο ίδιος τον δικό του επίλογο στη θερινή λειτουργία της Βουλής, αναφερόμενος για άλλη μια φορά στον «απόντα» πρωθυπουργό. Υπενθύμισε δε ότι στις τελευταίες μόνον εβδομάδες έχουν κατατεθεί επτά νομοσχέδια και μία Διεθνής Σύμβαση, μίλησε για διαρκή παράκαμψη του Κοινοβουλίου και διαρκή παραβίαση της κοινοβουλευτικής νομιμότητας, υποστηρίζοντας πως δεν αποτελούν τις «εξαιρέσεις», αλλά «τον κανόνα της μνημονιακής διακυβέρνησης». Επικαλούμενος, άλλωστε, τις 24 συνολικά Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που έχουν εκδοθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δήλωσε απευθυνόμενος στα υπουργικά: «Οικοδομείτε ένα κράτος έκτακτης ανάγκης στη θέση του κοινοβουλευτικού Κράτους Δικαίου. Εχετε κάνει το καλύτερο δώρο στους εχθρούς της δημοκρατίας, που είναι μια δημοκρατία παράλυτη και ένα κοινοβούλιο απαξιωμένο».
«Η εκπρόθεσμη τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο έχει γίνει κανόνας, η διαδικασία του «ψεκάστε – ψηφίστε – τελειώσατε» έγινε κανόνας, τα «δωράκια» στα μεγάλα συμφέροντα έγιναν καθεστώς», πέρασε στο διά ταύτα της επικαιρότητας ο κ. Τσίπρας, ασκώντας δριμύτατη κριτική ως προς:
• Τις ρυθμίσεις που ευνοούν τους μεγαλοεκδότες και τους καναλάρχες. «Οι αληθινές αγάπες είναι αυτές που κρατάνε…», είπε, «όπως αυτή προς τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, των χρεοκοπημένων βέβαια, που οι ιδιοκτήτες τους επιμένουν να τα συντηρούν με τις τράπεζες τις οποίες τις συντηρεί ο ελληνικός λαός που χειμάζεται». Και συνέχισε: «Αντί για τη δωρεά στο νοσοκομείο (σ.σ. η επίμαχη τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για το Ογκολογικό της Κηφισιάς), κάνατε τη δωρεά στη διαπλοκή. Επιδιώκετε να χαρίσετε τα χρέη στις χρεοκοπημένες επιχειρήσεις» στα ΜΜΕ. Απευθυνόμενος, δε, στον υπουργό Οικονομικών, τόνισε: «Αν ο επιχειρηματίας βρεθεί στη θέση να χρωστάει, μαύρο φίδι τον έφαγε… Οι μάγκες της διαπλοκής, όμως, και χρωστάνε και συντηρούν τα μαγαζιά τους!». «Πώς γίνεται αυτό;» τον διέκοψε ηχηρά ο Δημ. Σταμάτης. «Ελα ντε, εις υγείαν των κορόιδων», του απάντησε ο Αλ. Τσίπρας, εξηγώντας στη συνέχεια: «Για να πω τη μαύρη αλήθεια, δεν είναι και μικρός ο ρόλος των ΜΜΕ, δεν θα μπορούσε να κρατηθεί καμία μνημονική κυβέρνηση εάν δεν μπορούσαν να τη στηρίξουν. Αυτή τη στήριξη, επειδή ο Σαμαράς δεν είναι αγνώμων, την ανταποδίδει με το αζημίωτο φυσικά, γιατί εκλογές ξανάρχονται… Ομως, ας έχουν γνώση οι φύλακες, ιδίως όσοι πάρουν μέρος σ’ αυτή την άθλια συναλλαγή. Διότι το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να ξηλώσουμε αυτό το άθλιο καθεστώς της διαπλοκής με την οικονομική ολιγαρχία…».
• Για τον ΕΝΦΙΑ: «Δείχνει τη νεοφιλελεύθερη παγερότητα που εσείς λέτε μεταρρύθμιση. Πείτε μου, πώς θα τον πληρώσουν αυτό τον φόρο οι ρημαγμένοι πολίτες; Εχετε εικόνα από το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα; Η εικόνα είναι αδυναμία πληρωμής για τη μεγάλη πλειοψηφία».
• Για τις ρυθμίσεις στο «πόθεν έσχες»: «Οι διατάξεις είναι ενδεικτικές για την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων, αλλά αυτό το παιχνίδι κάποια στιγμή θα τελειώσει. Μη νομίζετε ότι ξεφεύγει κανείς με τέτοιες μεθοδεύσεις!».
«Μαθήματα»…
Με τη σειρά του, ο υπουργός Επικρατείας καταλόγισε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ απουσία επιχειρηματολογίας επί του περιεχομένου, και ότι περιορίστηκε σε «μαθήματα κοινοβουλευτικής και συνταγματικής τάξης» και ζήτησε συγκεκριμένη παραπομπή σε διατάξεις που αφορούν τους μεγαλοεπιχειρηματίες των ΜΜΕ, καταλογίζοντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα πως αποχώρησε από τη σχετική συζήτηση.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών (που χθες είχε την τιμητική του στα έδρανα της Ολομέλειας, καθώς ανακοίνωνε συνεχώς τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής) ζήτησε και πάλι συναίνεση, δήλωσε πως ο ίδιος ενδεχομένως και να συμφωνεί με την κριτική της αντιπολίτευσης «για τη λάθος συνταγή» και δεσμεύτηκε πως «αυτό το καλοκαίρι δεν θα μαυρίσουμε από τον ήλιο, θα δουλέψουμε για τον Ελληνα πολίτη».