Του Μπάμπη Αγρολάμπου
Βαριά σύννεφα συγκεντρώνονται εν μέσω θέρους πάνω από την κυβέρνηση, ρίχνοντας σκιές στην αφήγηση της σταδιακής εξόδου από την κρίση. Δύο φορές χρειάστηκε να παρέμβει χθες ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, τη μία με εξαγγελίες για την απασχόληση και την άλλη με εντολές προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για τη διόρθωση του ΕΝΦΙΑ.
Από την περασμένη εβδομάδα που αναρτήθηκαν στο taxisnet οι υποχρεώσεις των φορολογουμένων για τα ακίνητα, τα μηνύματα δυσφορίας από τους φορολογούμενους προς τους βουλευτές αλλά και τα κομματικά επιτελεία των δύο κυβερνητικών εταίρων ήταν καταιγιστικά.
Μεμονωμένα… λάθη
Εντούτοις, το μέγαρο Μαξίμου είχε την εντύπωση ότι πρόκειται για μεμονωμένες αστοχίες και λάθη που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν εκ των υστέρων, μετά την έναρξη καταβολής των οφειλών, ώστε να διατηρηθεί αναλλοίωτο το πρόγραμμα είσπραξης των δημόσιων εσόδων. Πλην όμως τα λάθη υπερέβησαν όλες τις κυβερνητικές εκτιμήσεις και ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, μετά από εντολή του κ. Σαμαρά, δήλωσε στη Βουλή ότι θα προχωρήσει σε αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ. Η εντολή, σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, ήταν «να επανέλθει η αποτίμηση αυτών των αξιών στα περυσινά επίπεδα».
Επίσης επισπεύστηκαν και οι άλλες φορολογικές εξαγγελίες (εξαίρεση από τη μηνιαία υποβολή ΦΠΑ για επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις με τζίρο κάτω των 10.000 ευρώ). Αλλαγές έγιναν την τελευταία στιγμή και σε διατάξεις του πολυνομοσχεδίου (για τον περιφερειακό Τύπο, την απενεργοποίηση ΑΦΜ σε περιπτώσεις διαπιστωμένης φοροδιαφυγής), ενώ από τους συνεργάτες του κ. Σαμαρά δόθηκε υπόσχεση τους βουλευτές της Ν.Δ., αναφορικά με το ΕΚΑΣ στα άτομα με αναπηρία και την επιμήκυνση των δόσεων για οφειλές προς τα Ταμεία και την Εφορία, ότι τα αιτήματα θα εξεταστούν με θετική διάθεση από την κυβέρνηση, αμέσως μετά τη διόρθωση του αλαλούμ με τον ΕΝΦΙΑ.
Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε σύσκεψη χθες το μεσημέρι με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και τους εποπτευόμενους φορείς για να ανακοινώσει το κυβερνητικό πρόγραμμα για την ανεργία, ύψους 600 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το νέο πρόγραμμα έχει χαρακτήρα συντήρησης των ανέργων και όχι επανένταξής τους στην αγορά εργασίας. Οσον αφορά τις επενδύσεις και τη δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας, οι ελπίδες μετατίθενται μετά τη διευθέτηση του χρέους.
Τα αντιφατικά μηνύματα που στέλνουν οι αγορές σε συνδυασμό με τις συνθήκες αβεβαιότητας που δείχνουν όλα τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας προκαλούν ρίγη αγωνίας στους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, μολονότι η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της ενόψει Δεκαπενταύγουστου και η περίοδος των διακοπών θεωρείται κατά κανόνα πολιτικά ήρεμη.
Εισπράττουν οργή
Η κοινωνική δυσφορία όμως που προσλαμβάνουν οι βουλευτές της συμπολίτευσης, αλλά και η διάρρηξη των σχέσεων με κοινωνικές ομάδες που μέχρι τώρα ήταν προνομιακό ακροατήριο της κυβέρνησης (ένστολοι, επιχειρηματίες στον τομέα του τουρισμού κ.ά.) δημιουργούν εύλογη ανησυχία στους κυβερνητικούς εταίρους. Είναι ενδεικτική η στάση του βουλευτή της Ν.Δ., Δ. Κυριαζίδη, πρώην αστυνομικού, που ζήτησε την αντικατάστασή του στην ψηφοφορία.
Ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης, στην αντιπαράθεση που είχε στη Βουλή με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρα, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια για την προεδρική εκλογή, ωστόσο, όπως παρατηρούσαν στο περιθώριο των εργασιών βουλευτές της συμπολίτευσης, «οι διαβεβαιώσεις αυτές μοιάζουν με ενέσεις ηθικού» ενόψει του φθινοπώρου που προβλέπεται θερμό.
Τρόικα… κατά γράμμα
Για να βγει ο κυβερνητικός σχεδιασμός, θα πρέπει να μην υπάρχει η παραμικρή απόκλιση από το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης με την τρόικα και οι εταίροι να δείξουν την ίδια συνέπεια ως προς την επανεξέταση του ελληνικού προγράμματος. Στο μέγαρο Μαξίμου είδαν χθες ότι οι αγορές δεν δείχνουν στην πράξη την εμπιστοσύνη που εκφράζουν με δηλώσεις τους.
Τα σενάρια για το τέλος της επιτήρησης από την τρόικα πυροδότησαν την άνοδο των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, ενώ από την άλλη η ασάφεια ως προς την αυστηρότητα των επόμενων stress tests του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος προκάλεσε ελεύθερη πτώση στο ελληνικό χρηματιστήριο. Η κυβέρνηση εμφανίζεται καθησυχαστική, αποδίδοντας τις μεταβολές στο κλίμα νευρικότητας στις διεθνείς αγορές αυτή την περίοδο, όμως αυτή η νευρικότητα παραδέχονται ότι λειτουργεί ανασταλτικά για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.