07/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στη Βουλή οι εκθέσεις για αξιολόγηση ΑΕΙ-ΤΕΙ και διοικητικούς

      Pin It

Στο ψυγείο για σχεδόν δύο εβδομάδες θα παραμείνουν οι δύο πολυαναμενόμενες εκθέσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, μέχρι να συζητηθούν από την Αρχή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

 

Αυτό ανακοίνωσε την Τρίτη στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, δηλώνοντας ότι ούτε καν το υπουργείο Παιδείας έχει δει την έκθεση αξιολόγησης για τα οργανογράμματα των 8 Πανεπιστημίων με τους διαθέσιμους υπαλλήλους, που ανατέθηκε σε ανεξάρτητο αξιολογητή και κατατέθηκε απευθείας από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου στον πρόεδρο της Βουλής, Β. Μεϊμαράκη, και κατόπιν στον πρόεδρο του Τμήματος Μορφωτικών Υποθέσεων, Σπ. Ταλιαδούρο, την περασμένη Παρασκευή.

 

Αντίστοιχα, την Τρίτη το απόγευμα παραδόθηκε στον πρόεδρο της Βουλής η 600 σελίδων έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) από τον πρόεδρο της ΑΔΙΠ, Ευάγγελο Κουφουδάκη. Στοιχεία της έκθεσης, που αποτελεί ακτινογραφία της λειτουργίας όλων των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, έχουν δει το φως της δημοσιότητας, κυρίως με βάση τις παρατηρήσεις από τις επιτροπές εμπειρογνωμόνων των εξωτερικών αξιολογητών.

 

Αισιόδοξος για τα ευρήματα της ετήσιας έκθεσης της ΑΔΙΠ δηλώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού, Στάθης Ευσταθόπουλος, αναμένοντας να αναδείξει το υψηλό επίπεδο του εκπαιδευτικού και του ερευνητικού έργου που παράγεται σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, με συγκριτικά ελάχιστη χρηματοδότηση.

 

«Ενδεικτικά, η χρηματοδότηση της έρευνας στην Ελλάδα είναι περίπου το 0,5% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 2%, με στόχο το 2020 να ανέβει στο 3%», είπε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ. «Από την έκθεση του ανεξάρτητου αξιολογητή αναμένουμε να αναδειχθεί το πρόβλημα που θα προκύψει από τις διαθεσιμότητες στα 8 πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας και κυρίως στα τέσσερα μεγαλύτερα πανεπιστήμια που πλήττονται περισσότερο, το ΕΚΠΑ, το ΕΜΠ, το ΑΠΘ και το Παν/μιο Πατρών».

 

Δραματικές συνέπειες θα έχουν, σύμφωνα με την ΠΟΣΔΕΠ, οι νέες οριζόντιες μειώσεις της τάξης του 19% στον προϋπολογισμό των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων που εξήγειλε ο υπουργός Παιδείας, επιτείνοντας την κατάρρευσή τους και καθιστώντας πρακτικά αδύνατη τη λειτουργία τους.

 

«Τα Πανεπιστήμια, με αυτά τα δεδομένα, από τον Σεπτέμβριο δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν και κινδυνεύουν να κλείσουν» σημειώνει η ΠΟΣΔΕΠ, ζητώντας την ανάκληση των περικοπών που, αν εφαρμοστούν, θα ανεβάσουν τη συνολική μείωση της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων στο 80% μέσα σε 4 χρόνια.

 

Αφροδίτη Τζιαντζή

 

Scroll to top