foitites

07/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οχι στις τυφλές διαγραφές φοιτητών

Ενόψει της εφαρμογής του νόμου, όσους εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια στα Πανεπιστήμια προσπαθώντας να πάρουν το πτυχίο τους πρέπει ο υπουργός Παιδείας να τους αφήσει να συνεχίσουν, τονίζουν πανεπιστημιακοί και φοιτητές.
      Pin It

Της Ιωάννας Σωτήρχου

 

Μπορεί να έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου, τα Πανεπιστήμια δεν γνωρίζουν πόσους διοικητικούς υπαλλήλους θα έχουν, αλλά ο νέος υπουργός βρήκε τη λύση στο πρόβλημα, που δεν είναι άλλη από τη διαγραφή αυτών που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε «αιώνιοι» φοιτητές.

 

Αυτό δεν θα συντελέσει σε εξοικονόμηση χρημάτων, ενώ χιλιάδες φοιτητές, έστω και με καθυστέρηση, τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να πάρουν το πτυχίο τους. Ωστόσο, το απόλυτο των υπουργικών δηλώσεων έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων κι έχει βυθίσει στην απελπισία αυτούς που αγωνίζονται παίρνοντας μέρος στις εξεταστικές.

 

Την ίδια στιγμή στα Πανεπιστήμια δεν έχει γίνει ποτέ εκκαθάριση μητρώων, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ως φοιτητές άνθρωποι που είχαν περάσει πριν από μισό αιώνα και έκτοτε έχουν εξαφανιστεί. Από την άλλη πλευρά, όσοι δεν κατάφεραν για διάφορους λόγους να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και προσπαθούν, έστω και την ύστατη στιγμή, ζητούν να επικρατήσει η κοινή λογική ώστε να καταφέρουν να τις τελειώσουν.

 

Αδικία

 

«Εχει αναλογιστεί ο υπουργός ποια θα είναι η επόμενη ημέρα από την εφαρμογή της απόφασής του; Τι σημαίνει αυτό για μας που μέσα σε τόσες αντιξοότητες προσπαθούμε να πάρουμε πτυχίο; Πόσο άδικο είναι να εφαρμοστούν αδιακρίτως οι διαγραφές;» λέει στην «Εφ.Συν.» η εκπρόσωπος της Επιτροπής επί πτυχίω φοιτητών Ιατρικής, Μαρία Σελέντη.

 

Ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν συγκροτηθεί και σε άλλα Πανεπιστήμια, όπως στη Νομική Αθηνών, αλλά και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

 

Σε αυτό το πνεύμα φαίνεται ότι κινούνται και οι ακαδημαϊκοί που μίλησαν στην «Εφ.Συν.», επισημαίνοντας ότι το ζήτημα των «αιώνιων» φοιτητών πρόκειται άμεσα να διευθετηθεί με την κατάρτιση των Οργανισμών για κάθε ΑΕΙ τα οποία είναι και υπεύθυνα να θέσουν τα κριτήρια και να προβούν βάσει αυτών στις διαγραφές των φοιτητών.

 

Αυτό αποτελεί δέσμευση για τον νέο πρύτανη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Θεόδωρο Φορτσάκη, που έχει πάνω από 100.000 φοιτητές, εκ των οποίων ο ένας στους δύο εμπίπτει στους υποψήφιους προς διαγραφή.

 

Οπως μας είπε: «Είναι εύλογο οι σπουδές να γίνονται σε ένα συγκεκριμένο χρόνο και είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε τον νόμο. Ομως έχουμε στον νου μας ότι ο νόμος μάς επιτρέπει να υιοθετήσουμε διαδικασίες στον Οργανισμό μας οι οποίες θα προβλέπουν πώς θα γίνουν αυτές οι διαγραφές. Δεν θα τις κάνουμε τιμωρητικά. Θα διαπιστώσουμε ποιος δεν θέλει πια να σπουδάσει και θα διευκολύνουμε τους εργαζόμενους, τους παλαιούς και όσους κάνουν προσπάθεια έστω και τώρα.

 

»Δεν θέλουμε να μείνει κανείς χωρίς πτυχίο εάν επιθυμεί να το λάβει, υπό τον όρο ότι θα εμφανίζεται στο Πανεπιστήμιο και θα δοθεί και ένας εύλογος χρόνος προς τούτο. Θα ζητήσουμε από τους παλαιούς που ενδιαφέρονται να μας το δηλώσουν και σε αυτούς θα επικαιροποιήσουμε τις σπουδές τους για να τελειώσουν σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα που θα οριστεί. Και θα ψάξουμε και μόνοι μας ποιοι χρωστούν λίγα μαθήματα για να τους παρακινήσουμε να ‘ρθουν.

 

Προγραμματισμός

 

»Θα το προβλέψουμε στον Οργανισμό. Το εγγυώμαι. Αλλά αυτούς που ξεκινάνε και μετά εγκαταλείπουν τις σπουδές τους δεν έχουμε λόγο να τους κρατάμε. Γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε κανέναν προγραμματισμό και δεν μπορούμε να ξέρουμε τι μας γίνεται αν δεν ξέρουμε πόσοι φοιτητές παρακολουθούν.

 

»Υπάρχει και το πρόβλημα με τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις που δίνονται βάσει του αριθμού των φοιτητών και μας θεωρούν ψιλοαπατεώνες με τον αριθμό των φοιτητών που εμφανίζουμε. Δεν θέλουμε να κάνουμε πράγματα που θα οδηγήσουν τους ανθρώπους σε αδιέξοδο. Είναι θέμα απλής λογικής. Σε κάθε περίπτωση είμαστε μαζί με τα παιδιά, θέλουμε αυτούς που θέλουν να σπουδάσουν και θέλουμε να ξέρουμε και ποιοι πραγματικά σπουδάζουν».

 

Στο ίδιο μήκος κύματος τάσσεται και το μέλος του προεδρείου της Συνόδου Πρυτάνεων και πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πάρις Τσάρτας, που μας είπε ότι «θα πρέπει να διαχωριστούν όσοι αποδεδειγμένα προσπαθούν με συνεχείς εξεταστικές και να λάβουμε υπόψη μας και την περίοδο που διανύουμε, τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, αντίθετα με τους παλιούς που δεν πρόκειται ποτέ να έρθουν να δώσουν εξετάσεις. Για τους πρώτους πρέπει να βρεθεί μια λύση.

 

»Το θέμα είναι γνωστό εδώ και δύο χρόνια, ανεξαρτήτως των δηλώσεων και της έντασης, και το έχουμε ξαναθέσει ότι και οι πρώτοι πρέπει να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Περίπου το 20-30% ανήκουν σε αυτήν την ομάδα, ενώ οι υπόλοιποι, που είναι και η πλειονότητα, δεν είναι ούτε λιμνάζοντες, όπως κακώς τους αποκαλούν, ούτε φοιτητές: άνθρωποι που έχουν περάσει από το Πανεπιστήμιο τη δεκαετία του ’60-’70 έχουν εγκαταλείψει και γι’ αυτούς πιστεύω ότι θα υπάρξει λύση με την εκκαθάριση των μητρώων στις σχολές. Δεν βλέπω εύκολη λύση. Ακόμη και με μια μεταβατική περίοδο, θα υπάρχει ένα όριο, ίσως μέχρι την εξεταστική του Φεβρουαρίου, το οποίο δεν θα μπορούμε να ξεπεράσουμε…».

 

Διέξοδο μέσω της κατάρτισης των Οργανισμών από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα βλέπει και ο Στάθης Ευσταθόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διδακτικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ).

 

«Nα δοθεί παράταση»

 

Σύμφωνα με όσα μας είπε, «υπάρχει μια μερίδα φοιτητών οι οποίοι ενόψει του νέου νόμου τα τελευταία δύο χρόνια εμφανίστηκαν και έχουν κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να πάρουν το πτυχίο τους. Αυτούς τους ανθρώπους αξίζει να τους βοηθήσουμε. Μπορούμε να δώσουμε μια παράταση έξι μηνών ή ενός έτους στην καταληκτική ημερομηνία για τη διαγραφή, ώστε να ολοκληρώσουν τα ιδρύματα που δεν το έχουν πράξει τη σύνταξη των Οργανισμών και να προβλέπονται εκεί οι διαδικασίες επίλυσής του θέματος ώστε να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους αυτοί που προσπαθούν. Είμαι αισιόδοξος ότι θα πείσουμε τον υπουργό να δώσει αυτή τη μικρή παράταση».

 

Ο ίδιος εκτιμά ότι αφορά περίπου 5-6.000 τελειόφοιτους οι οποίοι «δεν κοστίζουν τίποτα, αφού δεν έχουν κανένα προνόμιο, ούτε βιβλία ούτε πάσο παίρνουν, το μόνο είναι ο κόπος ο δικός μας, αφού εμείς έχουμε να διορθώσουμε περισσότερα γραπτά και εμείς το αναλαμβάνουμε» συμπλήρωσε.

 

Από την άλλη πλευρά, η απελπισία και η οργή αποτυπώνονται στις διάφορες ιστοσελίδες που έχουν συγκροτήσει οι φοιτητές που παλεύουν τα τελευταία χρόνια να πάρουν πτυχίο: «Δεν ζητάμε χάρη. Και δεν λέμε να μη γίνει εκκαθάριση στα μητρώα. Λέμε όχι στις τυφλές διαγραφές, ζητούμε μόνο να μπουν κάποια κριτήρια, να μην πάει χαμένος ο κόπος μας. Κανένας μας δεν είχε σταματήσει τις σπουδές του επειδή έκανε διακοπές…» λέει στην «Εφ.Συν.» η κ. Σελέντη.

 

Scroll to top