Ως «ασπιρίνες σε καρκινοπαθή» αντιμετωπίζεται η νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και επιχειρεί να ρυθμίσει το θέμα της συνταξιοδότησης σχολικών φυλάκων που βρίσκονται κοντά στο όριο συνταξιοδότησης. Σύμφωνα με τη ρύθμιση, που κατατέθηκε από τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών, Εργασίας και Οικονομικών, όσοι από τους σχολικούς φύλακες είχαν εργαστεί στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενταγμένοι σε προγράμματα κατάρτισης, θα μπορέσουν να συνυπολογίσουν αυτό το χρονικό διάστημα (έως και 5 χρόνια) στο σύνολο του ασφαλιστικού τους χρόνου.
Πρόκειται για ένα ζήτημα που εκκρεμεί από το 2006. Εχοντας αποφασίσει προ ενός έτους να τους ωθήσει στον εφιάλτη της ανεργίας, η κυβέρνηση έρχεται στο «παρά 5» να καταρτίσει μια ρύθμιση που αφορά τη μειοψηφία του κλάδου. Εκτιμάται ότι η ρύθμιση αφορά περίπου 300 ανθρώπους, τη στιγμή που 1.500 περίπου σχολικοί φύλακες έχουν οδηγηθεί στην απόλυση.
Σύμφωνα με το Υπ.ΕΣ., οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές που αναλογούν στο διάστημα του ασφαλιστικού χρόνου που θα αναγνωριστεί, θα καταβληθούν από τους ΟΤΑ, οι οποίοι θα λάβουν την αντίστοιχη χρηματοδότηση. «Με τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, αυτοί οι σχολικοί φύλακες (που είναι άνω των 50 ετών), αντί να οδηγηθούν στην ανεργία, θα μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν», λέει το υπουργείο. Σχολικοί φύλακες, από την πλευρά τους, εκφράζουν επιφυλάξεις στην «Εφ.Συν.». Σχολιάζουν ότι το κράτος δεν έχει καταβάλει ή έχει καθυστερήσει να καταβάλει θεσμοθετημένους πόρους στους ΟΤΑ και δηλώνουν ότι «κρατάμε μικρό καλάθι. Μήπως χρειαστεί στο μέλλον και εμείς οι ίδιοι να καταβάλουμε εισφορές;», διερωτώνται.
Στέργιος Ζιαμπάκας