Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου
Επεισοδιακή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η συνάντηση μελών της διοίκησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) με τον υπουργό Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη την Τρίτη στο υπουργείο Ναυτιλίας, καθώς από τη μια η Πανελλήνια Ενωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) τη χαρακτήρισε «σικέ» και αρνήθηκε να προσέλθει σ’ αυτήν και από την άλλη τρία ναυτεργατικά σωματεία (ΠΕΜΕΝ, Στέφενσων και ΠΕΕΜΑΓΕΝ), εκπρόσωποι των οποίων συμμετείχαν στη συνάντηση, τόνισαν ότι οι δηλώσεις του υπουργού προμηνύουν «νέα αντεργατικά χτυπήματα στην κοινωνική ασφάλιση».
Οι απλήρωτοι ναυτικοί
Υπήρχε όμως και μια ευχάριστη είδηση, αφού σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Ναυτιλίας, ο Μ. Βαρβιτσιώτης ενημέρωσε την ΠΝΟ ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα εκδοθεί απόφαση για την καταβολή των δεδουλευμένων για τους απλήρωτους ναυτικούς, στο πλαίσιο νομοθετικής πρωτοβουλίας που είχε λάβει ο ίδιος στη Βουλή.
«Θέλω ν’ ακούσω όλες τις ανησυχίες σας, διότι πιστεύω ότι ο διάλογος που έχουμε ανοίξει όλους αυτούς τους μήνες μπορεί να έχει ένα ωφέλιμο αποτέλεσμα» είπε ο υπουργός απευθυνόμενος στα μέλη της ΠΝΟ και ταυτόχρονα τους κάλεσε να εντείνουν τον διάλογο και τη συνεργασία τους για την επίλυση προβλημάτων που αφορούν την ομαλή λειτουργία της ακτοπλοΐας. Σύμφωνα με το ΥΝΑ, τα μέλη της ΠΝΟ επισήμαναν ότι είναι πολλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, δίνοντας έμφαση στην προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των ναυτικών και στα φαινόμενα που παρατηρούνται, της μη τήρησης της εργασιακής νομοθεσίας στα πληρώματα της ακτοπλοΐας, προβαίνοντας σε καταγγελίες για συγκεκριμένα δρομολόγια.
Παράλληλα στάθηκαν στην αυξανόμενη ανεργία των Ελλήνων ναυτικών, καθώς και στα προβλήματα που παρατηρούνται στη λειτουργία της ναυτικής εκπαίδευσης.
Ο Μ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι έχει ζητήσει από τις υπηρεσίες του υπουργείου να διερευνούν εξονυχιστικά τις καταγγελίες της ΠΝΟ για τον εντοπισμό τέτοιων φαινομένων υπογραμμίζοντας ότι βούλησή του είναι να μην υπάρχει καμία ανοχή. Ταυτόχρονα ανέλυσε τον σχεδιασμό του για την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, λέγοντας ότι αποτελεί κεντρική προτεραιότητα η ορθή διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων από το ΕΣΠΑ.
Από την πλευρά της η ΠΕΝΕΝ υποστηρίζει ότι η πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΝΟ «εν κρυπτώ και παραβύστω, πίσω από τις πλάτες των θεσμοθετημένων οργάνων και των ναυτεργατών, καθόρισε την ατζέντα των θεμάτων για τη σύσκεψη στις 5 Αυγούστου και τα απέστειλε από τις 30 Ιουλίου στον υπουργό με το αίτημα να απαντηθούν κατά τη διάρκεια της συνάντησης». Τονίζει επίσης ότι από την ατζέντα απουσίαζαν σοβαρά προβλήματα που αφορούν την κυβερνητική ναυτιλιακή πολιτική, όπως επίσης και μια σειρά θεμάτων που έχουν προκύψει μετά την τελευταία συνάντηση με τον ΥΝΑ που κατά περίεργο και απαράδεκτο τρόπο δεν καταγράφηκαν.
Το… κλείσιμο του ΝΑΤ
Οι εκπρόσωποι των ΠΕΜΕΝ, Στέφενσων και ΠΕΕΜΑΓΕΝ σε δική τους ανακοίνωση υπογραμμίζουν ότι ο υπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησης και σε διαπίστωσή τους ότι ακόμα δεν έχει απαντήσει στο ερώτημα που έχει απευθύνει και το ΝΑΤ, πώς θα υπολογίζονται οι εισφορές αν εφαρμοστούν οι ατομικές συμβάσεις, προκλητικά δήλωσε ότι «δεν δέχομαι λογοκρισία στο τι λέω, ακόμα και στο τι λέω στη Βουλή», ενώ για την κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνικοασφαλιστική προστασία είπε: «Θα σας συμφέρει να το κλείσουμε το ΝΑΤ».