EPA / BERND VON JUTRCZENKA

07/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μπρος ουκρανική κρίση και πίσω ύφεση

Τα «μηνύματα» δείχνουν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία βουλιάζει ξανά, με ευθύνη των συντηρητικών κυβερνήσεων. Και να σκεφτεί κανείς ότι οι συνέπειες των κυρώσεων προς τη Ρωσία και των αντιποίνων της Μόσχας δεν έχουν φανεί ακόμη.
      Pin It

Του Μπάμπη Μιχάλη

 

«Τα ψέματα τελείωσαν» για την Ανγκελα Μέρκελ και τους υπόλοιπους συντηρητικούς ηγέτες της Ε.Ε. Την παρατεταμένη στασιμότητα, στην οποία καταδίκασαν την ευρωπαϊκή οικονομία με τις ακραίες πολιτικές λιτότητας των τελευταίων ετών, έρχονται να επιδεινώσουν σήμερα οι άστοχες επιλογές τους στη διαχείριση της ουκρανικής κρίσης. Αποτέλεσμα, η ευρωπαϊκή οικονομία να βουτάει ολοταχώς ταχύτατα προς την ύφεση – τη δεύτερη στα τελευταία πέντε χρόνια.

 

Τα χθεσινά μηνύματα από τις αγορές και τις οικονομίες των 28 χωρών της Ε.Ε. αυτό επιβεβαιώνουν. Ολα τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν χθες με πτώση, ενώ το ευρώ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 9 μηνών έναντι του δολαρίου (1,3331 δολάρια).

 

Η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ανακοίνωσε αρνητική ανάπτυξη για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου και βούτηξε έτσι ξανά σε ύφεση. Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε., οι βιομηχανικές παραγγελίες -κλειδί της ανάπτυξης- υποχώρησαν τον Ιούνιο κατά 3,2%. Η πτώση αυτή ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 3 ετών και σημειώθηκε μάλιστα προτού καν ξεκινήσουν το μεγάλο κύμα αντιπαράθεσης μεταξύ Κιέβου και Μόσχας και οι κυρώσεις της Ε.Ε. προς τη Ρωσία. Κάτι που σημαίνει, βέβαια, ότι τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες, όταν οι κυρώσεις θα αρχίσουν να «πιάνουν τόπο».

 

Η Φινλανδία ζητά αποζημίωση

 

Το κουτί της Πανδώρας έχει ήδη ανοίξει για τη Φινλανδία, η οποία διεμήνυσε χθες μέσω του πρωθυπουργού της, Αλεξάντερ Στουμπ, ότι προτίθεται να ζητήσει αποζημίωση από την Ε.Ε. για τις επιπτώσεις που υφίσταται η οικονομία της από την ουκρανική κρίση και τις κυρώσεις της Ε.Ε. σε βάρος της Ρωσίας. Εν τω μεταξύ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε χθες μια σειρά από αντίμετρα εναντίον της Ε.Ε. – περιορισμούς και απαγόρευση σε εισαγωγές αγροτικών προϊόντων και πρώτων υλών.

 

Η κίνηση αυτή θα επηρεάσει όλες τις χώρες της Ε.Ε. που εξάγουν τρόφιμα και αγροτικά προϊόντα στη Ρωσία, μεταξύ αυτών και την Ελλάδα. Ο τουριστικός τομέας της χώρας μας υφίσταται ήδη τις επιπτώσεις της χρεοκοπίας πολλών ρωσικών τουριστικών γραφείων μετά την εμπλοκή της χώρας τους στην ουκρανική κρίση. Πολλοί λογαριασμοί ξενοδοχείων και αεροπορικών εισιτηρίων έχουν μείνει απλήρωτοι στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Τυνησία, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά η χθεσινή «Wall Street Journal».

 

Κίνδυνος χρεοκοπίας

 

Τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ευρωπαϊκή οικονομία συμπληρώνουν και η χθεσινή προειδοποίηση της Moody’s για κίνδυνο χρεοκοπίας στην Κύπρο, αλλά και οι προβλέψεις του ινστιτούτου NIESR για χαμηλότερη ανάπτυξη στη Βρετανία τους τελευταίους 3 μήνες. Σε αυτό το περιβάλλον, κάποιοι ηγέτες της Ε.Ε. έχουν ήδη αρχίσει να σηκώνουν παντιέρα ενάντια στις αντιαναπτυξιακές πολιτικές της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Πρώτος όλων ο Ιταλός πρωθυπουργός και προεδρεύων γι’ αυτό το εξάμηνο στην Ε.Ε. Ματέο Ρέντσι, που ζητά άμεση χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων και έμφαση στην ανάπτυξη. Από κοντά και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, που είπε χθες ότι η ΕΚΤ και η Γερμανία οφείλουν να πράξουν περισσότερα για την τόνωση της ανάπτυξης και την καταπολέμηση του «πραγματικού κίνδυνου του αποπληθωρισμού».

 

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών απάντησε μέσω της εκπροσώπου του, Κριστιάνε Βιρτς, ότι δεν βλέπει κανένα απολύτως λόγω για να αλλάξει πολιτική. Ως πότε όμως, όταν ακόμη και τα «γουρούνια» αρχίζουν να ξεσηκώνονται πια, χαράσσοντας τον δικό τους δρόμο. Ενδεικτικές οι χθεσινές δηλώσεις της αντιπροέδρου της ιρλανδικής κυβέρνησης, Τζόαν Μπάρτον, ότι η εποχή της βαθιάς λιτότητας, των περικοπών και της υψηλής φορολόγησης που επέβαλε στη χώρα της η τρόικα έλαβε τέλος.

 

Scroll to top