A Samaritan's Purse medical personnel demonstrates personal protective equipment to educate team members on the Ebola virus in Liberia in this undated handout photo

08/08/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμιος συναγερμός για τον Έμπολα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα εξαιτίας της επιδημίας του Έμπολα στη Δυτική Αφρική.
      Pin It

Αγώνα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του φονικού ιού Έμπολα δίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που συνεδρίασε επειγόντως στη Γενεύη και αποφάσισε ότι η χειρότερη στα χρονικά επιδημία της μεταδοτικής νόσου συνιστά κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, με διεθνείς επιπτώσεις.

Οι πιθανές συνέπειες από την περαιτέρω παγκόσμια εξάπλωση της επιδημίας είναι«ιδιαίτερα σοβαρές» δεδομένης της μεταδοτικότητας του ιού, αναφέρει η ΠΟΥ.

«Θεωρείται απαραίτητη μια συντονισμένη διεθνής αντίδραση για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του Έμπολα παγκοσμίως», αναφέρει ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του ύστερα από διήμερη σύσκεψη της επιτροπής έκτακτης ανάγκης του Οργανισμού για τον Έμπολα.

Health workers, wearing head-to-toe protective gear, prepare for work, outside an isolation unit in Foya District, Lofa County in this handout photoΜε τους θανάτους και τα κρούσματα να πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα, τα υποτυπώδη υγειονομικά συστήματα των φτωχών κρατών της Λιβερίας, της Σιέρα Λεόνε και της Γουινέας πασχίζουν να αντεπεξέλθουν στις ραγδαία αυξανόμενες ανάγκες με ελάχιστα μέσα.

Μετά από μήνες αδράνειας, οι κυβερνήσεις τους στέλνουν πια στρατεύματα για να επιβάλουν καραντίνα σε μολυσμένα χωριά, όπου ο ιός θερίζει ζωές μέσα σε κλίμα διάχυτου φόβου και καχυποψίας του ανενημέρωτου ντόπιου πληθυσμού απέναντι σε εγχώρια και ξένα ιατρικά συνεργεία, τα οποία κατηγορούν ότι βοηθούν, αντί να περιορίζουν, την εξάπλωση της αρρώστιας.

Ανησυχία προκαλεί και ο δεύτερος επιβεβαιωμένος θάνατος από Έμπολα στη Νιγηρία, την πολυπληθέστερη χώρα στη Μαύρη Ήπειρο, που δεν έχει κοινά σύνορα με τα άλλα τρία πληγέντα κράτη. Προς αυτούς τους προορισμούς ανέστειλαν ήδη τις πτήσεις τους η British Airways και η Emirates, ενώ μετά τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Γερμανία, ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσε και η Ελλάδα.

Ο ΠΟΥ, εκτός από επικρίσεις για όψιμη αντίδραση, δέχεται τώρα πιέσεις από κορυφαίους επιστήμονες, να δώσει το πράσινο φως για την ευρεία χορήγηση πειραματικών φαρμάκων κατά του Έμπολα σε χώρες της Αφρικής.

Ένα απ’ αυτά, έχοντας δοκιμαστεί μόνο σε πιθήκους, ενδέχεται να έχει συμβάλει στη μερική βελτίωση της υγείας δύο Αμερικανών γιατρών, που μολύνθηκαν στη Λιβερία και τώρα νοσηλεύονται σε απομόνωση στην Ατλάντα των ΗΠΑ.

Επισήμως οι θάνατοι από τον ιό έχουν ανέλθει σε 932 και τα ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 1.711.


efsyn.gr

Scroll to top